Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@suik píše:
co není pravda? ty žiješ v UK? my se tu bavime o tom, že v zahraničí se to tolik nepoužívá jako v ČR
o. k.omlouvam se. Spatne jsem to pochopila…
@MaDoRaBe jako paracetamol nebo diazepam? 38 neni v podstate zadna teplota do 38 je vlastně zvýšená teplota, co leze nad 38, tak tam uz je prostor na diskuzi…horecka neni nemoc, ale zdrava reakce organismu.
ja davam dle situace, kdyz jsou mrzuti, boli je to, dam driv.
@MaDoRaBe píše:
@suik Kdyz to je složité. My ho třeba dáváme nejpozději při teplotě 38 stupňů. Ony ty křeče nemusí proběhnout zcela nekomplikovaně.
No, co jsem cetla, tak prave se muze stat, ze krece nastanou po srazeni leky. Vyvolava je rychly narust teploty, nebo i rychly pokles. Takze rychle srazit taky neni nejlepsi. ![]()
Ja to nastesti neresim, nase decka zvladaji i teplotu pres 39 v pohode.
@Anonymní píše:
Hele já teda nevim, ale Diazepam není zas až taková hrůza, děti ho snáší velmi dobře, i se dobře odbourává a děti ho snáší i větší množství (zkušenost z anesteziologických sálů).. akorát na zoubky bez vysokých teplot bych ho asi taky nedala. Spíš pokud by se ty teploty vyšplhaly na 39,5 apod., jako prevenci křečí, to zas jako než prodělat křeče lepší dát desitin. Zkoušela si střídat ty léky proti bolesti? Myslím, že se dávají po šesti nebo osmi hodinách? Střídat jednou za tři čtyři hodiny Paracetamol a jednou za tři čtyři hodiny Ibuprofenum v maximální dávce, co tvé dítko s jeho váhou může? Bude to jak proti horečkám, tak proti bolesti..Jako na pohotovosti by ti řekli, že se moc nestane, když bys ho podala, jednorázově fakt neublíží, ale je to spíš na zklidnění psychiky a ne bolesti a s tím spojené to ostatní… držím palce, ať je brzy hej
G.
Tak na sale jde o jiny veci, navic jsou po ruce lekari. Asi to neni jen tak, ze se v zahranici preventivne nepodava ![]()
@Anonymní píše:
Hele já teda nevim, ale Diazepam není zas až taková hrůza, děti ho snáší velmi dobře, i se dobře odbourává a děti ho snáší i větší množství (zkušenost z anesteziologických sálů).. akorát na zoubky bez vysokých teplot bych ho asi taky nedala. Spíš pokud by se ty teploty vyšplhaly na 39,5 apod., jako prevenci křečí, to zas jako než prodělat křeče lepší dát desitin. Zkoušela si střídat ty léky proti bolesti? Myslím, že se dávají po šesti nebo osmi hodinách? Střídat jednou za tři čtyři hodiny Paracetamol a jednou za tři čtyři hodiny Ibuprofenum v maximální dávce, co tvé dítko s jeho váhou může? Bude to jak proti horečkám, tak proti bolesti..Jako na pohotovosti by ti řekli, že se moc nestane, když bys ho podala, jednorázově fakt neublíží, ale je to spíš na zklidnění psychiky a ne bolesti a s tím spojené to ostatní… držím palce, ať je brzy hej
G.
Dekuji za odpoved. Takhle je to pro me dostacujici…Tukani na celo, obracene oci v sloup ve smajlicich, to fakt nemusim…No holt jsme kazdy jiny… ![]()
V CR se s tim moc neser…, kdyz jsem si privezla diazepam z CR, tak lekarka v UK vypadala hodne v soku a prvni co nam rekla, bylo, ze nam jiste v CR taky rekli, ze vedlejsim ucinkem muze byt zastava dechu, no to jsem zas vyvalila oci ja, protoze samozrejme nerekli, tam nam hlavne rikali, at necteme letaky k lekum a neresime to
no byla hodne nazlobena#
u nas jsou zachvaty uz u teplot nad 37 stupnu a stejne by me nenapadlo to davat jako prevenci, legalne v podstate ani nesmim
diky tyhle diskuzi jsem si vzpomnela, jak mi manzel pred nekolika lety licil, ze jeho kamaradka dava klukum, aby dobre spali a na zuby diazepam, takze to asi zas tak ojedinely postup neni, zkratka des
to snad není mysleno vážně ne?? Víš co je Diazepam za lék?? Není to žádný lék od bolesti!!! Dává se při horečce, aby nehrozily křeče! Ale jinam způsobuje útlum celého organismu. Toto dát dítěti při bolestech zubů by mě nenapadlo ani omylem!!!
