Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je tady velmi aktivní diskuze o válce na Ukrajině. Nechci zakládat další, kde budeme psát jak se bojíme atd atd. (a tu diskuzi jsem četla jen začátek, tak se kdyžtak omlouvám)
Ale zodpovězme si otázku,,MŮŽU UDĚLAT NĚCO UŽITEČNÉHO?"
Něco užitečnějšího než se bát a brečet doma?
Já mám v plánu jít darovat krev. Teď je ideální čas začít. Jestliže hrozí válčení i u nás a další hrozné scénáře, hrozí zranění a krev bude potřeba.
Jestli jste taky přemýšleli nad darováním, začněte teď!
Doufám, že se tahle diskuze zase nezvrtne, ale udělejme aspoň tu maličkost, která nám neublíží, ale může zachránit pár životů.
Krev bohuzel darovat nemohu, ale napad urcite dobry. Taky jsem premyslela, zda se da neco konkretniho udelat. ![]()
Já taky krev darovat nemůžu, ale přemýšlím úplně stejně. Tím, že si na fb dám do fotky jejich vlajku, nebo se s kolegy vyfotím s jejich vlajkou, jim fakt nijak nepomůžu. Všichni teď na fb dávají miliony různých rádoby podporujících blbosti, ale nic z toho nikomu reálně nepomůže. Jen se všichni kasaji, jak jsou super, že oni pomáhají, souciti a kdesi cosi. Ale kdyby na to došlo, zůstanou všichni zalezli u těch svých počítačů… Tím neříkám, že já bych šla do první linie, ale taky se nijak neprezentuju na těch sociálních sítích… je to jen image, ostatně jako všechno, co se tam děje.
V našem městě pracuji taky nějací Ukrajinci, není jich sice moc, ale uvažovala jsem dat dotaz u jedné z firem, kde jsou, ze bychom mohli nabídnout nějaké slušně rodině byt. Ale momentálně prochází rekonstrukci a Nevím, nevím co na to manžel. Je trochu víc materialista. Čekám na vhodný okamžik nadhodit to doma.
@Darkandeep Ano dá. Mužům, kteří se vrací domů na Ukrajinu bojovat lze zakoupit vhodné taktické a ochranné vybavení. Protistřepinové vesty, helmy, noční vidění atd. Pokud znáš nějakého vojáka, člena aktivní zálohy apod., bude vědět co a komu to dát, aby se to v autobusech dostalo kam má.
Také můžeš podporovat humanitární organizace, ideálně takové, které na Ukrajině působily již před konfliktem, např. diecézní charita a další. Pozor na podvodníky.
Je to strašně málo, ale aspoň něco.
Poslat penize a pripadne vyckat na materialni sbirku… ale jen overeny organizace… kamarad takhle prispel 30k primo na ucet ukrajineske armady…
Kamarád připravuje pro uprchlíky ubytování ve vlacích. Dá se případně pomoci i tam, uklízení vlaku a cokoli co je kolem toho třeba. Už takhle vypravoval vlak do Hrušek, jak tam řádilo to tornádo. Bude to zase něco v tomto stylu : https://zdopravy.cz/…nikum-85037/
S tím darováním krve je to myslím opravdu výborný nápad.
Určitě je to lepší než jen sedět u počítače a naříkat eventuelně se fotit s ukrajinskou vlajkou a cpát si to na všechny možné i nemožné sociální sítě ![]()
Já určitě věnuji několik pytlů zánovního (nového) dětského oblečení a bot. Věřím, že se v nejbližších dnech otevřou nějaká organizovaná sběrná místa v každém větším městě. A určitě si vyberu ještě nějakou důvěryhodnou peněžní sbírku.
@summersun píše:
Já určitě věnuji několik pytlů zánovního (nového) dětského oblečení a bot. Věřím, že se v nejbližších dnech otevřou nějaká organizovaná sběrná místa v každém větším městě. A určitě si vyberu ještě nějakou důvěryhodnou peněžní sbírku.
tak pochybuji, že by někdo na Ukrajinu převážel staré nebo i nové hadry- oblečení, v nynější době se dělají pouze finanční sbírky - pokud se mýlím, tak budu jedině ráda, ale o oblečení po dětech nemá zájem nikdo
@stinga Tak plno žen s dětmi utíká na západ. Předpokládám, že ty budou za oblečení pro děti rády.
Jestli máš nějaké protitankové a protiletadlové střely po šuplíkách, tak to je asi jedna užitečná věc. Pak dlouho nic.
A pak pokud máš prostory pro ubytování, tak nabídnout ty.
Já přemýšlím jak pomoct naší uklízečce, má tam prarodiče s dětma co živí prací tady z toho jedno má covid a horečky a nemůže momentálně cestovat
fakt nevim. Prý prázdný krámy, všude fronty na všechno a ona chudák sedí tady a tam má 3 děti a starý rodiče ![]()