Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj dědeček mi daroval byt, ještě tam s babičkou bydlí a doufám, že dlouh o ještě budou, jen bych chtěla vědět, jestli to něčemu vadí, že tam nemám trvalé bydliště?
Ne, nevadi to nicemu. Clovek muze vlastnit 5 bytu, ale trvale bydliste ma jen jedno.
@Anonymní píše:
Ahoj dědeček mi daroval byt, ještě tam s babičkou bydlí a doufám, že dlouh o ještě budou, jen bych chtěla vědět, jestli to něčemu vadí, že tam nemám trvalé bydliště?
A čemu by to mělo vadit?
To je predpokladam stejna zakladatelka, co zalozila diskuzi na podvod s plynem. Nechapu… ![]()
Maminka mi darovala byt, krátce na to zemřela, vklad na katastru proběhl a byt je můj. Jak je to s dědictvím? Ráda bych byt prodala a nevím, zda už můžu začít s vyřizováním věcí okolo prodeje, nebo musím čekat až doběhne dědické řízení?
Ta darovací smlouva lze napadnout (jako všechno).
Nicméně byt je mimo dědictví. Ale co já vím, právo v téhle zemi stojí za kulový. ![]()
Pokud jste na katastru v LV už vedena jako majjitelka, nespadá tato nemovitost do dědického řízení, takže byt klidně můžete prodat či darovat
A co mamčiny věci v bytě? Nejde o nic hodnotného-30 let stará televize, nábytek, oblečení, osobní věci… Jinak byt je můj jsem v katastru jako vlastník.
Veci se musi sepsat a odhadnout hodnota, bude to chtit notar, ktery vam bude vyrizovat dedictvi…
A pokud vaše maminka měla dluhy nebo půjčku, i to jde do dědického řízení
Dluhy nejsou a ty věci jsou dá se říci bezcenné, osobní věci mají hodnotu jen pro mě a rodinu, takže vcelku nula nula nic pro notářku.. Jinak tedy můžu začít vyřizovat prodej, jestli chápu dobře. Žiju daleko, takže pronajímat byt nechci a aspoň umořím zčásti hypotéku na náš byt.
Pro veci budouci bych si osetrila MYM darem umorim hypoteku na NAS byt. Dary vyslovne darovane jednomu z manzelu nespadaji do spolecneho jmeni manzelu.
No já si nejsem úplně jistá. Ale mám za to, že pokud existuje ještě jiný dědic, tak ten může rozporovat dar, který si získala v době kratší než tři roky před smrtí. Zjistila bych si přímo u notáře, jak to je.
Jediný žijící příbuzný je moje teta, jinak pak vzdálené tety a sestřenice. Já sourozence nemám…