Cysta na vaječníku - rady

10
25.7.16 12:13

Cysta na vaječníku-rady

Ahoj :) před pár dnama jsem psala o bolestech v podbřišku. Dnes mi na gynekologii našli cystu na vaječníku 6cm velkou.Jsem mladá a při operaci by mi museli vzít i kus vaječníku a to nechci. Takže podle doktorky mam čekat jestli se sama vstřebá, když praskne tak operace :,(.Mam megaenzymi ale chci se zeptat na nějaké rady jak napomoct vstřebání a zabránit tím prasknutí,
Děkuju :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
917
25.7.16 12:25

Vypadá to, že máš tu cystu, co je naplněná krví. Ta se často vstřebá po menstruaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
572
25.7.16 12:33

S timhle bych si nezahravala, ja jsem take mela stale bolesti v podbrisku, zjistili mi cystu, doporucili mi operaci, ze nevi co a jak a nakonec mi vzali cely vajecnik, s tim, ze tam byla cokoladova cysta. I s jednim vajecnikem se da otehotnet, ja jsem toho dukazem, tri mesice po operaci jsem otehotnela a mame uz dvouletou cacorku. Tohle bych vazne nepodcenovala, kdyby ti to prasklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
25.7.16 12:51

@Lily777 Nepodceňovala bych to, jak píše @amka.82 a šla po MS na kontrolu. Pokud ta cysta sama nezmizí, tak je třeba tomu věnovat pozornost. Kdyby byla endometriózní, tak by bylo dobré podstoupit léčbu, při které by se mohla zmenšit. Každopádně, pokud by rostla, bude lepší na operaci jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
25.7.16 13:07

Vitamin B1. Já konkrétně chodila i na injekce - třeba po dobu jednoho týdne každý den ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224
25.7.16 13:17

Pokud je cysta hemoragycka tedy naplnena krvi tak by se mela s ms vstrebat. pokud je treba dermoidni tak tam byva operace podle velikosti. dermoid jsem mela a po operaci mi zbyla ctvrtka vajecniku.neni radno si stim zahravat a po ms radeji na utz.ale dr. by mela poznat podle echogenity uz ted co je to za cystu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.16 11:46

Ahoj,
pardon za anonym, je to pro mě citlivé :(
Dneska mi zjistili cystu 45 mm na pravém vaječníku. Dr. mě utěšoval, že by měla prasknout při MS. Kdyby ne, tak operace :,( Mám z toho ale strašný strach.
Nikdy mi nic nebylo, jsem mladá (19), zanedlouho bychom chtěli začít plánovat miminko a bojím se, co to udělá…
Vlastně nevím, proč píšu. Asi potřebuju uklidnit, nebo nevím. Ale tak blbý pocit jsem dlouho neměla :(

Neznáte třeba nějaká homeopatika, bylinky, cokoli, co by tomu pomohlo zmizet??

• Citovat
  • Upravit
1489
27.7.16 11:59

Mně pomohl Femigard. Taky jsem měla větší cystu, nemohla jsem kvůli ní ani na 6.IVF, protože po hormonech rostla jen ta cysta a vajíčka nikde. Dr mě hnala na operaci, že mi ji odeberou a zrovna udělají drilling vaječníků. No já blbec se podívala na youtube, jak se ta operace provádí a odvolala to :oops: Hledala jsem možnosti a našla na netu právě Femigard. Objednala jsem ho, užívala. Další měsíc jsem šla na kontrolu, a cysta byla menší a na druhém vaječníku dvě pěkná vajíčka. Takže nakonec dr navrhla, že oficiálně mi odsají cystu (kvůli pojišťovně), neoficiálně při tom vezmou i ty dvě vajíčka a oplodní. No a dopadlo to dobře, po deseti letech neplodnosti jsem konečně byla těhotná :palec:
Ona se právě ta cysta dá i jen odsát, ale asi to lékaři nedělají rádi, netuším proč. A ten Femigard holky dost chválí, akorát je drahý, lahvička s dopravou 500kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.16 10:10

