Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, teď na tom byla kamarádka, byla v Praze, celkové vyšetření jí trvalo asi 3-5 měsíců. Dostala za to 20 tisíc, prý přišla, převlékla se, lehla si, uspali jí, a za 3 hoďky jela domu, říkala, že jí strašně bolí břicho. A teď jí hrozí, že se jí břicho naplnilo vodou, takže za mě neee.
Ja bych na to nesla z,,moralniho" hlediska. Stvala by me predstava ze nekde behaj po svete MOJE deti. Nesla bych na to ani za 100 tisic. Jinak znam holku co daruje uz delsi domu a bere to jako supr čupr brigadu, ma naopak dobry pocit ze nekomu pomohla a komplikace nemela a nema.Je to individualni. ![]()
Je jasný a úplně normální, že se to dělá pro peníze, dávat „kus“ sebe zadarmo, když se na tom pojišťovna napakuje a budoucí rodiče to taktéž zaplatí, je nesmysl.HK neplatí nic a myslím, že Sanus to def. zrušil, právě z bomu „očekávaného“vydělku. Za mne bych do toho nešla-umělá stimulace s rizikem rakoviny, abstinence sex., cítit se „jako“ těhotná, hormonálně přibrat,… ale holt vidina 22tis. které dávají v Praze je lákavá.(kamarádka na to chodila právě pro prachy do 35let)
Velka úcta všem kdo do toho jdou. Jinak riziko rakoviny u ojediněle a u dobře dělané stimulace neni, sex je omezen na par dni a ja treba naopak zhubla kilo. Pocit tehotenstvi z toho urcite neni protoze darování vajicek neni náhradní matka. Mnoha ženám to umožní zažít mateřství. Vážím si všech kdo o tom přemýšlí a je jedno jestli z toho maji penize. Doufam ze se najdou ty které ti i odpoví a nejen ty co sdělí ze ony by do toho nesly.
Já bych do toho šla, pro mnoho párů je to totiž jediná šance, jak mít vlastní dítě. Jak píše @Lucake rakovina hrozí jen ojediněle, a to pokud jdeš třeba na 20 pokus. Stimuluješ tak cca 10 dní, což jde bez sexu vydržet. Já jsem teď stimulovala na IVF a je to úplně v pohodě. Takže za mě určitě ano a vážím si všech, kteří do toho jdou, jen díky nim má spoustu párů své vytoužené dítě.
Zakladatelka
diky moc za reakce, vím že tam jsou právě ta rizika, manžel má v okolí známé u kterých žena pak skončila v nemocnici s plnou dělohou tak proto to váhaní..
a stimulovaní na IVF je stejné jako stimulace darkyně?
Ahojky - napíšu Ti mojí zkušenost z loňského roku.
Darovala jsem v Praze - Motol. Ale díky rekonstrukci oddělení se vše o dost protáhlo, jinak by to bylo rychlé ![]()
Na první vstupní pohovor jsem šla kolem dubna, tak jsem si sedla s paní genetičkou - probrali jsme základní otázky (věk, zájmy, postoj k alkoholu, kouření a hlavně celou rodinnou anamnézu) a poté jsem šla na odběr krve, z kterých posléze byl genetický rozbor, protože pořád nebylo jasný jestli jsem vhodná dárkyně.
Po asi měsíci, měli testy hotové (volali mi) a vhodná dárkyně jsem byla takže se domlouvala další schůzka s kontrolním ultrazvukem. Nečekala jsem že ty testy budou takhle brzo - řikala že to bude v rozmezí 3 měsíců.
Díky té rekonstrukci se vše posunulo na září, takže na kontrolním ultrazvuku jsem byla někdy přelom červenec/srpen a tak se dohadovala co dál ohledně stimulace. Vyfasovala jsem i léky ( měla jsem Fostimon) a jela jsem domu čekat na první MS v září ![]()
Ta byla začátkem září, takže hned první den MS jsem jela do centra aby mě ultrazvukem zkontrolovali a předali mi injekce a instrukce co a jak. Vše probíhalo v pořádku a já po následných 10 dnů jsem stimulovala - injekce do bříška.
