Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz.
Honzík už téměř týden marodí, ale od pátka do včerejška měl vysoké teploty, v zadečku až skoro 40,2 st. Po různých vyšetření se vyloučilo vše nejhorší, takže opravdu „jen“ hnusná viróza. Má i rýmu a kašel, ale to je spíš vedlejší. A teď ten problém. Ze soboty na neděli v noci měl teplotu tak vysokou, že se v postýlce klepal a jakoby mluvil ze spaní. Protože než šel spát, tak teplotu měl taky, dostal Nurofen a tvaroh na nožky. Tak jsem ho chtěla vzbudit, jenže to „nešlo“. Prostě nereagoval na moje metody buzení. Tak jsem ho opatrně vytáhla z postýlky a sundali jsme tvaroh z nohou. Nohy měl jako led, ale přitom „hořel“. Chvílema na mě otevřel oči, ale pak zase jakoby usnul. Ruce zaťatý v pěst, nožky překřížený jako plod a prstíky zaťatý taky. Neumím říct, jestli se klepal nebo měl záškuby, bylo to snad všechno dohromady. Nakonec to dopadlo tak, že dostal čípek a pak se postupně uklidnil a v noci se pořádně vypotil a od té doby dobrý. Dle doktorky šlo nejspíš o febrilní křeč z vysoké teploty, takže mám instrukce co a jak, kdyby to nastalo znova.
Vy maminky, kdo máte doma dítko se sklonem ke křečím, co myslíte, mohli to opravdu být křeče nebo mohlo jít spíš o velkou zimnici???? Jsem z toho dost špatná a vyděšená. Prý pokud by se to stalo znova, mám okamžitě volat 155 a udělali by mu EEG či co. No fakt jsem docela vystrašená. Teď se už zdá, že nás nemoc opustí, ale bojím se toho, kdyby se to mělo opakovat.
![]()
Šárka
Šárko,
febrilní křeč jsem zažila s malou jednou, ale to fakt byla křeč. Měla jsem jí v náručí, prohnula se jako luk, u pusinky trošku pěnu. Žijeme v Anglii, tady jenom radili srážet teploty (mám vyzkoušeno málo přikrývat, sprchovat vlažnou vodou). Nikde není dokázáno, že febrilní křeč může způsobit například epilepsii. Nás chtěli v ČR honit k neurologovi, ale s manželem jsme se domluvili, že je to zbytečné malou trápit. Od první febrilní křeče uplynul skoro rok, naštěstí se neopakovala (ťuk ťuk na dřevo) a příležitosti určitě byly. Dokonce diazepam, který máme dávat při teplotě vyšší než 38°C nikdy nedostala. Mám pocit, že je to svinstvo a nevím, proč bych tím malou měla ládovat.
Podle informací, co jsem vyčetla na internetu není febrilní křeč situace, která by dítě přímo ohrožovala na životě. Jasně, že je to nepříjemné, ale až tolik bych se nebála. Chce je při teplotách hlídat, často měřit, srážet teploty a fakt nezabalovat do peřin a míň oblíkat. To podle mého pomáhá na sražení teploty nejvíc.
Ať se marod rychle uzdraví a už se to nikdy neopakuje.
Jana
ahoj,
měli jsme na tohle téma u Květňítek deníček, který najdeě tady https://www.emimino.cz/modules.php?…
snad Ti aspoň trošku pomůže…
Přejeme brzké uzdravení
Hanka a Matýsek
Ahoj Jani, díky ti moc za odpověď. Já vím, že to není vysloveně životu nebezpečný, ale to víš, bojím se. Je zvláštní, že celý den teplotu nemá, a když se vzbudí po spánku po obědě, tak má zase v zadečku 39 st. No nic, dostal čípek a ten Diazepam jsem taky dostala, ale dávat ho zatím nebudu. Názor na to mám stejný jako ty, je to svinstvo. No a teď jsem zjistila, že je na stehnech celý osypaný, takže jsem volala k doktorce a vypadá to, že má ZNOVA šestou nemoc, kterou už měl někde v osmi měsících. Prý se může opakovat, nejsme jediný, kteří by jej měli víckrát.
Tak ti děkuju za odpověď a snad se nebude nic už opakovat. ![]()
Díky, Šárka
Ahoj Šári,
tak s febrilní křečí máme taky zkušenosti
Tvoje jmenovkyně (naše Šárinka
) měla horečku jednou v životě v 10 měsících, a febrilní křeč dostala už při teplotě 38,5 (po probuzení z odpoledního spánku vypadala, že nevnímá a když jsem ji vzala do náruče, tak se prohnula dozadu a třepala rukama. Trvalo to pár vteřin, opakovalo se to dvakát). V tom šoku jsem si vůbec nevzpomněla, že něco takového jako f.křeče existuje, a frčeli jsme na pohotovost. Normální doktor nám dal pouze anibiotika na zánět v krčku a poslal do Dětské nemocnice na neuro. Neurolog shledal, že je vše v pořádku (jako že to opravdu byla asi jen ta febrilní křeč) a pro jistotu jsme museli zůstat v nemocnici, kde nám provedli: UTZ mozku (jde udělat jen, dokud není zarostlá fontanela), oční pozadí, rozbor krve, moči, EEG. Vyloučili epilepsii (není to tak, že febrilní křeče by způsobovaly epilepsii, ale že záchvat epilepsie by mohl být zaměněn za febrilní křeč).
