Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
potřebuji poradit. Od úterka bere malý 2× denně antibiotika. Včera večer se hned jak je spolknul pozvracel - a to jsme chvíli předtím s manželem oslavovali, že po třech dnech nejezení konečně třikrát kousnul do rohlíku a snědl to.
Jenže dneska ráno to vyzvracel zase. Prostě se na mě podíval, začal kašlat a bylo to venku i s MM, které měl ke snídani.
Co s ním?
Děkuji, Janka
My jsme meli podobny problem, akorat, ze to mala v 10 mesicich zvracela hned od zacatku. Protoze byl vikend, tak jsme jeli na pohotovost a tam nam antibiotika vymenili za jine. Pokud u vas to zvraceni bude pokracovat, tak bych minimalne zavolala doktorce a zeptala se ji.
Jani,
rozhodne zavolej doktorce a tipuji to na vymenu antibiotic … kdyz je vyzvraci, stejne nemaji zadny ucinek!!!
Určo jdi k vaší doktorce. Mohou mu ta antibiotika dávat injekčně (alespoň pro začátek) a existují i v ředění, že stačí 1 píchanec za den. věrka
Ahoj, řešili jsme něco podobného, ale zvracel i sirup proti kašli, takže to nebylo lékama. PRostě zhodnotil, že to jíst nebude a dal nám to patřičně najevo ![]()
Doktorka poradila hned mu dát napít či zakousnout něco, co má rád. A opravdu to zabralo. Hned po lžičce s antibiotikama/sirupem dostane napít a je to od té doby v pohodě.
Ale určitě se poraď s doktorkou.
Zavolala bych na poradu s dr, jestli dát další dávku nebo co s tím. Může to být reakce na ATB, ale pokud je to jednorázová akce, tak to nebude. Nemusela něco sednout. Malá takhle vyzvracela dávku ATB taky, po poradě s dr se dala jen poloviční další dávka a další už nezvracela. Myslím, že by jinak reagoval prcek už na první dávku.
Nicméně telefonická konzultace s dr je lepší.
G
Holky moc děkuju, už jsem volala doktorce a přijede se v jedenáct na malého podívat.
Janka
Ahoj RA, my jsme na tom podobne. Nemohla jsem do syna do minuleho tydne dostat jediny lek. Vse hned vyzvracel. Po jidle, pred jidlem. Vsechno jedno. Proste vsechno vyzvraci. Navic , kdyz je mu zle, tak nic samozrejme neji. Ted byl zase nemocny a dostal lek na kasel. Nejaky merunkovy. bohuzel na nej ma alergii. Ale 3 dny ho bral a zjistil, ze je opravdu dobry a od ted nam nezvraci ani bezne sirupy. Jen jde o to je do nej nenalit. Ale pomalu, aby videl, co se deje a v klidu. Ale myslim, ze proste dospel i k tomu, ze to trosicku chape.
ATB jsem do nej jinak dostavala tak, ze jsem mu je nalila a okamzite zacala kojit .
Já bych rozlišovala, jestli to zvracení je jednorázová akce, nebo častá. Další věc je, jestli to zvrací nebo jakoby vyplivuje po aplikaci, že to nechce.
jsem zvědavá, jak RA dopadla.
G
Ahoj holky,
dřív jsem neměla čas zapnout PC, ale všem děkuju za rady.
Paní doktorka přišla ve výborné náladě a malý z ní byl úplně nadšený - přitom v ordinaci jako jo, když to musí bejt, ale že by jí nějak miloval, to ne - krásně otvíral pusinu, nechal si koukat do uší, poslechnot - to jinak vždycky ořve - prostě to domácí prostředí dělá svoje. Pak jí odtáhl k akvárku a ukazoval rybičky ![]()
Antibiotika nám vyměnila, malý ty nové slupnul jak malinu. Jenže to dělal i u těch předchozích, takže uvidíme za dva dny.
Ještě jednou děkuju, v dané chvíli bezradnosti mě vůbec nenapadla taková samozřejmá věc, jako zavolat doktorce
a jet na středisko se mi nechtělo (momentálně jsme bez pojízdného auta a k doktorce to máme asi 20km).
Přeji pohodový zbytek dne, Janka
Zdravím a prosím zkušenější o radu ![]()
Syn bere antibiotika (suspenzi Klacid). Dnes večer mu dával dávku manžel, ale mladý to hned vyzvracel. Nejspíš ho to natáhlo nebo co
Po chvíli mu dal tu samou dávku znova a už bylo všechno v pořádku..
Otázka zní.. Mám teď nějak řešit tu chybějící dávku, kterou dal manžel jako náhradní? Všude čtu, že se mají ATB dobrat až do konce. Ovšem co dělat, když jedna dávka chybí? Děkuji a hezký večer.
Me takhle dcera vyblila asi 4 davky tak nam dr. Napsala jeste jedno baleni. Zbytek jsem ji pak vratila.
Ta jedna dávka by neměla až tak vadit. Dceru jsem vezla 2 krát na píchaný penicilin, protože taky zvracela, zbytek dobírala v sirupu, dr říkala, že je to na 10 dní, ale taky chyběla jedna dávka díky tomu zvracení a prý je to v pohodě, že jedna až tak nevadí.
Ale zavolej si dr., ať ti řekne. I když myslím, že kvůli jedné dávce ti nová ATB psát nebude ![]()
Ahoj, moje sestra (7 let) Má asi takový problém vždycky před braním antibiotika brečí že se bojí že ji to nebude chutnat… tak si to vezme do pusy spolkne a hned to vyzvrací
Ale to i u jiních léků. Má asi angínu dostala Antibiotika… (dostala jiné protože po těch predchozích se celá osypala). A tyhle zase byli moc hořké…
Tak jsem sla zase k doktorovi a ten mi dal jiné antibiotika v podobě sirupu (chutná to trošku jako banán a je to takové žluté) Poprvé si to dala a strašně ji to chutnalo… ovšem teď večer už to zase vyzvracela… nevíme co s ní máme dělat… máme jet na pohotovost? Díky ![]()
Obnovuji diskusi - syn (necelých 12 měsíců) má zánět, dostal Zinnat. Poslušně polkne a do 5 sekund zvrací. Zkoušeli jsme to u ředit přesnídávkou - odmítá přesnídávku. Ach jo.