Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Díky za odpovědi. Společné dárky jsou super tip, až i ten menší povyroste![]()
@reny14 právě, ti příbuzní…doma to nějak vymyslím, ale pak přijdou dvě babičky, dva dědečkové (oboje rozvedení), prababička a všichni chtějí radu co koupit (ale jsem ráda, že je máme, a chtějí dětem udělat radost, aby to nevyznělo nevděčně). Už teď máme hraček až až a kdyby se to množství mělo zdvojnásobit, tak dostanu osypky.
@Thomassss to je pravda s těmi postavičkami, synovi jsme právě k druhým narozeninám kupovali povlečení a oblečení s dinosaury, protože je miloval a teď zase s Tlapkovou patrolou, tak tam určitě bude co vymýšlet. Tak vlastně stačí „přežít“ ty první dva roky
@Kriss Tina myslela jsem si o knížkách a legu to samé, ale už teď to nemáme kam dávat
@Lucie_Sx My to doma taky nepřeháníme, pokud to není opravdu smysluplný velký dárek, ale když se posčítají babičky, dědečkové, tety a strejdové, tak už to vydá na hodně dárků. Zatím se nám nepodařilo je přesvědčit, že stačí maličkosti a ani neklapne, že by se víc lidí složilo na něco většího nebo přidali nám, protože všichni chtějí mít ten svůj dárek.zatím tedy máme Duplo, tak bude prostor nakupovat až přejdeme na klasické lego
Jo Duplo zabírá strašně místa
kluci už to mají přes půlku pokoje
ale vzhledem k tomu, že je to fakt jedna z mála věcí s cim si dokážou smysluplně vyhrát, tak dostávají pořád další a další, protože je to prostě jistota, že se člověk trefí a nebude to ležet v koutě nevyužité
teď mám ještě v plánu kupovat ty holčičí sady, takže se v tom duplu brzo utopime
ale baví to i staršího, ten jde do druhé třídy a pořád ho to Duplo bere víc jak obyč lego.
@Limi123
Tak u nas treba mame automaticky, ze se veci posouvaji od starsich k mladsim. Jen neco je „neci“ a to si nechavaji.
Celkem to funguje.
A knizky urcite stoji za to kupovat ty, co si clovek chce z ruznych duvodu nechat. Mame dost knizek, ktere se ctou porad dokola.
Máme tři děti během 4 let. Vyplatilo se nám, že věc má svého majitele. Minimálně od těch tří let. Naše děti potřebují mít pocit, že něco vlastní a o tom rozhodují, ne, že přibližně máma a v rámci zachování svého klidu dá věc více řvoucímu dítěti.
Dále platí, že méně je více. Nejmladšímu budou dva, takze čas Dupla teprve přichází, ale po zkušenostech se staršími dětmi jsme ho už část dali pryč. Ano, měli jsme tak 30 sad, ale mnohem víc si děti hrají s menším množstvím, když ví, jakou kostičku hledat.
Na knížky je knihovna, já kupuji jen ty, které chceme mít doma. Instagram a mamablogy válí na člověka takovou spoustu tipů, že jednak by v tom utopil balík a pak často jsou to braky, co stačí přečíst, odložit a nevracel se. Co kupujeme, je klasika našeho dětství vydávána pod Albatrosem. Mach a Šebestová, Žofka, Děti z Bullerbynu,…
Ono pomůže i tomu staršímu dítěti, když věci dostává jen k určitým příležitostem a jen trochu.
@Limi123 souhlasím, máme to tak nastavené, co se narodilo mladší dítě a skvěle to funguje. Třeba oblečení máme některé dvakrát, když chtějí být dvojcatka:) ale hračky ne, to prostě vědí, že je pro obě, a troufám říct, že nám to dobře funguje. Není to pak jenom „moje“ „moje“ a hledají kompromisy ![]()
Jinak my to tak máme i pod stromečkem, většina darku je společných, rozbaluji spolecne a společně se raduji
a co je pak vyloženě pro jednu, ta druhá se raduje s ní a přeje ji to:)
@Limi123 píše:
Ono se vyplatí, aby ty zásadní věci (stavebnice a tak) byly společné pro oba už teď. Protože jednou si třeba s tím Legem atp. bude chtít hrát i mladší a není úplně dobré, když defakto vše patří staršímu a ten může o všem rozhodovat (zda půjčí nepůjčí atd).Moji 2 většinu věcí sdílí, ale když se hádají, obecně platí, že rozhoduje ten, komu věc patří. Pokud by tu skoro vše patřilo staršímu, byl by mladší chudák.
Díky, to je dobrá myšlenka s tím sdílením už od mala, nenapadlo mě nad tím takhle přemýšlet.