Závěr neurologa byl: srážet teplotu už při 37,5, při teplotě dávat Diazepam - do 4 a půl let. Jedině šetrná varianta očkování (tetanus, záškrt atd. propácela pojišťovna- Infanrix Hib, zarděnky, příušnice a spol. - Priorix jsme platili). Při očkování jsme měli dávat 1 den před a 12 dní po 3* denně čtvrtku Diazepamu. To se přiznám, že jsem se neodvážila do ní nacpat, protože když jsem si přečetla v příbalovém letáku, co to je za dryják, tak jsem to prostě riskla. Byla jsem domluvená s dětskou lékařkou, že bychom ten Diazepam dali, až kdyby teplotu skutečně měla, ale ne preventivně. Naštěstí nebylo potřeba.
Tak přeju, ať už jste bez teplot. Jsou to nervy, ale jak psala Letadlo, febrilní křeče jako takové dítě neohrožují, pouze je nebezpečí, že se při nich může zranit tím, jak se škube.
mamulka
Ahoj Šárko,
nevím jestli se nebudu opakovat. Ale zvlášt u šesté nemoci je vysoké riziko febrilních křečí . Diazepamu u dětí od 3 měsíců v dávce 1/4 tbl. 5 mg diazepamu max. 4× denně spolu s antipyretikem při teplotě nad 39 st. se nemusíš bát. Pracuju jako lékařka a rozhodně je zde prospěch diazepamu při podání vyšší než jeho možné nežádoucí účinky, které jsou v takovéto dávce zanedbatelné. Rozhodně výrazně snižuje riziko febrilních křečí , nehledě se vyhnete do budoucna množství vyšetřování a kontrol.
Apolena
Omlouvam se ze se sem takhle motam. Jmenuji se Klara a mam 3,5 leteho syna. Kdyz mu bylo 2,5 mel dvakrat za sebou febrilni krece a muzu vam rict, ze by se ve mne krve nedorezal…
Mel bohuzel tu tezsi variantu, pri ktere dite upadne do bezvedomi… zacal modrat, nedychal… no neco strasneho.
Ziji v Holandsku a jak je videt, rady lekaru jsou uplne jine nez v Cechach. Ja nemam teplotu srazet vubec, jenom svleknutim, pripadne lehkym zabalem… takze od te doby nemel cipek ani jednou a to i presto, ze miva horecky bezne mezi 39 a 40,3… krece se uz nikdy nevratily!!!!
Muj lekar mi rekl, ze kdyz dostane horecku v noci, stejne bych tomu nezabranila. Ze horecka neni nemoc, ale obrana organismu proti necemu jinemu (coz je logicke). A navic, ladovat ho cipky pri kazde zvysene teplote mi taky neprijde dobre…
Vsem Vam preji ditka zdrava a bez kreci!!!!! ![]()
ja taky ziju v holandsku,doktor mi rekl ze do 40.5 stupnove horecky vubec nemam k doktorovi chodit a ze je ta ctyricitka normalni,samozrejme se mala osypala ale to uz jsem tam nemela odvahu se vracet tak jsem si zjistila ze je to ta sesta nemoc na internetu.Asi se vratim do CR a mam po nervovani,ze miminku nikdo nepomuze az to bude potreba.
Ahoj,nerada oponuje,ale ma 1,5 leta Karolinka febrilni krec mela a musim rict,ze to byl zen nejhorsi zazitek v nasem zivote.A ze to neni zivotu nebezpecne?To asi uplne ne,ale take to neni nic dobreho,takze diazepam davam,pokud ma velke teploty,mam pocit,ze je lepsi ji ho dat,nez opet volat zachranku a klepat se strachy,jestli bude v poradku.A take sme museli lezet v nemocnici a musim rict,ze to bylo poprve,kdy mi to vubec nevadilo,jen aby me zlaticko bylo v poradku.A ty rizna vysetreni sem naopak uvitala,abych mela jistotu,ze je vse v poradku. Veronika
Ahoj Sarko,podle meho o febrilni krec slo.Nase dcera mela to same,jen k tomu mela ocicka sloup.Ale musim rict,ze te obdivuji,ze si nevolala zachranku,ja sem asi strasnej panikar a volala jsem hned a podle dr. to je to nejlepsi,co muzes pro toho drobecka udelat.Preji Vam,aby uz se Vam nic nestalo a byl malej zdravi.To je to nejdulezitejsi.Veronika
Ahoj maminky,
synkovi bude 13 mesicu a od vcera kolem 14:30 mel horecku 39. Kolem 4:00 sem mu dala panadol a teplota neklesla. Najednou behem par vterin mu horecka klesla na 36,5. Partnerova sestra kdyz ji bylo neco malo po roce mela to taky uplne stejny. Dostala horecku pak ji najednou odeznela a na vecer mela febrilni krec a dokonce ji zapadl i jazyk. Myslite si ze se mam obavat nejhorsiho? Ma taky nekdo takovou zkusenost? Dekuji
Malej měl taky vysoké horečky 39,8C lezly mu najednou 4 zuby nahoře a horečka po 3 hodinách neklesla ani po podání ibuprofenu a tak jsme jeli na pohotovost. A na pohotovosti nám paní doktorka taky napsala Diazepam abychom ho měli doma pro případ jako prevenci. Poradila nám svléknout do plínky a nechat spát v pleně aby se tělíčko ochlazovalo a 1× za 3 hodiny pod vlažnou sprchu. Při horečkách nad 39 máme dát tbl. aby nenastaly křeče. Je to prý dost nebezpečné, než by jsme dojely na pohotovost 40km mohl by se prý díky těm křečím v autě i udusit. Pokud ti horečka takto klesla, kontrolovala bych ale pokud by byla přes těch 39 a nešla srazit, pak bych jela na pohotovost. A zajdi se pak poradit, ohledně toho Diazepamu, ke své obvodní dětské lékařce.
