Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
@Anonymní píše:
S tchyni mame uplne normalni vztah, žádný negativní urcite není, jen se do niceho proste nehrne, kdyz tam jsme maleho pochova vsechno, ale sama mi nikdy nerekla. Nikdy jsem se k ni nijak spatne nechovala, takze nemá duvod se me nezeptat… uz kdyz byl syn malicky, tak si ani sama nerekla ze ho chce pochovat, parkrat jsem se ji zeptala sama jestli ho nechce, pak me to prestalo bavit a nedelala jsem to, tak pak pomalu zacala sama. S prochazkama to same, nevim proc bych mela nekoho premlouvat aby sel s nami. Me mamce taky nerikam a rekne si sama. Mam k obema uplne stejny pristup, zadne rozdily nedelam. Jen mi proste prijde ze tchyne je k synovi vic odtazita. Nepotrebuju zahrnout hrackami, my mame doma taky jen to nejnutnější. Ale ja to asi vidim jinak, pro ostatni bych se mohla rozdat, mimochodem i pro tchyni ( pro ty co tu pisou neco o mem negativnim postoji
.zakl.
Kdyby chtěla jít s malým na procházku, tak by šla. Tečka. To je celé. Nechce, tak nejde. Moje tchyně si vnuka nevezme, ani když ji přemlouvá, že chce k babičce. A moje máma hlídá jen z nutnosti. Tzn, dělá dozor a dá najíst. Nikdy nejde za zábavou, nehraje si, nic takového. Každý je nějaký. nenaděláš nic. Ber to jak to je a neřeš to. nevyřešíš. ![]()
@Anonymní píše:
S tchyni mame uplne normalni vztah, žádný negativní urcite není, jen se do niceho proste nehrne, kdyz tam jsme maleho pochova vsechno, ale sama mi nikdy nerekla. Nikdy jsem se k ni nijak spatne nechovala, takze nemá duvod se me nezeptat… uz kdyz byl syn malicky, tak si ani sama nerekla ze ho chce pochovat, parkrat jsem se ji zeptala sama jestli ho nechce, pak me to prestalo bavit a nedelala jsem to, tak pak pomalu zacala sama. S prochazkama to same, nevim proc bych mela nekoho premlouvat aby sel s nami. Me mamce taky nerikam a rekne si sama. Mam k obema uplne stejny pristup, zadne rozdily nedelam. Jen mi proste prijde ze tchyne je k synovi vic odtazita. Nepotrebuju zahrnout hrackami, my mame doma taky jen to nejnutnější. Ale ja to asi vidim jinak, pro ostatni bych se mohla rozdat, mimochodem i pro tchyni ( pro ty co tu pisou neco o mem negativnim postoji
.zakl.
Tak jestli máte doma jen to nejnutnější, tak bys asi nepsala, že už tě nebaví to všechno tahat sebou - 9m dítě opravdu nepotřebuje skoro nic, resp. potřebuje nejvíc mámu. To, že si tvoje máma řekne, může být jednak tím, že máš s ní mnohem otevřenější vztah (je to máma, takže je to úplně normální), a jednak tím, že je prostě nastavená jinak. Ne každý musí miminka chovat a vozit, ale rád je může mít úplně stejně. Zkus nesrovnávat a nehodnotit, pokud by tchýně pokračovala v té odtažitosti i až bude dítě starší, tak jí můžete (asi lépe manžel) upozornit na to, že si k ní dítě nebuduje takový vztah jako s druhou babičkou a trošku vás to mrzí a jestli nechce trávit s vnoučetem víc času. Když nebude chtít, nevynucovat.
