Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem 4tt+3 a dnes mi doktor řekl, že mám 31mm velkou cystu na vaječníku a co jsem pochopila tak bez tekutiny moc jsem nerozuměla
ale minulý týden jsem byla také na kontrole jestli už jde vidět váček, ale to ještě vidět nebyl. To až dnes, ale minulý týden nic o cyste neříkal. Je možný aby se vytvořila tak rychle za týden? Mám strach aby nějak neuškodila miminku ![]()
Cysta bez tekutiny je nesmysl, to neexistuje. Dost možná to bude cysta žlutého tělíska, to je normální a časem zmizí. Většina ovariálních cyst bývá neškodná, existují i problematické, ale z jednoho sona nelze nic soudit.
@Ledová káva děkuji za odpověď. Asi jsem to jen špatně pochopila. Já mám totiž žádanku i na genetiku a je tam také napsáno cysta 31mm, bez tekutiny tak nevím co to znamená ![]()
4+3 je 5tt. Minulý týden jsi byla u doktora proč? To ti ještě ani nemohla vynechat menstruace..
@kroketa24 píše: Více
To bude asi myšleno „bez volné tekutiny v dutině břišní, v tzv. Douglasově prostoru“. Kdyby tam byla tekutina, mohlo by to znamenat, že cysta praskla a část jejího obsahu tam vyteklo. To taky nemusí nic znamenat, normálně se to vstřebá, když k tomu dojde.
Ale cysta bez tekutiny neexistuje, protože cysta = dutina vyplněná tekutinou.
Příspěvek upraven 18.02.25 v 15:45
@karkarka byla jsem u doktora s tím že jsem si udělala těhotenský test který vyšel pozitivně a hlavní důvod byl ten, že v tom začátku jsem brala léky, které by se brát v těhotenství neměli a když jsem to volala na gyndu tak mě chtěl pan doktor vidět a rovnou mi dělal ultrazvuk zda už se něco neukáže, ale zatím ještě nic a na kontrolu jsem měla přijít právě za týden což bylo dnes a už tam byl váček a ta cysta.
Nevim, jestli se umi vytvořit tak rychle, ale mě našli cestu v průběhu prvního tehu a nestalo se vůbec nic, nějakou dobu ji monitorovali, ale ničemu nevadila ![]()
@Beruska999999 tak to jsem ráda. Jen si říkal, že je zvláštní že by si jí minulý týden nevšiml ![]()
Cysty na vaječníku jsou v začátku těhotenství běžné, často jde o tzv. žluté tělísko, které podporuje těhotenství. Pokud lékař nic neřeší, většinou se samy vstřebají. Sleduj to s doktorem, ale většinou nebývají problém.