Dárky pro druhé a další děti

Anonymní
30.8.22 18:12

Dárky pro druhé a další děti

Hezký den,
prosím o anonym, protože rodina zatím neví, jaké pohlaví čekáme.

Brzy čekáme narození druhého kluka a jak tu tak přemýšlím nad vánočními dárky (abych to nemusela řešit po porodu), tak mě napadá, že vůbec nevím, co kupovat tomu mladšímu. Nemyslím jen teď, ale obecně k Vánocům a narozeninám ty první roky.

Pro prvního byla radost nakupovat, jako mimino dostal hrací deku, hrazdičku, Lamaze hračky, vkládačky… jako starší knížky, puzzle, autíčka, bagry, Lego, motorku, odrážedlo, šlapací traktor, učící věž… Takže vlastně máme všechno, co by mladší mohl potřebovat nebo chtít (v množství dostačujícím minimálně pro tři děti). Navíc termín porodu mám ve stejném měsíci jako u prvního, takže i většinu oblečení bude moct podědit.

Tak se chci zeptat na tipy, co dáváte druhým (nebo třetím, čtvrtým… :D ) dětem vy? Nejen miminkům, ale i třeba tříleťákům. Aby to nebyla hloupost koupená jen proto, že se něco musí koupit. Ale zas nechci staršímu kupovat dárky třeba za 3000 (protože pro něj pořád vím, co pořídit - teď třeba větší kolo, které pak ale mladší zas velmi pravděpodobně podědí) a mladšímu maličkost za pár stovek. Taky babičky dávají všem vnoučatům na dárky stejně peněz.

Není to žádný vážný problém, kvůli kterému bych nespala :D ale budu ráda za zkušenosti. Třeba se těch věcí, co koupit, bude nakonec objevovat dost, jen to teď vidím zkresleně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4760
30.8.22 18:23

Ja jsem spoustu věcí schovala a dala je pak mladšímu jako dárek.
Třeba kyblík Lego duplo, koleje na vlackodrahu. Proste takový ty větší věci.
Cca ve 3 letech se jeho zájmy začaly odklanet od hraček, co máme po starším, takže už normálně nakupuji. Mladšího např. baví zvířátka a dinosauri. To staršího úplně minulo :)
Jsem ráda. Nemám pocit, že ho odbyvam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
30.8.22 18:27

No uprimne, ty mimini veci byly slozite, to fakt mladsi dostaval neco, aby dostal…ale treba knizek u nas neni nikdy dost, tam se neco dalo vybrat vzdy :D Ted je klukum 7 a 4 a uz taky pozoruji, co @Jarka K, ze mladsiho bavi neco trochu jineho. A nastesti existuje treba Lego, u toho mam podobnou teorii jako u knih :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.8.22 18:29

No jo. Obcas jsem dala bokem vetsi vec a pak dala pod stromek (treba houpaciho kone, co byl na pude). Ale to pocita s tim, ze starsi uz berou Jeziska s rezervou.
Nebo jsem koupila jednu dve hracky, co jsme jeste nemeli a doplnila vecmi typu bublifuk, sesit s lustenkami ci samolepkami, modelinou, vyskrabovackami atd - to jsou veci za par penez, co musi mit kazdy svoje a jsou z toho nadseni.
Nekdy jsem koupila kazdemu knihu na Albi tuzku nebo proste pres rok sepisuju seznam zajimavych knizek a pak z toho objednam kazdemu jednu.
Ale obecne na hromady darku nehrajeme, nebo ne tech drahych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.8.22 18:44

Mám kluky necelé dva roky od sebe a už tak od batolecího věku toho mladšího to často řešíme belkymi společnými dárky. Samozřejmě ne vždy a ne jenom a samozřejmě oni s tím souhlasí. Takže velké sady Lega (a ty vydávají každý rok slova nové a nové řady, takže určitě toho najdeš spoustu, co ten starší nemá), naše děti milují kostýmy, takže dostávají různé kostýmy podle vlastního vkusu, spotřební věci jako plastelínu, kinetický písek, zažehlovací korálky apod. Mají trochu rozdílný vkus na knížky, takže mladší dostává jiné knížky (teď když už umí číst) a audiopohádky… Oblečení sice taky dědí dost, ale i když starší zničí máloco, vždycky se najde příležitost koupit nějakou pěknou novou bundu, cyklodres, helmu, jiný typ koloběžky, vlastní skejt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
30.8.22 18:58

