Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pears206 píše:
Upřímně, taky se mi nelíbí ry ordinace po telefonu a automaticky vypisování OČR, případně PN, když člověk zavolá, že dítě nebo on sám ma rýmu, kašel a teplotu. Myslím si, že se to dost zneužívá už celé 2 roky a lékař by měl nemocného vidět.Na druhou stranu ordinace pediatrů jsou teď plné. Málokde funguje svižný objednací systém.
To sice ano, ale problem bych rekla, ze je skolka, kdyz odmitaji dite co je pristydle, ono to neni moc jednoduchy, sama jsem to tazila, decko nudli u nosu, ale zdrava a uz problem, driv jsem to neresila a nemusela s kazdiu nudli k lekari, to bych tam taky byla furt, ze. Ja sama bych decko poslala hned, pojud je bez teplot a obcas sem tam zakasle, ale skolky to ted nerady vidi, litat kvuli jednomu dni mezi plne ordinace nemocnych by se mi tez nechtelo. Bych zavolala, decku nic neni, chci ho dat do skolky, tam maji problem, jenze zas malojtery doktor napise, ze je decko v poho, kdyz ho nevidel, to muze byt pruser a tahat ho mezi nemocne, to mi to jednodenni ocr prijde jako mensi zlo. ![]()
@PAN66 píše:
To sice ano, ale problem bych rekla, ze je skolka, kdyz odmitaji dite co je pristydle, ono to neni moc jednoduchy, sama jsem to tazila, decko nudli u nosu, ale zdrava a uz problem, driv jsem to neresila a nemusela s kazdiu nudli k lekari, to bych tam taky byla furt, ze. Ja sama bych decko poslala hned, pojud je bez teplot a obcas sem tam zakasle, ale skolky to ted nerady vidi, litat kvuli jednomu dni mezi plne ordinace nemocnych by se mi tez nechtelo. Bych zavolala, decku nic neni, chci ho dat do skolky, tam maji problem, jenze zas malojtery doktor napise, ze je decko v poho, kdyz ho nevidel, to muze byt pruser a tahat ho mezi nemocne, to mi to jednodenni ocr prijde jako mensi zlo.
Je to o lekari, nase doktorka zas nerada, kdyz tam hned kazdy leze s kaslem nebo prvni den s teplotou, vzdy rika, pockejte dva tri dny, pak se uvidi co z toho bude, ted nic jeste nepoznam, uvidi se behem par dni co se vyvrbi, bud tu skoncite zas s novym priznakem nebo bude lip a staci klidovy rezim a bezne leky na kasel a teplotu a nemusite se sem hnat, abych vam napsala paralen.. oslabene dite co se pere s virozou tahat pres mesto do ordinace mezi dalsi nemocne, neprospeje nikomu a problem s ocr nikdy nemela. Nedelam si iluze, nekdo toho vyuzit muze. Jenze z hlediska zdravi, ma pravdu. Bohuzel, kazdy potrebuhe ocr a nemuze jentakzu stat doma, ze ma dite 37,5..bud da 2-3 dny ocr, decko se vylezi nebo rozjede a pak je na miste navsteva a ocr na tyden.
@PAN66 píše:
To sice ano, ale problem bych rekla, ze je skolka, kdyz odmitaji dite co je pristydle, ono to neni moc jednoduchy, sama jsem to tazila, decko nudli u nosu, ale zdrava a uz problem, driv jsem to neresila a nemusela s kazdiu nudli k lekari, to bych tam taky byla furt, ze. Ja sama bych decko poslala hned, pojud je bez teplot a obcas sem tam zakasle, ale skolky to ted nerady vidi, litat kvuli jednomu dni mezi plne ordinace nemocnych by se mi tez nechtelo. Bych zavolala, decku nic neni, chci ho dat do skolky, tam maji problem, jenze zas malojtery doktor napise, ze je decko v poho, kdyz ho nevidel, to muze byt pruser a tahat ho mezi nemocne, to mi to jednodenni ocr prijde jako mensi zlo.
To je těžké. Taky nechci ve školce děti s nudlí u nosu. Vodová rýma virová je nejinfekčnější. Když ji chytne oslabený jedinec, může na to nasednout infekce bakteriální a dítě může mít záněty průdušek, uší.