Jelikož to na bolest nepůsobí vůbec, akorát bude dítě spavé a oblbé..nechápu, že toto někoho napadne..A že se předepisuje jako prevence jentak jsem ještě neslyšela a to jsem zdravotník!! Dává se pouze při horečkách vysokých nebo u ohrožených jedinců při očkování jinak rozhodně ne! Takže takový driják bych si rozhodně nedala ani já jentak natož to cpát dítěti při bolestech zubů…
@MaDoRaBe a to mate nejaky duvod? nebo jen tak z niceho nic?
@suik píše:
@Šílená Sonja jako dat preventivne paracetamol po ockovani? Teplota ci horecka je u ockovani koneckoncu docela zadana reakce organismu, kdyz se to tak vezme - je videt ze telo se snazi s tim co se mu dostalo do tela bojovat.a paracatemol se po ockovani ani davat nema, snizuje ucinek ockovani.
takze to je nesmysl
Samozřejmě, že u zdravých dětí bych čekala, až jestli vůbec bude nějaká horečka. Chlapci s rizikem křečí jsme Diazepam dávali už preventivně. Dvěma zdravým dětem teplotu snižuji léky až po 38,5, někdy to risknu ještě dál. nejmladšímu epileptikovi srážíme už při 37,8 - 38. I tak jsme odvážní, v nemocnici nám přikázali srážet už při 37 - to on ovšem mívá běžně, když je utahaný, takže by na tom frčel neustále.
A někdo tu psal, že Diazepam v tabletách je horší než rektální? To nemyslíte vážen? A jak tam odhadujete množství dávky? Rektální je 5 mg v tubě. Tableta má taky 5mg - to můžu ještě snadno rozdělit na čtvrtiny. jak dělíte přesně tubu? Viděli jste nikdy jak vypadá dítě po podání tuby Diazepamu? jak ho to odrovná?
@AnitAma píše:
to snad není mysleno vážně ne?? Víš co je Diazepam za lék?? Není to žádný lék od bolesti!!! Dává se při horečce, aby nehrozily křeče! Ale jinam způsobuje útlum celého organismu. Toto dát dítěti při bolestech zubů by mě nenapadlo ani omylem!!!
Jelikož to na bolest nepůsobí vůbec, akorát bude dítě spavé a oblbé..nechápu, že toto někoho napadne..A že se předepisuje jako prevence jentak jsem ještě neslyšela a to jsem zdravotník!! Dává se pouze při horečkách vysokých nebo u ohrožených jedinců při očkování jinak rozhodně ne! Takže takový driják bych si rozhodně nedala ani já jentak natož to cpát dítěti při bolestech zubů…
nepsala jsem na bolest ale ze mi mala uz treti den nespi. Precti si to poradne. A ano myslela jsem to vazne…
@chrpa Promin, ale co jsi tu cekala. Dala bych neco od bolesti (Paralen, Nurofen) na noc. Ale rozhodne by me nenapadlo davat diazepam! ![]()
@rachel55 píše:
@kaseny88 proc k ockovani?? Ona ma u ockovani problemy?
ma to tak naordinovane z neurologie…
je nedonosena, tak asi pro to…
@chrpa rektální diazepam mohou podávat i někteří zdravotníci, nejen lékaři a ano při předávkování může dojít k zástavě dechu, stejně jako může dojít k selhání jater při předávkování Paralenem nebo k anafylaktickému šoku u jakéhokoli léku, proto jsou příbalové letáky a doporučená bezpečná dávka na hmotnost dítěte, ne dle věku. Ale hádat se tu nehodlám, ty ho podávat jistě nebudeš a zakladatelka se jen ptala a já jí napsala jen svoji zkušenost..
Hele já teda nevim, ale Diazepam není zas až taková hrůza, děti ho snáší velmi dobře, i se dobře odbourává a děti ho snáší i větší množství (zkušenost z anesteziologických sálů).. akorát na zoubky bez vysokých teplot bych ho asi taky nedala. Spíš pokud by se ty teploty vyšplhaly na 39,5 apod., jako prevenci křečí, to zas jako než prodělat křeče lepší dát desitin. Zkoušela si střídat ty léky proti bolesti? Myslím, že se dávají po šesti nebo osmi hodinách? Střídat jednou za tři čtyři hodiny Paracetamol a jednou za tři čtyři hodiny Ibuprofenum v maximální dávce, co tvé dítko s jeho váhou může? Bude to jak proti horečkám, tak proti bolesti..
Jako na pohotovosti by ti řekli, že se moc nestane, když bys ho podala, jednorázově fakt neublíží, ale je to spíš na zklidnění psychiky a ne bolesti a s tím spojené to ostatní… držím palce, ať je brzy hej
G.