Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
me to potkalo v 8.tydnu (u prvniho tehotenstvi), taktez jsem o CMV nikdy neslysela. Primoinfekce=smula. Ted mame 2 zdravy kluky
Clovek se tomu asi obcas nevyhne, te smule. Fakt je, ze jsem to oplakala, ale jelikoz se zadarilo uz za 7tydnu pote znovu, oklepala jsem se rychle. Mozna me nekteri zkritizuji, ale bylo to lepsi nez privest na svet vazne postizene miminko. Tak ti budu drzet palce, at to priste prijde brzy a vyjde z toho zdravy potomek.
@vevercaterca @Penelope1 ahojky, je mě líto že to potkalo i vás
, taky jsem hodně hledala a ptala se… já jsem porodila 18. června mrtvou holčičku, 4 týdny jsem chodila na kontrolní UTZ a věděla že nebude žít… už je to víc jak dva měsíce, je mě trošku lépe, ale jsou dny a hlavně večery kdy je mě hodně smutno… za 14 dní 8.9. bych měla termín…moc na ni myslím na naši holčičku a doufám že se k nám vrátí… doufám že brzy najdu // a vše dobře dopadne. Držím palce ať je lépe
![]()
@vevercaterca Vidíš, já o něm slyšela, ani jsem dětem běhu těhu nedala pusu, plašila při úklidu jak při ebole a stejně smolík
Jinak pravděpodobnost, že se CMV dostane až k miminku, je v těhotenství 30-50%. Že se nakazí maminka během těhotenství asi 2%. Ze všech nakažených miminek má nějaké symtomy 10% hned po narození a u dalších 10% se objeví zhruba do dvou let po narození (u nás zhruba po půl roce). Pokud se miminko nakazí během prvního trimestru, je největší pravděpodobnost, že to nedá. S délkou těhotenství klesá pravděpodobnost opravdu ošklivých důsledků. Problém je, že jsou to jen pravděpodobnosti. Pro miminko to může fatální nákaza i po porodu, ale stejně tak je možné, aby přežilo nákazu v prvním trimestru, i když malá.
Určitě už si vás vyhlídl další človíček.
Dobrý den, prosím o radu vás zkušenější v tomhle ohledu. Z odběru u praktické dr. mi bylo zjištěno, že IgG mám 5,4 (norma je do 1,1) a IgM 1,2 (norma je do 1,1). V poznámce je uvedeno, že je to doznívající postakutní fáze CMV. Jenže - „zadělali“ jsme zrovna na mimčo. Mám strach, co se může stát
Ještě mám den na to, abych vzala „pilulku po“. Co myslíte, jaká je pravděpodobnost, že v této fázi bude mít nemoc vliv na mimi? Díky za odpovědi…
Ahojte, tak i ja se setkala s CMV o kterém jsem nikdy neslyšela a to mám tři zdravé děti. Nyní ve 13tt z výsledků - IGG pozitivní, IGM lehce pozitivní…
nevím moc co to znamená. Dnes jsem byla na kontrolním UTZ a miminko je uplně v pořádku jsme v 16tt. Nabrali znovu krev na CMV, snad to klesne na negativní ![]()
@Nicollka Ahojky…muzu se zeptat, jak jsi dopadla? Ja jsem ted ve 25 tydnu a bohuzel mam vysledky taky blbe…
@JaniceB vše bylo v pořádku. už je to rok, ale zjistili že jsem prodelala, takze vse ok
@Nicollka No a tobe zjistili, ze jsi to prodelala asi jeste pred tehotenstvim??? Z odberu?
To fakt nevím byla jsem na dalším odběru a bylo to ok. Víc fakt nevím
Ahojky, moc je mi líto všech komu to s CMV nedopadlo dobře, a přidám do diskuze i mou zkušenost. Třeba některá maminka zase jednou bude hledat informace.
Odběr na CMV mi brali kvůli nálezu na UTZ u miminka ve 22. týdnu. Miminko mělo zvýšený průtok krve na srdicku a dilatované střevní kličky. O 5 dní později si mě zavolali na podrobný UTZ, kde se prutok krve zlepšoval. Na potrat bych jít nedokázala, protože jsme naštěstí neměli vadu neslučitelnou se životem. Tudíž jsem odmítla i odběr plodovky a ve zprávě sem měla napsáno že chci pokračovat v těhotenství v jakémkoli případě.
Po 4 týdnech mi dělali kontrolní odběr, výsledky vyšli úplně stejně, hodnoty IGM 1,29 a IGG 120. Podle paní doktorky tedy u mě infekce v těhotenství neproběhla. Ve 25. týdnu naše miminko na UTZ bylo zdravé. Vždy jsem měla oslabenou imunitu a chytnu každou angínu co kolem mě projde. Jestli to má něco společného s jistotou nevím, ale myslím si, že ano. Četla jsem, že hodnoty IGM u někoho můžou přetrvávat měsíce až roky.
Přeji všem v tomto krásném období hodně sil.
Hezký večer. Jestli nevadí, tak se přidám se do diskuze, protože CMV nám strašně zasáhl do života. Na konci června jsme ve 20tt přišli o miminko. Dnes jsme se dověděli, že příčinou byl CMV. Nikdy předtím jsem o ničem takovém neslyšela. Ani mě nenapadá, kde jsem k tomu mohla přijít. Nakazila jsem se pravděpodobně někdy v květnu. Ještě 12.5. jsem byla na 1. screen. a bylo vše v pořádku. 26. června už miminko nežilo. Je mi z toho neskutečně smutno. Stále nad tím přemýšlím. Je mi 34 let a nikdy jsem o tomto viru neslyšela. Jaké je procento, že mě primonákaza tímto virem za celých 34 let života postihne zrovna v těhotenství, kdy je to z 90% pro plod fatální? Stále mám před očima utz našeho miminka, při kterém si stále strkalo prstík do nosánku, jak bylo krásné a moc jsme se na něj těšili a potom se mi hned vybaví utz, kdy už nežilo. Ten malinkatý schoulený uzlíček bez tlukoucího srdíčka. Abych neměla pocit, že jsem v tom sama, tak celý den pročítám na internetu různé příspěvky maminek, které si tímto prošly, některé měly to „štěstí“ a miminko donosily a popisují jejich vážná postižení. Strašně mě to trápí. Snad přijde brzy další těhotenství, které bude mít šťastnější konec.
Všem, kdo si prochází trápením, ať už je to CMV nebo jiné, přeji hodně síly.