Děti, které mají problémy, by dle mého měli mít povinně od lékaře napsané, že je rýma a kašel alergického původu.
Jednodenní OČR je OK. Ale v dnešní době se takto telefonicky ordinují OČR po celou dobu nemoci, celých 9 dní, co je možno pobírat. To by být nemělo. Nejpozději po 3 dnech by měl lékař dítě vidět. Ideálně by měly být obnoveny návštěvy v bytě, jako to bylo běžné za nás.
@Pears206 To by me zajímalo, jak by to ten doktor stihal, když ted ma pavienty nacpane po ctvrt hodine ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Pears206 To by me zajímalo, jak by to ten doktor stihal, když ted ma pavienty nacpane po ctvrt hodine
Dnešní doktor to nestihne. Ledaže by na to měl vyhraněné ordinační hodiny třeba jako můj praktický lékař. Ale návštěvu v bytě dělá jen u vážně nemocných a nemohoucích.
Nicméně je to lepší možnost než dítě s horečkou někam táhnout. Ne každý má auto a doktora za rohem.
@Pears206 jenže za nás byly obvody a ty teď nejsou. Každý si lékaře vybírá dle různých kritérií, blízkost nemusí být jedním z nich. A služba v bytě? Ty by jsi jako lékař chodila lidem do bytu? Já bych si to tedy netroufal z řady důvodu. Stačí si vyslechnout příběhy lidí ze záchranky.
Taky nechápu ten přístup doktorky. Takhle v začátku nemoci je to dítě nejvíc nakažlivé, měla by napsat OČR. Syn má taky v počátku nemoci jen vodovou rýmu a pokašlává lehce a to bych řekla, že je doba, kdy nakazí okolí nejvíc. Vyplatilo se mi nechat ho doma hned od začátku, rychleji se pak uzdraví. Zrovna dneska zůstal doma, protože včera večer začal huhňat a dneska má lehkou rýmu. Takže já vidím rozdíl v tom, když dítě lehce kašle nebo smrká na začátku nemoci, to do školky/školy nedávám. Když dokašlává po nemoci, to už do školy jde.
Ale já mám možnost HO, takže to taky vidím jinak, než kdybych potřebovala na vše OČR a musela dítě tahat k lékaři s rýmou. To pak chápu, že rodiče dítě do školky nebo školy s lehkým nachlazením pošlou.
Zakladatelko, u nás ve školce letos najeli na systém, že rýma je vrcholně infekční nemoc a dítě tam nesmí, dokud není zcela zdravé. Měla jsem jedno dítě doma 14 dní, druhé 3 týdny, byla jsem vrcholne naštvaná. Naše Dr. tento přístup školek podporuje, takže s OCR by nebyl problém. Pravda je, že ty děti ve školce vypadají opravdu zdravě a třeba tam i déle vydrží.
@mihla Ale tohle dítě není v začátku nemoci, to už je u konce, jen zakladatelka už neměla hlídání…
@Pears206 píše:
Dnešní doktor to nestihne. Ledaže by na to měl vyhraněné ordinační hodiny třeba jako můj praktický lékař. Ale návštěvu v bytě dělá jen u vážně nemocných a nemohoucích.Nicméně je to lepší možnost než dítě s horečkou někam táhnout. Ne každý má auto a doktora za rohem.
my měli doma 4 roky dědečka ležáka, jen 1× za ním přijela obvodní domů - nevím už, co měl za problém,
jinak se to vždy řešilo tím, že vystavila poukaz na sanitu, my jeli k dr pro ten poukaz, objednali sanitu s lůžkem a ta sanita ho k doktorce zavezla do ordinace -
proč? protože doktorka má všechny vyšetřovací přístroje v ordinaci - doma mu nezměří CRP, neudělá EKG - dnes už se neléčí jak před 60 lety, kdy doktorovi stačil stetoskop a špachtle do krku
@j.a.n.i1 píše:
@mihla Ale tohle dítě není v začátku nemoci, to už je u konce, jen zakladatelka už neměla hlídání…
Tak to jsem asi špatně pochopila, psala že dcera huhňá, to se mi nezdá jako konec nemoci, ale spíš, že se ta rýma ještě pořádně neuvolnila.