Mám dva kluky a mladší dostává další autíčka do sbírky, knížky, lega taky není nikdy dost (teda podle manžela už ho dost máme a mám zakázáno ho kupovat :mrgreen: ), většinou dostávají dárky i společné, třeba hry, nějaké autodráhy apod nebo pak sportovní vybavení (koloběžky, kola apod, tomu postupně urostlou nebo to zničí, nebo rozšiřujeme aktivity). Ještě máme teď nejmladší dceru, tak tam mám aspoň změnu a mám co nakupovat, panenky zatím moc nevedeme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
30.8.22 19:31

Mám děti rok a půl od sebe. Mladší dcery je mi trošku líto, protože opravdu vše máme po starší dceři a nechtěla jsem třeba k prvním vánocům (to měla 2m) cokoliv kupovat. Ke svátku od nás dostala ponožky. Od příbuzných dostala spoustu věcí, chrastítka, plyšáky, kousátka… ale přijde mi to zbytečné, máme toho plné krabice po dceři. Ale příbuzným do toho samozřejmě nemluvím, pokud se sami nezeptají, co koupit :)
Teď řešíme, co koupit k 1. narozeninám. To bude ještě oříšek. Ale ke 2. narozeninám už bych se toho neobávala, tam už má dítě většinou oblíbenou nějakou postavičku nebo zvířátko a dárky se tak vybírají snadněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3199
30.8.22 19:38

Měla jsem to stejně, dva kluci narození ve stejný měsíc. Hračky jako miminko podědil, stejně tak kočár, postýlku atd. Co se kupovalo spíš nové bylo oblečení. Právě, že jako prvních pár let jsem to moc neřešila, ptz z toho neměl rozum. Takže mu stačili i blbosti. Horší to bylo s příbuzenstvem. Měli jsme toho tolik, že si s tím ani nehráli. Pak už jsem jim říkala, co vyloženě potřebujeme. Strašně mě otravovalo řešit dárky, ptz já sama měla problém něco vymyslet. Teď si už řekne, co chce. Nebo jsem klukům dávala společné dárky, jako např. drahé lego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8491
30.8.22 19:52

Přesně, mladšího už baví něco jiného, než staršího.

Velké dárky dostávají společně od mala, i když dříve si s nimi vyhrál spíš starší, ale tak nějak aby se neřeklo.

U dárků nehraju na cenu. Snažím se, aby oba měli stejnou radost, ne o to, abych za každého z nich utratila stejnou sumu peněz. Pokud jednoho potěší něco za 1000 a druhého za 50 (a má to zhruba stejnou velikost), považuji danou věc za rovnocenný dárek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
30.8.22 20:23

Dokud z toho neměla mladší rozum, neřešili jsme to. Stejně něco dostala od babiček a rodiny a nám to přišlo zbytečný. Pak to byly dost maličkosti, ptz všechno už máme, holky jsou od sebe necelé 2 roky. Pořád té mladší ještě není moc co kupovat, a to ji budou v listopadu 3. A jelikož mají téměř stejné zájmy, dáváme dárky společné. Ty výlučně osobní dostává spíš ta starší. Mladší je ve věku, kdy ji to vůbec nevadí. Až bude větší, už to bude něco jiného a také se víc vyloupne a bude mít už asi odlisnejsi soubor zájmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
30.8.22 20:24

Do dvou let bych to neresila, ty velke důležité veci na hrani mit bude a jemu je jedno, ze to mel předtím bracha. takze klidne maličkosti a peníze od prarodicu a tak třeba pridat na nějaký výlet/zazitek nez hromadit veci jen aby bylo. Vetsim batoletum a dal uz se da vymyslet spousta veci, lego, magnetické stavebnice, vlackodrahy, kostymy, knihy, drevene kostky, auta, vlaky, zvirata,… to se vse da dokupovat, rozšiřovat, nejsou to darky, ktere das jednou a hotovo slus. A fakt si vymaz z hlavy, ze bys dite odbyvala, jen proto, ze ty vidis cenu dárků. Ty deti to fakt nevnimaji, navic i kdyz das starsimu starou fixu, pis si, ze mladsi zahodi drahyho lenochoda od Fisher price a touzit bude po te fixe ;) :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22456
30.8.22 20:35

Pro druheho syna, kdyz byl mimco, tak cast darku bylo proste neco uzitecneho na spotrebu. Me to prislo lepsi nez kupovat xtou hracku a milionty bodycko. I tak neco dostal od jinych. Takze kapsicky, krupky, sklenicky atd. Ale on celkem rychle teda darky pochopil a reagoval na ne. Vzdy se neco naslo, co jsme jeste nemeli. Cast proste uzitecne veci a nebo veci na spotrebu. Takze pozdeji ruzne vytvarne potreby. Pripada mi druhy dite trochu sizene, protoze realne potrebujeme obleceni hlavne pro starsiho, ktery prerost vsechny deti po kterych jsme dedili a na mladsiho toho dostavame mraky. Z darky uz ted neni problem. Treba uz kazdy potrebuje kolobezku a tak. Taky mladsi nic neznici a starsi ano, takze zase se pak nakupuje pro starsiho. Zase mladsi ma od narozeni toho brachu a to je vlastne nejlepsi hracka :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.22 21:30

Díky za odpovědi. Společné dárky jsou super tip, až i ten menší povyroste :)

@reny14 právě, ti příbuzní…doma to nějak vymyslím, ale pak přijdou dvě babičky, dva dědečkové (oboje rozvedení), prababička a všichni chtějí radu co koupit (ale jsem ráda, že je máme, a chtějí dětem udělat radost, aby to nevyznělo nevděčně). Už teď máme hraček až až a kdyby se to množství mělo zdvojnásobit, tak dostanu osypky.

@Thomassss to je pravda s těmi postavičkami, synovi jsme právě k druhým narozeninám kupovali povlečení a oblečení s dinosaury, protože je miloval a teď zase s Tlapkovou patrolou, tak tam určitě bude co vymýšlet. Tak vlastně stačí „přežít“ ty první dva roky :D

@Kriss Tina myslela jsem si o knížkách a legu to samé, ale už teď to nemáme kam dávat :D zatím tedy máme Duplo, tak bude prostor nakupovat až přejdeme na klasické lego :D

@Lucie_Sx My to doma taky nepřeháníme, pokud to není opravdu smysluplný velký dárek, ale když se posčítají babičky, dědečkové, tety a strejdové, tak už to vydá na hodně dárků. Zatím se nám nepodařilo je přesvědčit, že stačí maličkosti a ani neklapne, že by se víc lidí složilo na něco většího nebo přidali nám, protože všichni chtějí mít ten svůj dárek.

• Citovat
  • Upravit
8491
30.8.22 22:17
@Anonymní píše:

@reny14 právě, ti příbuzní…doma to nějak vymyslím, ale pak přijdou dvě babičky, dva dědečkové (oboje rozvedení), prababička a všichni chtějí radu co koupit (ale jsem ráda, že je máme, a chtějí dětem udělat radost, aby to nevyznělo nevděčně). Už teď máme hraček až až a kdyby se to množství mělo zdvojnásobit, tak dostanu osypky.

@Thomassss to je pravda s těmi postavičkami, synovi jsme právě k druhým narozeninám kupovali povlečení a oblečení s dinosaury, protože je miloval a teď zase s Tlapkovou patrolou, tak tam určitě bude co vymýšlet. Tak vlastně stačí „přežít“ ty první dva roky :D

@Kriss Tina myslela jsem si o knížkách a legu to samé, ale už teď to nemáme kam dávat :D zatím tedy máme Duplo, tak bude prostor nakupovat až přejdeme na klasické lego :D

@Lucie_Sx My to doma taky nepřeháníme, pokud to není opravdu smysluplný velký dárek, ale když se posčítají babičky, dědečkové, tety a strejdové, tak už to vydá na hodně dárků. Zatím se nám nepodařilo je přesvědčit, že stačí maličkosti a ani neklapne, že by se víc lidí složilo na něco většího nebo přidali nám, protože všichni chtějí mít ten svůj dárek.

Ono se vyplatí, aby ty zásadní věci (stavebnice a tak) byly společné pro oba už teď. Protože jednou si třeba s tím Legem atp. bude chtít hrát i mladší a není úplně dobré, když defakto vše patří staršímu a ten může o všem rozhodovat (zda půjčí nepůjčí atd).

Moji 2 většinu věcí sdílí, ale když se hádají, obecně platí, že rozhoduje ten, komu věc patří. Pokud by tu skoro vše patřilo staršímu, byl by mladší chudák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8491
30.8.22 22:19
@Anonymní píše:

@Lucie_Sx My to doma taky nepřeháníme, pokud to není opravdu smysluplný velký dárek, ale když se posčítají babičky, dědečkové, tety a strejdové, tak už to vydá na hodně dárků. Zatím se nám nepodařilo je přesvědčit, že stačí maličkosti a ani neklapne, že by se víc lidí složilo na něco většího nebo přidali nám, protože všichni chtějí mít ten svůj dárek.

Kupovat knížky ve velkém je kravina. Od toho je městská knihovna. My tam vždycky pujcime 20 knížek, za 2 měsíce je přečteme a jdeme pro další. Kdybych to měla všechno kupovat, tak se nedoplatim a musela bych si pořídit místnost jen na dětské knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný