Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@steeve Ahoj!
Označuji steeva, protože bych velmi ráda znala jeho odborný názor, ale také budu vděčná za názory a zkušenosti maminek ![]()
Rozhoduji se mezi autosedačkami uvedenými v nadpisu… Syn je mentálně postžený, na úrovni cca roku a půl až dvou a docela hyperaktivní - má Downův syndrom. Autosedačku pro postižené děti nám i přes odvolání zamítli
Bohužel už má 17kg a ramenní popruhy na posledním místě a pokud se ještě kousek vytáhne (což se může stát každou chvíli) tak sedačka holt už bude malá. Máme Romer duo plus - jsme s ní spokojená a ráda bych zůstala u Romeru, ale…
U cybex jsou ty područky a příjde mi, že by díky tomu mohl stabilněji držet břišní pás. Dále se mi cybexu líbí polohování zad a hlavy (dle diskuzí jde víc sklopit než Romer). Co mě ale trochu láme proti cybexu je to, že je sice navržen v Německu, ale vyroben v Číně, kdežto Romer je v Německu i vyroben. A druhá věc - možná se mýlím - ale nenašla jsem jestli byla Cybex Solution Q2 FIX testována… Ráda bych sedačku, která prošla testy.
A co ta M FIX? Je to taková kopie Romerky… Jak ta je na tom ve srovnání s v nadpisu uvedenými sedačkami?
A ještě jeden dotaz - Belt upp - zabrání předklonení dítěte? Myslím tím i takovému tomu kdy se dítě chce silou předklonit…ne jen nějakému předklonu ve spánku…
Autosedačky pro postižené děti mají jednak fixační vestu a také klín mezi nohama, což by u nás vyřešilo problém, ale stojí přes 30tisíc a na to jaksi nemám. Když jsme před rokem zkoušeli sedačku 15-36kg (míry už na to měl tehdy a museli jsme kupovat novou po autonehodě) tak se protáhnul břišním pásem jak úhoř
Teď zatím sonduju co je nového v oblasti autosedaček ![]()
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek!
My mame romer Kid Plus SICT tu starší verzi (a neisofixovou) pro staršího prcka a Cybex X2Fix pro mladšího. Staršímu ji budem kupovat taky. Testovaná v adacu myslim byla, na mě osobně působí líp. ![]()
@Brokianaa šla bych do té M fix, belt upp pás máme a je super, do předklonu nepustí
Ještě teda dotaz na steeva ( @steeve ) Testy ADAC budou stoprocentně opět teď v květnu? Je nějaká pravděpodobnost, že tam bude jak M fix tak Q2-FIX?
@Verunka.T Ani když dítě opravdu chce a snaží se předklonit?
@Brokianaa ono by asi nejlepší bylo obě sedačky vyzkoušet
, přece jen teorie je jedna věc, ale to, jak v reálu dítě do sedačky proporcionálně zapadne, jak se mu v ní „líbí“ atd. je věc druhá. Já koupila Römer Kidfix XP SICT a mrzí mě to, kdykoli někam jedem. Je taková tvrdá, má krátký sed, dítě v tom sedí jak když spolklo pravítko a tak. Pár týdnů nato vyjela na náš trh Cybex M-fix a hned jak jsem ji viděla (pak i v reálu na veletrhu), bylo mi jasný, že jsem měla počkat (ale kdo to mohl vědět, v sedačkách nemám takový přehled, abych tušila co se kdy kam chystá), to by bylo pro nás to pravé. Ale zas jestli jsi spokojená s Römerem, tak budeš asi stále…já ho moc ráda právě nemám, 9-18kg jsme měli (stále máme, nechávám pro malou, zatím je stále ve vajíčku, je to prcek, ne žížala jako syn) Cybex Junofix a na ten nedám dopustit.
@Brokianaa píše:
@Verunka.T Ani když dítě opravdu chce a snaží se předklonit?