@Villanelle píše:
A fakt si vymaz z hlavy, ze bys dite odbyvala, jen proto, ze ty vidis cenu dárků. Ty deti to fakt nevnimaji, navic i kdyz das starsimu starou fixu, pis si, ze mladsi zahodi drahyho lenochoda od Fisher price a touzit bude po te fixe![]()
Budu si to muset přenastavit. Mám v hlavě od mala, že dárky se kupují spravedlivě, ale u mimina to opravdu nedává smysl. I peníze od prarodičů vezmu jako společné pro oba, to mi dost ušetří práci a oni to snad taky přijmou
@Lucie_Sx píše:
@Limi123
Tak u nas treba mame automaticky, ze se veci posouvaji od starsich k mladsim. Jen neco je „neci“ a to si nechavaji.
Celkem to funguje.A knizky urcite stoji za to kupovat ty, co si clovek chce z ruznych duvodu nechat. Mame dost knizek, ktere se ctou porad dokola.
U nás se neposouvá nic, protože kluci jsou přesně 2 roky od sebe a hrajou si nejvíc se stejnými věcmi - zejm. stavebnice. Takže jsem ráda, že jsem byla tak prozíravá a že všechny stavebnice jsem už od začátku nastavila, že jsou pro oba.
@Anonymní píše:
Budu si to muset přenastavit. Mám v hlavě od mala, že dárky se kupují spravedlivě, ale u mimina to opravdu nedává smysl. I peníze od prarodičů vezmu jako společné pro oba, to mi dost ušetří práci a oni to snad taky přijmou
Mladšímu v podstatě kupuješ dárky jen proto, aby se starší nedivilo, že mladší nic nedostalo
Neboj, tak od 4 let už budeš muset být spravedlivá, ne co se týče peněz, ale co se týče velikosti dárků ![]()
Zrovna u těch knížek je fajn nejdřív vyzkoušet, jestli bude dítě vůbec bavit - nejdřív půjčit v knihovně, pak teprve koupit. U nás třeba jsou k půjčení knížky Kouzelné čtení pro Albi tužku, kupovat to všechno, tak se pěkně prohnu, navíc moje dítě si tu knížku projde párkrát a už ho pak nebaví, že je ještě moc složitá nebo už pro mladší.
Teď jsem v knihovně napůjčovala i černobílá leporela pro mimi, žádné takové doma nemáme a nechci to zbytečně kupovat, jenom musím dát pozor, ať se to moc neoslintá. ![]()
Taky chodím půjčovat audiopohádky na CD. Do budoucna se tam pak dají půjčit i deskové hry.
@stín katedrál píše:
Zrovna u těch knížek je fajn nejdřív vyzkoušet, jestli bude dítě vůbec bavit - nejdřív půjčit v knihovně, pak teprve koupit. U nás třeba jsou k půjčení knížky Kouzelné čtení pro Albi tužku, kupovat to všechno, tak se pěkně prohnu, navíc moje dítě si tu knížku projde párkrát a už ho pak nebaví, že je ještě moc složitá nebo už pro mladší.
Teď jsem v knihovně napůjčovala i černobílá leporela pro mimi, žádné takové doma nemáme a nechci to zbytečně kupovat, jenom musím dát pozor, ať se to moc neoslintá.
Taky chodím půjčovat audiopohádky na CD. Do budoucna se tam pak dají půjčit i deskové hry.
Jé, tam se dají půjčovat audio pohádky? Tady se člověk dozví věcí
Já za to zrovna utratila 900 na Mega knihách. To mě vůbec nenapadlo.
@Limi123 píše:
Jé, tam se dají půjčovat audio pohádky? Tady se člověk dozví věcíJá za to zrovna utratila 900 na Mega knihách. To mě vůbec nenapadlo.
No kdybych nešla zrovna kolem toho regálu, tak mne to taky nenapadne. Půjčila jsem zkusmo nějaké pohádky Arnošta Goldflama a dítě nadšené, chce půjčit nějaké další CD nebo knížku od něj.
@stín katedrál píše:
Teď jsem v knihovně napůjčovala i černobílá leporela pro mimi, žádné takové doma nemáme a nechci to zbytečně kupovat, jenom musím dát pozor, ať se to moc neoslintá.
Tak u nas se knizky ctou porad dokolecka dokola. Takove ty oblibene drzaky
Knihovna to jen doplnuje.
@stín katedrál píše:
No kdybych nešla zrovna kolem toho regálu, tak mne to taky nenapadne. Půjčila jsem zkusmo nějaké pohádky Arnošta Goldflama a dítě nadšené, chce půjčit nějaké další CD nebo knížku od něj.
Tak děkuji za tip ![]()
@Lucie_Sx píše:
Tak u nas se knizky ctou porad dokolecka dokola. Takove ty oblibene drzakyKnihovna to jen doplnuje.
A co jsou u vás ty oblíbené držáky? A jak staré máš děti? U nás by ten mladší také klidně četl pořád dokola, ale starší ne…