Cysta 70 mm - mám se bát?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
252
21.8.14 12:00

cysta 70mm-mám se bát

Čauky holky,
dnes jsem byla na prohlídce na gynekologii a doktor mi řekl, že mám na levém vaječníku cystu o velikosti 70-60mm.Tak jsem byla hned na odběrech krve a zítra mám volat na výsledky. Příští týden mám jít taky do indikační poradny na eventuální laparoskopii.
Tak jsem se chtěla zeptat co se zjišťuje z té krve :?: jak probíhá laparoskopie :?: Zda mám mít z něčeho obavy a nebo jestli je to běžná záležitost :?: Je to nějak zdraví nebezpečné :?:
Možná se ptám na hlouposti, ale nemám s tím žádnou zkušenost. Doktor mi toho moc neřekl a já se ani neptala.Byla jsem zaskočená a rychle jsem pospíchala pryč z ordinace. A teď tady jdu prosit o info…Předem dík za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3328
21.8.14 12:07

Já měla cystu 60mm a to docela dlouho. Nejdřív jsme ji zkoušelo zlikvidovat léky, když to nezabralo, přišlo na řadu její odsátí v krátké narkoze a potom, co se opět naplnila, došlo na její odstranění při laparoskopii.
Já toho teda měla trochu víc, ne jen to, ale když už se ve mě vrtali, tak ji vzali taky. Jen bych se na tvém místě docela podrobně zajímala, jak ji hodlají odstranit. Mě s ní museli vzít i kus vaječníku.
Tím tě ale rozhodně nechci strašit, u mě to jinak nešlo.
Držím pěsti, ať si co nejdřív zase v pořádku. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:12

@Jaruše
mě už z toho docela i pobolívá levé podbříško a jsem tak 4 měsíce bez menstruace, to doktor řekl že je ale normální, že žena menstruovat ani nemusí :nevim: Ono se na tu laparoskopii hned nemusí :?: to je nějaká možnost že se to vztřebá :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
490
21.8.14 12:17

Ahoj, já také mám cystu na levém vaječníku kolem 4 cm. Zatím mi na to dal léky, ale od poslední kontroly, což bylo dva měsíce před tím, se mi zmenšila, ale říkal, že jen malinko. Takže zatím čekám, na krev mě také bude posílat jednak kvůli hormonálnímu profilu a jednak kvůli té cystě a rovnou mám v žádance zašktnuty nějaké onkogenní markery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
21.8.14 12:23

Při téhle velikosti už je to spíš nepravděpodobný, spíš hrozí, že prskne a nadělá ještě vetší paseku. Mě na ni přišli, když měla 50mm a pak ještě narostla. Pokud máš bolesti a nemáš MS, bylo by lepší, kdyby s tím udělali něco co nejdřív. Já o ní vůbec nevěděla. Žádné potíže jsem neměla, cyklus přesnej jako hodinky. Přišli mi na ní na prevetivce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:23

@ewikk
Tak to je dobře že se ti to zmenšuje, taky bych byla ráda kdyby mi dali léky a trochu by se to zlepšovalo, ale netrvá to zmenšování nějak dlouho :?: onkogenní markery, co je to :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2947
21.8.14 12:24

Me cysta praskla, podrazdila i slepe strevo. Po laparoskopii, kdy mi vycistili bricho a vzali slepak se ta mrcha ukazala zas. Nastesti pridalsi kontrole nebyla. Zacala jsem zase brat antikoncepci, pry by mela zabranit v rustu cyst. Niceho se neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:25

@Jaruše
já na tu ms takhle trpím stále, minulý rok jsem to neměla skoro půl roku…Ale dík za reakci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:27

@palapa
Mě doktor řekl že mi tu antikoncepci napíše až po vyřešení téhle cysty, mám hormonální poruchu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
490
21.8.14 12:29

@nimi Trvá, ale zas lepší než aby rostla. Sama také nevím co mi s tím bude dělat. Nevím co jsou ty markery, ale asi nic dobrého :nevim:…Když jsem brala HA tak jsme takové problémy neměla a teď po vysazení mám cystu. Říkal, že to může být od vysazení HA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.8.14 12:30

Ještě záleží, jestli je naplněná tekutinou nebo dermoidální. Ta druhá se určitě nevstřebá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
21.8.14 12:37

Berou krev na rakovinove markry, cimz zjistuji, jestli je to opravdu cysta.Me se taky delaji, sla jsem na operaci a než jsem nastoupila do nemocnice, tak praskla.Vzdy to poznam, protoze je to, jak kdyby mi bodli kudlu do bricha.Muze prasknout při menstruaci, ale pokud nemenstruujes, tak to asi neklapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
21.8.14 12:46

Já trpím na funkční cysty, měla jsem je i ve dvou těhotenstvích, cystu dokonce 12 cm velkou, po porodu zmizela, potom se objevila, zase zmizela, u dalšího těhotenství byla, potom nebyla, zase byla a furt dokola. Taky mi několikrát brali krev. Výsledky byly v pořádku a já jsem laparoskopii odmítla - normální domluvou, ne na negativní reverz..A výsledek je ten, že teď už pár měsíců žádnou cystu nemám..Věřím, že kdyby ji odsály, tak by se znovu mohla objevit, že to prostě nemá cenu.

Většina cyst je funkčních, jako to mívám já, tzn. objeví se a samy od sebe většinou po MS zmizí. Ale existují taky cysty s krevním zásobením, ty nemizí a na UTZ to hned poznat nejde, o jakou cystu jde. A potom jen minimum případů, kdy by se mohlo jednat o zhoubný nádor - vážný problém, proto se z krve zjišťují onkomarkery.
A potom je ještě riziko, že cysta způsobí akutní problém - obmotá se kolem vaječníku, pokud praskne, nadělá v těle paseku jako mimoděložní těhotenství, nebo zaškrtí vaječník a bude nutné při akutní operaci odebrat i ten.

Mě se cysty objevily na začátku druhého těhotenství, v mezidobí mezi druhým a třetím těhotenství cysta někdy byla, někdy ne..Po třetím porodu jsem měla cystu asi rok, až potom zmizela..Když jsem věděla, že je vše v pořádku, co se týče krve a cysta je sice velká, ale dále se nezvětšuje, na zákrok jsem nechtěla..Ani ve Tvém případě bych na něj nešla, pokud bude krev v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:49

@Eva Sz
Mě dnes nechtěl dát ani vyvolávačku…Prý se to buď spustí samo a nebo nic.Asi by teď bylo lepší abych to nedostala. Copak to může být něco jiného než cysta :?: Koukal na to ultrazvukem a říkal že to cysta je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
21.8.14 12:55

@Jana206
Já s tím zkušenosti žádné nemám…Pouze trpím na nepravidelnou ms. Dříve jsem to neřešila, ale minulý rok jsem si s tím zašla na gyndu a doktor mi předepsal HA. Nedělala mi dobře a tak jsem jí vysadila. Chvíli jsem menstruovala normálně a teď 4 měsíce nic a cysta je na světě… Říkáš že se může obmotat kolem vaječníků :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí