Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám sice čas, ale chtěla bych Beu (4m) co nejdřív vystrnadit do pokojíku ![]()
Ale - na patře máme naši část (ložnice, koupelna a pidi pokojík průchozí k nám kde je zatím Bea, ale pak tam bude šatna) a pak část holek (velký předpokojík kde je sedačka, houpačka … A z tama se to druží do pokojíku Dianky a pokojíku připraveného pro Beu a koupelny)
A právě řeším jestli mám Beátku dát k Diance, nebo ať spí zvlášť.
Hračky mají každá svou bednu v herně (předpokoj), ale mě jde o to spaní.
Jak to máte vy?
Ahoj. My máme holky pohromadě, ale kdybych měla možnost, dala bych každou zvlášť do doby, než mladší bude spát celou noc. Takhle mám strach nechat ji kňourat dýl, aby nevzbudila starší dceru. Hračky ale mají společné a doufám, že i mít budou
.
Já jsem je dala spolu do pokojíčka,když mladší spal celou noc…Staršího by asi neprobudil - ten když spí,tak spí… ![]()
Asi týden trvalo,než se sehráli v usínání - starší si listoval v knížce,vrtěl se - mladší už chtěl spát a ten ho rušil. Dneska už usnou oba běhěm 30 min,bez řevu,bez napomínání… ![]()
Asi bych je dala rovnou každou do svého pokojíčka - tak to bude pro tu mladší další stěhování, další změna… ![]()
mohla bych se přidat a zeptat Hkac, jestli ti starší dceru mladší nebudí?já jsem totiž už o tom přemýšlela, sice máme spoustu času, kdy je vhodné, dát mladší ke starší do pokojíčku, zase jsem si říkala, aby ta starší byla vyspaná ráno do školky ![]()
hkac píše:
Ahoj. My máme holky pohromadě, ale kdybych měla možnost, dala bych každou zvlášť do doby, než mladší bude spát celou noc. Takhle mám strach nechat ji kňourat dýl, aby nevzbudila starší dceru. Hračky ale mají společné a doufám, že i mít budou.
Dianka má svoje hračky, protože Beátka si stejně hraje s chrastítkama a Dianka už válí vojáčky ;D
Ono jde spíš o to spaní, protože když si budou hrát, tak budou v herně. Teď protože je Bea malá (a Dia nechce být sama) tak máme útočiště v obýváku, kde mám dohled.
Ja to řeším právě proto, že jsem neměla sourozence a vždycky jsem si chtěla veče povídat a kamarádkám to záviděla, ale to je až do budoucnosti. ![]()
bedru píše:
mohla bych se přidat a zeptat Hkac, jestli ti starší dceru mladší nebudí?já jsem totiž už o tom přemýšlela, sice máme spoustu času, kdy je vhodné, dát mladší ke starší do pokojíčku, zase jsem si říkala, aby ta starší byla vyspaná ráno do školky
Neříkám, že nikdy, ale nebudí. Anežka je velespáč (po tatínkovi). Teda velespáč jen v tom, že když spí, tak tvrdě. Jinak je to nespavec, chodí dost pozdě a ráno brzy vstává, takže spíš ona budí malou (ráno). Večer usínají i samy (nejčastěji ale nejdřív mladší, pak starší) a kupodivu celkem v pohodě. Nejdřív se řehtají a pak když ta starší chce už spát, tak přestane a usnou obě. Uvidíme, jak to bude dál. A třeba dneska ráno si tam hodinu spolu „povídaly“, než mě ta starší přišla vzbudit (já mám slabé spaní, takže jsem byla vzhůru s nima, ale nemusela jsem zasahovat, tak jsem se aspoň trošku dotáhla).
eManzelkaAmama píše:
Ja to řeším právě proto, že jsem neměla sourozence a vždycky jsem si chtěla veče povídat a kamarádkám to záviděla, ale to je až do budoucnosti.
Tak to já jsem ze tří sourozenců, do mých 8 let jsme byli v jednom pokoji všichni tři, od 8 pak jsem byla už jen se ségrou a nesla jsem to hodně špatně. Proto bych ráda svým dětem dopřála ten luxus vlastního pokojíčku. Ale myslím, že než starší půjde do školy, bude jim líp spolu. Až jedna z nich projeví zájem mít soukromí, tak to budem řešit, naštěstí máme 4+1, tak to snad nějak půjde (i když manžel potřebuje pracovnu).
Ahoj
Mám všechny děti v jednom pokoji (8,6 a 3 roky). Kluci spí na patrovce a holka na druhé straně pokoje.
Přesun plánuju až na pubertu, kdy dcerka bude mít MS. Přece jen se nehody v noci občas stanou, tak ať má soukromí.
Mladší jsem dávala do pokoje ke staršímu v roce a půl.Takže spali celou noc (pokud se nepočůrali, neprobudil je sen nebo něco).
Jestli stejně bude mít každá svůj pokoj, dala bych spát každou zvlášť. Navíc můžeš mladší „vystrnadit“ i dřív, nemusíš mít takový strach, že vzbudí tu starší.
Teda jen teoretizuji, my máme malý byt, takže mé děti budou muset být spolu.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.