Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky,
prosím Vás byla jsem u doktora a mám naměřenou hodnotu glukózy 6,2 je možné že mám cukrovku? máte některá z Vás nějaké zkušenosti prosím?
posledně týdny mě svědí lýtka, váhu mám rovnaku 65kg už pár let, spím dobře, nepiju slazené napoje, občas něco sladkého, víte mě holky nějak uklidnit. Občas si dělám sama stres, močím normálně, ne vkusu, optimálně, občas mam zápach z ust mi bolo řečeno od sestry, nekouřim ani nepiju alkohol.
co změnit hned? budou moc ráda za podporu a za to jestli to opravdu muže byt cukrovka
Cukrovka se z jednoho měření (ani nepíšeš jakého) nediagnostikuje.
takže když mam glukózy 6,2 a cholesterol 5,1 mam jet na diabetologii?
@prag98 píše:
@MrsNorristakže když mam glukózy 6,2 a cholesterol 5,1 mam list na diabetologii?
tak jen tak tam těžko půjdeš. Někdo ten test dělal, ten ho vyhodnotí a řekne, co máš dál dělat, pokud bude třeba, tak tě odešle na diabetologii
@prag98 píše:
@vokishka
holky proste mam jen strach
tak to prostě zítra řeš s tím doktorem, co dělal odběr, co jiného chceš dělat
@prag98 píše:
Ahojte holky,prosím Vás byla jsem u doktora a mám naměřenou hodnotu glukózy 6,2 je možné že mám cukrovku? máte některá z Vás nějaké zkušenosti prosím?
posledně týdny mě svědí lýtka, váhu mám rovnaku 65kg už pár let, spím dobře, nepiju slazené napoje, občas něco sladkého, víte mě holky nějak uklidnit. Občas si dělám sama stres, močím normálně, ne vkusu, optimálně, občas mam zápach z ust mi bolo řečeno od sestry, nekouřim ani nepiju alkohol.
co změnit hned? budou moc ráda za podporu a za to jestli to opravdu muže byt cukrovka
Já si nemyslím, že by jednorázové naměření cukru 6,2 byla cukrovka… Já měla jednou cukr 7,2 na glukometru a taky jsem šílela, ale nakonec to bylo z nervů nejspíš, měla jsem před těžkou zkouškou… Pak jsem jindy cukr měla jen 4,5 a naposledy před měsícem 5,4 (norma do 5,6). Prober to s tím, kdo ti odběr prováděl, ale zbytečně bych neplašila… Ale když zařadíš pohyb a zdravou stravu, tak tím nic nezkazíš… Držím palce.
Tohle píše Wikipedie o hodnotách cukru:
„Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3-6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9-5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2-6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.“
U těhotných jsou ty hodnoty mnohem přísnější.
Své hodnoty a výsledky řeš zítra se svým lékařem, který tě na odběry poslal. On výsledky vyhodnotí a řekne další postup případné léčby. Ono i u toho cholesterolu jsou v podstatě 3 různé druhy.