Já třeba čelila tomu, že mi tchýně tvrdila, že jí nechci děti půjčovat. Nebyla to pravda, ale ona se ptala jen „Nepotřebuješ pohlídat? Sice mi není moc dobře, ale tu hodinu bych asi venku zvládla, abych ti pomohla.“ Na což já jsem popravdě odpověděla „Nepotřebuju, díky. Ale když budeš chtít malého vidět, stačí říct.“ Neřekla nikdy a byla uražená, že odmítám její pomoc. A já ze svého pohledu zase nechápala, že někdo nechce vidět vnoučata jen proto, aby se s nimi potěšil, ale musí to být podmíněno tím, že matce dítěte tím neskutečně pomáhá a zaslouží za to pochvalu (ona tchýně třeba mojí švagrové hlídala, ale pak vykládala na poště a krámě, jak je utahaná a přemáhá se, aby si snacha odpočinula). Když byl synovi rok a půl a tchýně mi vyčetla, že jí ho nepůjčuju, tak jsme s manželem důrazně řekli, že kdykoliv si řeknou, že ho chtějí vidět, a nám v tom nic bránit nebude, tak ho uvidí na jak dlouho budou chtít, ale ať po nás nechtějí vděčnost za to, že nám hlídají dítě (=hlídání si jsme schopni zajistit a vystřídat se, a dávat jim děti budeme jen tehdy, když se na to budou cítit a budou chtít).
Měsíc bylo dusno a pak to teda konečně pochopili. Teď mají s vnoučkem hezký vztah.
Prosím anonym z pochopitelných důvodů - info o dalších osobách.
Anonym N.
Anonym N, tohle jsem s tchyní taky řešila. Ona: když budete potřebovat hlídání, tak řekněte. Já s chlapem: děkujeme, my si vždycky nějak poradíme, ale když budete chtít děti tak kdykoliv vám je nachystáme na víkend nebo odpoledne.
Nechtěla je nikdy.
V důchodu je tři roky. Sama v baráku se zahradou a bazénem. ![]()
Jako jestli s tchyní jinak máte dobrý vztah, tak prostě ne každý je na mimina, třeba se bojí, aby mu nějak neublížila, nebo aby u ní nebrečel. Nebo se jí prostě nechce, no.
Záleží taky jak často se vídáte a jak jsou zvyklí tchánovci na děti - třeba si myslí, že takové mrně žádné hračky nepotřebuje, že ti nebudou hračky od nich dost dobré, nebo že jich má dítě až nad hlavu, tak na co kupovat další.
Bodyčko a ponožky k Vánocům mi přijdou fajn, spíš naopak valím oči, co všechno jsou lidi ochotní batoleti kupovat.
Možná to nemyslíš zle, to musíš vědět sama, jak to máte v rodině, ale napsalas to tak, že ti tchánovci nejsou dost dobří za to, že neobskakují vaše dítě.
Necetla jsem vsechny odpovedi…, ale v okoli hodne vidam, ze babicky poridi bedynku s nejakyma hrackama pro vnoucata. Zas tak neobvykly to fakt neni.
K otazce. Ne, tchyne nekupuje nic mimo svatky a narozky. Taky jsem si kolikrat rikala, proc dceri neporidi nejaky dve blbiny k nim domu, at si ma s cim hrat a nemusime s sebou tahat tasku s hrackama. Jezdime (jezdili) jsme tam pravidelne fakt na skoro cely den. Takze mala se opravdu nudila, kdyz si nemela s cim hrat. A tolik hracek jsme nemeli, abysme je tam nechavali. Taky porad rikala, ze maji hracek plnou pudu po detech pro vnoucata, avsak nikdy je nesnesli. Ja tam maly vlastne dovezla mic na zahradu. To je jedine co ji v lete vyndaji. Moje mamka kupuje bezne drobnosti, omalovanky a tak.
Naše malá i když jí je teprve 7 měsíců, tak má jak u mých rodičů, tak i u tchánovců svůj pokojík kde má jak svojí postýlku, skříň na věci a i hračky aby jsme furt nemuseli táhnout naše. Už takhle když někam jedeme, tak máme plné suti věcí, takže jsme rádi, že aspoň takhle nám ulevili. Ale hodně asi záleží v jakem zázemí a v jakém stylu jsme kdo byli vychovávani. Někdo byl vychován skromněji. Já se musím přiznat, že jak já, tak i manžel ač nejsme rozmazlený, tak rodiče nás ke skromnosti nevychovávali a je to na našem přístupu znát. A jak tady někdo psal, že dítě v 9 měsících potřebuje jen mámu, tak to není pravda. Naše malá je už teď samotářka a je nejradši když si může v klidu hrát. Takže pro mě to co tu zakladatelka řeší není tak zcestné. Taky by mě mrzelo kdyby rodiče nebo tchánovci nepořídili malé ani jednu hračku