Ne, ani když se bude snažit predklonit
@elanaa Mi by bylo jedno jestli Romer nebo Cybex…ale nelíbí se mi, že Cybex se vyrábí v Číně
Ale zas na druhou stranu jako většina věcí kolem nás
No a pak taky to, že píšou že není dostatečně chráněná boční část těla…což možná u M fix bude lepší, ale zatím není testovaný… Mám ještě snad chvilku čas, tak pokud bude ještě během května ADAC tak pak bych se rozhodla
Doufám, že bude:-) Na M fix jsem nikde v obchodech zatím nenarazila…ale je fakt, že koukám da dny teprve… ![]()
@Brokianaa no právě, v Číně se dělá dneska skoro všechno…a nevím jak je na tom zrovna Cybexová tamní továrna, ale jiné fungují naprosto běžně tak, že mají v čínských fabrikách své lidi (výše postavené, manažery, kteří jsou tam dlouhodobě přestěhovaní třeba i s rodinama) a kontrolují to přímo na místě. Taková firma jako je Cybex si určitě nedovolí pokazit renomé jen proto, aby pár dolarů ušetřila (nemluvě o tom, že výroba v Číně už se dávno tak nerentuje jako krátce po revoluci, kdy se tam všichni hrnuli, teď už plno firem ztratilo chuť tam podnikat, protože čínské zákony si své zaměstnance dobře chrání, a vrací se zpět domů). Aspoň takový je můj laický názor, samozřejmě jsem v té fabrice (ani jiné) nebyla.
těch květnových testů se snad dočkáš(me), samotnou mě to zajímá., jestli jsem teda fakt prohloupila nebo aspoň vezmu tu naši slavnou Römerku na milost, kdyby C. nějak propadl
Steeve psal docela už před časem, že nové testy budou v květnu, tak snad už každou chvíli ano.
Je to šílené…teď mám ještě trochu času, ale po té nehodě jsme jeli snad nějak za 14 dní do Chorvatska a já prostě musela vybrat…tehdy mi taky radil steeve…s pallasky se mi moc vykláněl, v romerce vylézal spodem, tak jsem prostě ještě „na chvíli“ koupila tu samou co jsme měli (romer duo plus 9-18kg) a bude to rok…takže jsem celkem ráda, že jsem se tak rozhodla… I když za ten rok u syna není bůhví jak velký mentální posun, ale trochu ano, tak snad to nějak v té tříbodové s beltuppem zmákne…
@Brokianaa snad ano…mrzí mě, že na tom (i v rámci spektra své diagnozy) není zrovna líp a že pokroky nejsou valné
Tak hlavně ať jsou další cesty bez nehod, umím si představit ty nervy vybírat novou autosedačku, když má člověk už ošklivou nehodu za sebou…to se na to hned jinak kouká a ty priority jsou rázem jinde.
Není divné, že M-FIX je o tisícovku levnější než Q2-FIX? To já jen tak dumám…
No ono to zas nebyla nějaká šílená nehoda…ale byly dvě ve dvou letech…Takže na jedno dítě jsem měla 3 sedačky 9-18kg…
A dost to ve mě zanechalo co se strachu týče…
On je jako docela šikovný - jako takový průměr v rámci své diagnozy…problém je, že když něco nechce tak s ním nehne ani stádo volů a naopak když něco chce tak má sílu jako bejk
Takže prostě když se zrovna rozhodne, že si uprostřed cesty bude chtít sednout k dědovi a klín, tak si holt příjde sednout
Ono když s ním pojede víc lidí tak se to dá uhlídat, ale pokud s ním pojede jen řidič…no holt jsem ani ministerstvo zdravotnictví nepřesvědčila, že pro dítě o mentální úrovni rok a půl není zrovna bezpečná sedačka pro děti kde je doporučený věk minimálně 2,5 roku…Prostě mají jasně dané, že musí mít těžkou vadu pohyb. aparátu, nebo těžkou mentální retardaci a Edík má bohužel „jen“ středně těžkou mentální retardaci
a přes to prostě vlak nejede…