Četla jsem tady příspěvky na téma febrilní křeče…Mám 4 děti, ale poprvé jsem se s nimi setkala až při nejmladším synovi. První křeče měl Toníček ve 14 měsících (1.12.2011)..Vůbec jsem nevědela oč se jedná, ve 3 ráno..trvaly cca 5 minut, ale manžel malého i rozdýchával.. Měl to při horečce. Odvezlo nás ARO, následovalo vyšetření mozku, Diazepam při teplotě nad 37st. Dlouho jsem se z toho nemohla vzpamatovat..Druhé křeče přišly nečekaně (16.10.2012)..z ničeho nic, když jsme přišli z procházky a zrovna se najedl.. Trvaly nekonečných cca 13 minut(soudím podle rozhovoru s operátorkou, která mi pomáhala dávat přes telefon první pomoc do doby, než křeče odezněly), bylo to šílené, až starší syn, kterému v tu dobu bylo 13 let, brečel jak želva, že nechce, aby Toníček umřel, utíkal naproti sanitě a dlouho se z toho nemohl vzpamatovat..o sobě ani nemluvím. Toníček dokonce po křečích padal na pravou stranu, ale k večeru se to v nemocnici srovnalo..za dva dny poté dostal angínu. Takže zastávám názor, že raději riskovat trošku dávky diazepamu, než-li křeče. Protože na ty já do smrti nezapomenu a je to nejhorším zážitkem v životě..V ten moment jste totálně bezmocní, dítě vám modrá, dýchá minimálně a riziko po křeči, kdy může zapadnout jazyk, neboť se uvolní svalstvo nestojí za to. My jsme ještě naopak vyfasovali Diazepam Desitin (rektální) a já jsem za to lékařům vděčná..
Ahoj holky no tak my jsme prodělali febrilni křec minuli tyden v patek. Poprve to mela v červnu..zaclo to ze se prohla, napla a oci sloup a pak sla pomalinku do bezvedomi okamziote jsem volala záchranku a oni nas nechali doma jen ji skontrolovali a pak jsme dostali diazepan. tedka po druhé uz to byla katastrofa, byl u toho i druhy syn 4 lety. zaclo to ze jsem ji mela v ruce a prohla se a oci sloup a uz jsem vedela ze je to tu zas. okamzite jsem ji olozila a dala ji diazepan co jsem mela kdyby nahodou tak do zadecku..podotykam stalo se to při horečce 37,8 takze zadna velka nebyla. musela jsem ji davat dychani nez dojela záchranka jak tady byli byla bezvedomi a museli ji intubovat nezvládala top bez kysliku dotoho mela zvratky na plicich a když jsem se ho zeptala jak je na tom řekl jen jedno(v tuto chvili vam nereknu zda nebude mit následky)a to bylo hotovo strach atd..nikomu to nepreji a okamzite odvazeli na aro udelali vysetreni ruzne a eeg a dobry…ale rekli zda to prodela po treti jde na ct mozku. takze za me urcite radsi dam diazepan nez to prochazet znovu.
Já se nedivím, že máš strach a diazepam dáváš. Já ho dávám, když máme už nad 37, tak jak nám radili na neurologii. Ale proč vás na CT mozku nepošlou hned? My jsme po prvních křečích byli na EEG a po druhých jsme byli jak na EEG, tak na MR mozku. Je to lepší, aby byl člověk v klidu. Držím palce, ať už se Vám to nevrátí, v Thomayerově nemocnici nám bylo řečeno, že většinou do 4-6 let to zmizí a asi ano. Naposledy to mrňous měl ve dvou letech, teď mu jsou 4 ročky, nedávno při nemoci 40,6 teplotu a uválčili jsme to, i když měl diazepam ten den 4×1/4. A jen chci ještě napsat, že ty druhé a daleko horší křeče jsme měli z ničeho nic a teplotu, když přijelo ARO měl 35,8 a v nemocnici mu vylétla na 39. To jsem nechápala, přišli jsme z vycházky, malý se najedl a jak dojedl, přišla křeč. Bez nemoci, z ničeho nic ![]()