Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj hoky,
sice si připadám jak neschopná matka,že se pořád na něco ptám,ale nemám se na koho obrátit a nechci něco zvrzat.(mámu nemám a tchýně se nezeptám,protože ta by malou nejradši viděla zabalenou v zavinovačce,položenou v kolíbce a nechovat,nemluvit na ní,jen jí dávat jíst…je to přeci mimi a to do 6-sti měsíců nevnímá,ooooo,jak se mýlí)
Dneska ráno se malá vzbudila a celý čelo,obočí a víčka má poseto malýma suchýma šupinkama.Loupe se.Vypadá hrozně.
Je to normální?Čím to mazat?Používáme zatím jen Leniensku,ale mám doma i Dětskou Niveu Soft a Aviril olejík,ale děsim se to použít kvůli očím,malá se dost šmrdlá.
Díky
Ahoj,
nevím, jak je dcerka stará. Ale tohle u miminek bývá docela běžné. Ivanovi se objevily šupinky po celém tělíčku asi týden po příchodu z porodnice. Nám doktorka doporučila mazat obyčejným extra-virgin olivovým olejem a pomohlo to během pár dní.
carsa
Ahoj Stepiku,
nepíšeš, jak je malá stará. U novorozenců je loupání kůže normální - v porodnici mi doslova řekli „zbytečně děcko ničím nepatlat“.
Pokud je starší, zkusila bych ten Excipial, jak radily holky.
Tvoje tchyně má vážně úžasné názory
.
Eva
Ahoj,náš drobeček se nám loupal hned od narození.V porodnici nám poradili,abychom použili obyčejnou modrou indulonu.Vážně zabrala.Mazala jsem ho několikrát denně a pomohlo to.Za pokus nic nedáš,držím palečky,Monika
Jsem fakt nějak mimo,malé je 7 týdnů.
To loupání celého těla jsme si odbyly hned první týdny,ale teď mě došlo,že by to možná mohlo mít souvislost s potničkama(tedy jen usuzuju).Řídili jsme se radama a našemu miminku dopřávali teplíčko,ale máme ona by nejradši i teď byla jen v košilce a pleně,jinak je samej potnik.A právě na tom čelíčku měla před měsícem jeden vedle druhýho.Ustoupily,ale čelo měla hrubší.
Excipial i indulonu máme,zkusime to.
Moc díky
Naše Klára má hodně suchou pleť. Na obličej nám dr. nechala upatlat v lékárně vazelínu. Pomáhá to! Nebo potom ta modrá indulona, jak radily holky.
Ivča
Stepiku, jestli to na tom obliceji nebylo neco jineho nez potnicky… Existuje jakysi ekzem, ktery se objevuje u miminek prave v sestinedeli a pak to samo odejde. Nase Helenka to mela taky. Krome jineho jsem zjistila, ze kdyz si dam cokoladu, neco drazdiveho nebo mlecne vyrobky, vraci se ji par pupinku na obliceji i ted, bude ji za par dni 5 mesicu.
Bara
My jsme taky měli šupinky a pak se nám to rozjelo v Seboroiu /to ale není nic závažnýho/ nejdřív jsem olejovala a vyčesávala. U některých miminek to pomáhalo, u nás se dostavil naprostý opak. Takže doporučuju při koupání v čisté vodě, když mejete hlavičku, tak jakoby jí tu hlavu jemně masíruj a dolů se tak dostává ta „stará“ šupinková kůže. POdle mě je to ta nejšetrnější metoda, jak se šupinek zbavit. A nakonec namazat hlavičku třeba Kerastalem /to je přímo na šupinky, ale dávat jen na hlavu/ a nebo Lipobase repaire - my jsme tu Lipobasi používali hlavně na očíčka a obočí. Malej má hlavičku jak makovičku ![]()
A jak psla Malta, tak pokud kojíš, dávej bacha na to, co jíš. Náš mrňous je na UM a vše se zlepšilo až po té, co jsme na:,–(ili HA mlíko.
Zdar a šupinám zmar ![]()
Klára
Dobrý večer, chci se poradit.
Dcera dnes celý den měla teplotu kolem 38°C
Nechce moc jíst a je protivná když má spát ale jinak je celkem v pohodě.
Zdá se mi že chrčí, ale rýma neteče. Do krku mi nenechá se podívat ale prý jí nebolí.
Jsou jí 2,5 roku.
Mám jít na pohotovost?
Omluvte mne, raději se dvakrát zeptám zkušených matek než abych něco zanedbala.
Nesla bych. Sla bych az kdyby to tri dny nepreslo nebo se to blizilo ke 40.
@marmelada78 @pikola díky, spíš mám strach, že jí fakt bolí v krku a proto nejí… nebo možná poslední dvě stoličky? To jídlo je u ní hrozně divné, zatím se jí to nestalo
Pokud je jinak v pohode, tak bych vyckala, na noc dala nurofen, v noci prekontrolovala - vcetne teploty… zitra uvidis. Hlavne at pije a poradne vyvetrej, at se dobre dycha.
**@Aja píše:
@marmelada78 @pikola díky, spíš mám strach, že jí fakt bolí v krku a proto nejí… nebo možná poslední dvě stoličky? To jídlo je u ní hrozně divné, zatím se jí to nestalo
Sestou nemoc uz mela? Je normalni ze pri teplote deti nechteji jist. Hlavne at pije.
Syn má to samé. Teplota 38,2 jinak nic. Nedala jsem ani ten nurofen. Až když by byla teplota 38,5 Tak uvidím ráno ![]()
Sleduj jak mu bude a uvidíš.