Absolvovala jsem během stimulace 2 kontroly a vše bylo v pořádku. Po 10ti dnech jsem si v přesně určený dne píchla jiný hormon (Pregnyl
nepamatuji přesně)a za 2 dny jsem šla na odběr. Ten proběhl naprosto v pořádku, po 2 hodinkách mě pustili domu - nic mě nebolelo - a měla jsem 14 vajíček k použití ![]()
Stimulace probíhala v klidu, nic mě nebolelo jen jsem byla hrozně, ale hrozně protivná a nepříjemná což pocítilo okolí
Rozhodla jsem si tím úplně MS (dřív jsem měla přesně po 28 dnech, teď třeba 25 dní a pak zas 32). Už během stimulace jsem pila hodně vody 4 litry a konzumovala bílkoviny - koupila jsem si Protifar - čistá bílkovina - abych předešla hyperstimulačnímu syndromu - což jsem ho opravu ani malinko neměla.
v Motole jsem byla spokojená, všichni byli milý a ochotný nikdy nebyl nic problém. Necítila jsem se tam jako „spotřební zboží“ moc si toho vážili i z toho důvodu, že jako státní nemocnice moc dárkyň nemají.
Samozřejmě, že i oni to mají finančně ohodnocený jako každý CAR - tady je částka 22.500,– Kč, která se vyplácí hned po odběru.
@Anonymní píše:
Zakladatelka
diky moc za reakce, vím že tam jsou právě ta rizika, manžel má v okolí známé u kterých žena pak skončila v nemocnici s plnou dělohou tak proto to váhaní..
Stimulovaní na IVF je hodně podobné, ale také u každé ženy jiné - podle toho jaké problémy má. Ta který se tvoří vajíčka, tak se stimuluje sama pro sebe stejně jako dárkyně. Té které se vajíčka netvoří má zas jiný hormonální profil - stimuluje jen třeba prášky apod.
Samozřejmě že riziko toho syndromu hrozí víc u žen, který se stimulují sami pro sebe a pak si nechají vložit vajíčko - protože čím víc roste v těle hladina hormonu HCG (jak se vajíčko uhnizďuje) tak tím roste větší riziko toho syndromu.
U tebe jako dárkyně tento hormon se zvyšovat nebude bude naopak klesat, takže ta pravděpodobnost je menší - ale musíš dodržovat základní režim - což jak jsem psala hodně pít, mít hodně bílkovin a mít klid
Jakmile přijde po darování MS už ti pak nic nehrozí.
@Anonymní píše:
Zakladatelka
hodne také záleží na peclivosti doktora jak té sleduje. Ale jinak jak píse @alli_li u dárkyně je to riziko menší. I tak to ale neni tak časté jak by se mohlo zdát.
Dobrý den
Hledáme Náhradní maminku pro sve miminko. Mám za sebou několik neúspěšných IVF. Požaduji jen seriozní odpovědi. Pište prosím na opičakchlupatej@seznam.cz Díky
V Praze v Gennetu davaji 23 000 kc, super sestricky a doktori.Byla jsem tam po druhe a bez komplikaci. Lezela jsem 2 hodky a sla domu ![]()
@radf píše:
Dobrý den
Hledáme Náhradní maminku pro sve miminko. Mám za sebou několik neúspěšných IVF. Požaduji jen seriozní odpovědi. Pište prosím na opičakchlupatej@seznam.cz Díky
ten kontaktní mail působí taky velmi seriózně ![]()
Ahoj byla jsem v ostravském reprofitu ve svých 22 letech, trvalo to asi půl roku než došlo k zákroku. Po zákroku jsem dostala 25000 ale s tím, že jsem další 4 dny nemohla ani chodit. Hrozná bolest. Od té doby mám bolestivější měsičky jinak žádné jiné zdravotní problémy. ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj, přemýšlim po přečítaní deníčků a diskusí o darování vajíček, pár diskuzí jsem projela, jsou některé dost staré proto zakládam novou. Mám tu dost známých proto anonymně, nemusí vědět všechno, díky za pochopení. Jsem z Královehradeckého kraje, tak buď HK, Pardubice i Praha.. jaké máte aktuální zkušenosti? byl jste někdo? jak dlouho od vypsaní formaláře vše trvalo? jaký byl postup, jak jste se citili? kde je jaká odměna? díky za reakce.