Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kiri.z Čili převedeno do běžného života: Člověk nemá (mj) chlastat.
I slavné celosvětové celebrity zaprodaly duši ďáblu za slávu a luxus, ale až umřou tak budou patřit jemu. Na youtube je hodně důkazů a videí, že celebrity upsali duší dáblu a patří k illuminátům. https://www.youtube.com/watch?…
Takyjedna: Tady máme typickou českou představu (Víte, že naše země je původcem představy čertů s kopýtkem a růžky, vařící hříšníky v kotli?…nebo roztomilých čertíků jako v Princezně ze mlejna?) Tohle není popis duchovních bytostí přinejmenším tak, jak ji popisuje třeba Bible. Pokud se zajímáte o převedení do každodenního života, tak chci jen napsat, že pokud kdy byla napsána nějaká kniha o praktickém životě, o doporučeních pro plnohodnotný každodenní život tak tím světovým bestsellerem je stále Bible - leč chápu, že v českém prostředí vysokého ateismu a nyní silného závěje východních náboženství je to těžší pochopit. ![]()
@kiri.z Asi jsi mě typicky nepochopila. To se stává. Každá pohádka se dá převést do praktického života. Nejdřív bylo snové (pohádkové, biblické) myšlení, pak se vyvinulo až myšlení logické. Takže se to zřícení ďábla z oblak a zaprodání duše ďáblu se dá přeložit i tak, že z euforie po alkoholu bývají krušná rána. A kdo si zahrává často, ten mu propadne. Na východě mají zase pohádku o ginu z lahve, který z flašky uteče a člověk pak musí hledat kouzelníka (přeloženo psychoterapeuta), aby mu dal duši do pořádku. (Když to ukážu jen ta této blbosti. Má to mnoho rovin a plno příkladů v praktickém životě. A člověk má hemisféry 2 - pravou a levou (logos x éros), potřeba jsou obě. I symbolické vyjádření skutečnosti, i to přísné suchopárné, logické, kterým se ty „pohádky“ překládají. To je pak ten celek, ta vyváženost.
@Takyjedna: Zajímavé je srovnávat duchovní svět (ve který třeba osobně věřím)s legendou o ginovi z lahve, asijských dracích nebo perníkové chaloupce… Dle psychoterapeutů se mají všechny duchovní „prožitky“ překldat, protože nejsou logické?
@kiri.z Zase vedle. Země má 2 polokoule, člověk 2 hemisféry. Podle toho, jak komu která lépe pracuje, tak si překládá (filtruje svět). Správně je přijímat svět oběma stejně. To ale lidem není dáno. Každý kulhá více či méně na jednu půlku. (Lidi jsou buď víc do logiky, nebo víc do symboliky (pro praktické lidi jsou to snílci) většinou jsou ale namíchaní, ale ne stejným dílem) Musíme vyrovnávat, - tj. spojovat (zdánlivě) nespojitelné, ne srovnávat, handrkovat se a slovíčkařit, kdo to vidí líp, správněji.
@kiri.z S těmi legendami a výjevy z bible je to jako s cizími jazyky. Myslí tím to samé, ale řekne se to jinak.
@Takyjedna: S tím můžu souhlasit, nejsme dokonalí a svět můžeme vidět jinak- a to nejen na základě hemisfér, ale taky výchovy, kultury, vzdělání… A jak teda ty osobně bereš lidskou potřebu „věřit něčemu“…zmínila jsi Duška, takže nemůžeš být ateistkou, odmítačem všeho ne-viditelného…?
@kiri.z To je těžký, snažila jsem se to tu vysvětlit. A to prostě nejde jednou větou. Jsem takový idealista - tj.ve smyslu ne materialista. Slovo víra se mi nelíbí, já nevěřím ničemu, co necítím, ale tak je to zase nejspíš myšleno, ten prapůvodní význam (víra, věrnost sám sobě). Jsem introvert, nenechávám se ovlivňovat okolním světem, mám svoje neměnné vnitřní směřování, které se ne vždy slučuje s tím logickým rozumem, který zas odpovídá tomu objektivnímu světu. A to moje vnitřní mě občas trkne, když vybočuju. Jsou to ty dvě půlky osobnosti, o kterých tu pořád píšu.
Ahoj, tak jestli si myslíš, že ďábel je hodná bytost, tak jsi mu právě sedla na lep. Jeho snahou je buď přesvědčit, že je „velký kámoš“ nebo že neexistuje, to je pro něj snad ještě lepší možnost. Na jakékoliv „kamarádství“ s ďáblem bych byla velmi, velmi opatrná. Znám člověka posedlého ďáblem, který dokázal házet těžkými dřevěnými lavicemi jako by to byla tenká dřívka a řval tak strašlivě, že běhal mráz po zádech a lidskému křiku se to nepodobalo ani vzdáleně. Lidé posedlí ďáblem mohou perfektně mluvit i naprosto neznámými jazyky, které se nikdy neučili, mohou mluvit nepřirozeným, hlubokým hlasem, levitovat i vysoko nad zemí, plivat sliny, které se přímo zhmotňují do nejroztodivnějších předmětů jako jsou ostré střepy nebo hřebíky. Mají strašná nutkání, při modlitbě jim mohou naskakovat nesmírně vulgární slova, mohou mít neuvěřitelné schopnosti, trpět nevysvětlitelnými bolestmi a nemocemi, psychickými těžkostmi bez účinku jakékoliv medikace. Mnozí exorcisté by mohli vyprávět. Ďábel není žádný hlupák ani přiblblý, dobrotivý čertík z pohádek. Je to duchovní bytost s obrovskou inteligencí, anděl s velmi vyvinutým rozumem a svobodnou vůlí. Původně byli všichni andělé svatí a blažení, ale mnozí podlehli pýše a odmítli sloužit pro ně tak nízké bytosti jako člověk. Se svým „non serviam - nebudu sloužit“ se uvrhli do pekla. Tak jako dobří andělé nám mají pomáhat, tak zlí andělé se snaží škodit.