k operaci

Holky, omlouvám se za anonym - chtěla bych všechny uklidnit ohledně operace. Našli mi také cystu 6 až 7cm, sama po injekci nepraskla (byla vodová). Musela jsem na operaci, v mezidobí jsem vyzkoušela podle rad na netu vitamin B1 (Thiamin), kontryhelový čaj a ostropestřec-čaj (ten je na čištění jater, která s tím snad souvisí). Nic nepomohlo:-)…doktorka se smála:-).
Tento týden jsem byla na operaci na Bulovce. Nejhorší z toho celého bylo čekání na operaci…ten strach, který opadne ve chvíli, kdy vám dají premedikaci - něco ještě před narkozou, co vás zklidní. Pak narkoza a po operaci je to fakt v pohodě. Laparoskopie skoro nebolí, asi 2-4h odpočíváte na lůžku, absolutně vás nenechají trpět (aspon na Bulovce ne), neustále nabízí něco na bolest a i proti zvracení. Narkoza se podává všem již šetrná, ale když někdo přece jen zmínil, že má žaludek na vodě, hned něco dali do kapačky a bylo dobře (a to i opakovaně, můžou to různě kombinovat, stačilo říct). Do večera jsme všechny laparky chodily na záchod, druhý den jsem se cítila na odchod domů, no pouštěli až 3. den ráno (nyní 4. den se držím doma, je to trochu jak po nemoci - jsem zesláblejší, ale v zásadě ok).
Chci tím pozvbudit ty, které případná laparka čeká, že to nebylo tak strašné, po tomto druhu operace to není žádné utrpení. A to mě kromě cysty vzali i vaječník a vejcovod, dohodli jsme se tak, neb já už 3 děti mám a další neplánuji, tak spíš preventivně, aby se mi tam další cysty nedělali, na hormony stačí 1 vaječník. (A dokonce i ty, které tam pořádně řízly - prsa nebo dělohy, tak po operaci dostaly více druhů analgetik a byly celkem v pohodě, fakt už jsou ty nemocnice připravené nenechat nikoho trpět).
Ty, co přišly s prasklou cystou (tzn. na poslední chvíli již s bolestmi břicha, měly tekutinu-zánět-krev v břiše), ty měly po laparce dren z pupíku, který jim v dalších dnech vyndali, my, co jsme byly plánovaně bez bolestí břicha, jsme žádné dreny neměly, prostě byly jsme ten nejjednodušší případ, ale jak jsem tam pozorovala, tak po té laparce se všechny holky vzpamatovaly velmi velmi rychle.

• Citovat
  • Upravit
982
13.5.19 13:50

Chtěla bych poprosit o radu. Byla jsem na MR bederní páteře, kde mi okrajově byla zachycena cysta pravého ovaria vel. 21 mm. MR mi dělali před 2 měs., teprve dnes jsem dostala výsledky. Jsem docela překvapená, protože jsem o tom vůbec nevěděla. Žádné velké bolesti nemám. Nevím ale zda to mám nějak řešit, zda mám jít ke gynekologovi nebo se to může nějak vstřebat samo. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1316
20.3.20 21:44

To je hezké. Já mám jít v pondělí na operaci s cystou. Také laparoskopicky. Ale ráno mě odoperují a odpoledne domů. Tak nevím jak to doma zvládnu, když jsou ženy běžně 3 dny po operaci v nemocnici.

@Anonymní píše:
Holky, omlouvám se za anonym - chtěla bych všechny uklidnit ohledně operace. Našli mi také cystu 6 až 7cm, sama po injekci nepraskla (byla vodová). Musela jsem na operaci, v mezidobí jsem vyzkoušela podle rad na netu vitamin B1 (Thiamin), kontryhelový čaj a ostropestřec-čaj (ten je na čištění jater, která s tím snad souvisí). Nic nepomohlo:-)…doktorka se smála:-).
Tento týden jsem byla na operaci na Bulovce. Nejhorší z toho celého bylo čekání na operaci…ten strach, který opadne ve chvíli, kdy vám dají premedikaci - něco ještě před narkozou, co vás zklidní. Pak narkoza a po operaci je to fakt v pohodě. Laparoskopie skoro nebolí, asi 2-4h odpočíváte na lůžku, absolutně vás nenechají trpět (aspon na Bulovce ne), neustále nabízí něco na bolest a i proti zvracení. Narkoza se podává všem již šetrná, ale když někdo přece jen zmínil, že má žaludek na vodě, hned něco dali do kapačky a bylo dobře (a to i opakovaně, můžou to různě kombinovat, stačilo říct). Do večera jsme všechny laparky chodily na záchod, druhý den jsem se cítila na odchod domů, no pouštěli až 3. den ráno (nyní 4. den se držím doma, je to trochu jak po nemoci - jsem zesláblejší, ale v zásadě ok).
Chci tím pozvbudit ty, které případná laparka čeká, že to nebylo tak strašné, po tomto druhu operace to není žádné utrpení. A to mě kromě cysty vzali i vaječník a vejcovod, dohodli jsme se tak, neb já už 3 děti mám a další neplánuji, tak spíš preventivně, aby se mi tam další cysty nedělali, na hormony stačí 1 vaječník. (A dokonce i ty, které tam pořádně řízly - prsa nebo dělohy, tak po operaci dostaly více druhů analgetik a byly celkem v pohodě, fakt už jsou ty nemocnice připravené nenechat nikoho trpět).
Ty, co přišly s prasklou cystou (tzn. na poslední chvíli již s bolestmi břicha, měly tekutinu-zánět-krev v břiše), ty měly po laparce dren z pupíku, který jim v dalších dnech vyndali, my, co jsme byly plánovaně bez bolestí břicha, jsme žádné dreny neměly, prostě byly jsme ten nejjednodušší případ, ale jak jsem tam pozorovala, tak po té laparce se všechny holky vzpamatovaly velmi velmi rychle.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
23.3.22 22:45

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat v září 2021 jsem byla na laparoskopii s cystou na vaječníku, nyní mě nejspíše bude čekat další laparoskopie. Chtěla bych se zeptat je nějaký čaj co mi pomůže? Zkoušela jsem kontryhelovy čaj, ale po tom ty bolesti byly ještě horší.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
22.12.24 16:54
Ahoj, vím, že píšu „trochu“ pozdě :D ale kontryhelový čaj určitě není vhodný, když máte cysty! Pozor na to. Spíše je podporuje. Doporučím spíše drmek a řebříček.
@Kamikaczi píše: Více
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast