Dar dítěti ze SJM

Anonymní
22.1.25 14:25

Dar dítěti ze SJM

Ahoj,

nemáte prosím zkušenost ze situací týkající se rozvodu a daru dítěti ze SJM?

Konkrétně řeším situaci mých rodičů, kteří se po 40 letech vztahu rozvádí. Podrobnosti by byly na knihu, ve zkratce - vztah plný domácího násilí ze strany táty. Já jsem jejich jediné dítě. Máma je velmi pracovitá na úkor volného času, má dvě práce a různé projekty. Oproti tomu můj táta je takový ten obcházeč systému, který dělá spoustu věcí na černo, raději jde do předčasného důchodu, vysedává s kamarády v hospodách atd. Máma mě vždycky podporovala, díky ní jsem vystudovala, platila mi věci související se studiem, sportem atd.

Před třemi lety jsme se domluvily s mámou, že by bylo fajn jí být blíž na stáří, a koupila jsem pozemek hned vedle nich. Peníze na něj mi poskytla máma, jednalo se o peníze které vydělala. Tátovi to řekla (předpokládám že to popře) a jejich rodina tím nijak nestrádala, v podstatě si jedou každý svoje. Mezitím máma našetřila další prostředky, které mi darovala na část stavby domu, zbytek si zaplatím já. Stavba domu je zatím ve fázi vybírán zhotovitele stavby.

Nyní však nastala situace, že táta oznámil, že se chce rozvést, oficiálně ještě máma neobdržela žádost o rozvod. A řešíme situaci - může táta nárokovat uvedený pozemek případně finance, které mi poslala? Ona je vydělala za trvání manželství to ano, ale je tam zcela zjevný nepoměr toho, že on přece může taky pracovat, je to zdravý chlap. Nijak tím nesnížila jeho životní úroveň a dělala tp co celou dobu - podpořila mě.

Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1972
22.1.25 14:29

A máte na to nějakou darovací smlouvu? Nebo tak něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41975
22.1.25 14:31
@Tayen píše: Více

tak při darování nemusí být smlouva, kdyby byl papír na půjčku, tak je problém, ale takto…pozemek je psaný na ni, tam problém nebude, ale šlo to ze SJM, o tom žádná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.1.25 14:47

Zajímavá situace. Podle mě to bude u případného soudu slovo proti slovu. On bude tvrdit, že s darováním prostředků ze SJM nesouhlasil, ona že souhlasil. Možná bude hrát roli i fakt, jak je to stará záležitost, zda měl dost času se vůči tomu daru vymezit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.25 15:04

Smlouvu s mámou nemáme, ta koupě proběhla před 3 lety, kupní smlouva psána na mě a vše okolo toho vyřizuju já. Bohužel darování financí na stavbu je poměrně čerstvá záležitost, což je ale logické, protože jsme na stavbu šetřili- moje rodina i máma. A teď se reálně bojím, aby táta nepřišel a nechtěl po mě půlku všeho, co tam bylo ze strany mámy poskytnuto, jako že je toho schopen.

Koukám do různých judikátů, ale zatím jsem našla že kdyby máma ležela doma jako on a nebo to hodilo do automatů, tak udělá líp. 8o

• Citovat
  • Upravit
14212
22.1.25 15:18

A tak matka přece peníze i když ze SJM nějak použila (dala dceři) a nemusela se nikoho ptát ani mít souhlas. Jako já když si něco koupím, tak se taky muže neptám, jestli můžu a on stejně tak. A když si jeden z manželů bere půjčku u banky, tak taky souhlas druhého nepožadují a dluh je pak společný, takže si nemyslím, že by to měl být problém.
Souhlas obou bude samozřejmě při nějakém zacházení s nemovitostí, protože to bude vyžadovat katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14212
22.1.25 15:21

Když dám příklad, že místo darování dceři by matka ty peníze prohrála v kasinu bez zeptání manžela, tak jako to manžel bude pak chtít tu prohranou půlku po kasinu, že on nesouhlasil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41975
22.1.25 15:29
@Anonymní píše: Více

spíš si myslím, aby to nebylo při vypořádání SJM bráno jako její a o to ji neponížili její podíl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14212
22.1.25 15:32

@Keyllah já se teda ještě nerozváděla, ale osobně si myslím, že při vypořádání SJM se bere to, co aktuálně mají v době rozvodu a ne to co měli někdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41975
22.1.25 15:35
@Jolynka píše: Více

no ale řeší se i to, co do toho kdo investoval z výlučných zdrojů, dary rodičů atd…Protože přece nejde ze společného utratit za „svoje“ třeba milion a pak se chtít dělit na půl, to není úplně fér :think: ale jasně, je otázkou, zda to bylo nebo nebylo se souhlasem otce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
22.1.25 15:35

@Jolynka Podívej se na § 694 OZ - samostatně může manžel obstarávat jen běžně nezbytné životní potřeby rodin, zákon mluví i o běžném obdarování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41975
22.1.25 15:36

mají vůbec vaši, co si dělit? myslím, očekává se se bitva o rozdělení sjm? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.1.25 15:40

Tak v případě sjm je na tom vždy „líp“ ten, co vydělává méně, to dá rozum. Proto to sjm je, aby byly síly vyrovnané a taky se nemuselo při rozvodech řešit, kdo kolik ve kterých letech vydělával a kam investoval ;) Řekla bych, že šanci na výhru má spíš máma, protože otec neprokáže, že s darem vlastní dceři nesouhlasil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
22.1.25 15:49

@unuděná Ono to je opačně, matka bude prokazovat, zda s tím otec souhlasil, V jeho neprospěch by mohla hrát jeho nečinnost, po tom co se o obdarovaní dozvěděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.1.25 15:53
@Luboš P píše: Více

Jsi si tím jistý? Já ne, nechci se hádat, ale podle mě pokud jeden z manželů nakládá během manželství s majetkem tak, jak druhý nesouhlasí, ten by to měl řešit hned. Nejspíš tam bude nějaká lhůta, ale pochybuji, že v řádu let. To by taky mohl otec říct, že nesouhlasil s jejím studiem na VŠ a ať mu vrátí polovinu nákladů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna