Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky zajímalo by mně je tu někdo kdo má jedináčka a už neuvažuje o dalším a proč? Nebo jsou tady nějácí jedináčci, kteří byli s tímto stavem vždy spokojeni?
zatím jsem se setkala pouze s názory pro sourozence tak mně zajímá jestli vůbec někdo existuje i proti ![]()
Přítel je jedináček a děsně si to pochvaluje. Nikdy mi nepřiznal, že by nikdy netoužil po sourozenci, tak to asi opravdu tak myslí
Ale je na něm vidět, že je to jedináček z vesnice, protože neměl dost kontaktů s vrstevníky (krom školy) a teď dost často neví, jak si hrát s Lukáškem. Ale třeba to ani není tím ![]()
My nemáme babičky, takže jsme druhé nechtěli. Nakonec po třech letech má brášku. Z mnoha a mnoha důvodů. Holt se zas nevyspíme, další finance, je to víc „práce“ a starostí… Přesto máme druhé ![]()
Manžel je taky jedináček a nemohl pochopit, proč bychom si měli pořizovat další dítě, když už jedno máme.
Nikdy si na své dětství nestěžoval a náramně mu to vyhovovalo, sourozence nikdy nepostrádal.
Manžel je tedy ze tří dětí. Byli během tří let narozený. A vždycky tři děti teda taky chtěl. Máme teď 3,5 letého syna a chceme ještě jedno. Za každou cenu. Nevěděla jsem jestli můžu ze zdrav. důvodů mít druhé, a tak jsme zjišťovali i adopci. Takže opravdu za každou cenu, i kdyby mělo být adoptované.
No tak moje mamka je jedináček a celý život s tím docela trpěla. Přehnaný strach ze strany její maminky(měla ji snad i zázrakem po deseti letech snažení a před 57 lety žádné IVF nebylo) a taky absence sourozenců a tu si vynyhrazovala se svými bratraci, ale určitě to nebylo ono. Pak mám známou a ta jedináček, otec jí uřel ještě v dětství, mamka asi před pěti lety(byly na sebe maximálně fixovány), podotýkám, že dnes je jí zhruba padesát. Manžel si našel mladší, má dva syny a až ty jí odejdou do života, tak to na ní teprve bude. Nemá ani toho sourozence. Prostě myslím, že ty dvě děti jsou minimum. A když jsme jezdili na dovolené a víkendy s manželovým synem z prvního manželství, tak jsme se pořád někoho doprošovali, aby jeli taky, aby si měl s kým hrát atd. Kluci jsou tři, jasně občas se hádají, ale opravdu nikoho už moc nepotřebují, docela si vystačí. O dovolených je s nimi pohoda. jednou jsem byla s malým sama a to byla pro něho teprve nuda. Já stavěla bábovičky, hrála karty, jezdila autíčkama. No omlouvám se za román, ale takhle to cítím. Samozřejmě beru případy, když jsou ty finance značně omezené, tak si nepořídím zástup dětí, ale ty dvě se dají zvládnout.
No tak moje mamka je jedináček a celý život s tím docela trpěla. Přehnaný strach ze strany její maminky(měla ji snad i zázrakem po deseti letech snažení a před 57 lety žádné IVF nebylo) a taky absence sourozenců a tu si vynyhrazovala se svými bratraci, ale určitě to nebylo ono. Pak mám známou a ta jedináček, otec jí uřel ještě v dětství, mamka asi před pěti lety(byly na sebe maximálně fixovány), podotýkám, že dnes je jí zhruba padesát. Manžel si našel mladší, má dva syny a až ty jí odejdou do života, tak to na ní teprve bude. Nemá ani toho sourozence. Prostě myslím, že ty dvě děti jsou minimum. A když jsme jezdili na dovolené a víkendy s manželovým synem z prvního manželství, tak jsme se pořád někoho doprošovali, aby jeli taky, aby si měl s kým hrát atd. Kluci jsou tři, jasně občas se hádají, ale opravdu nikoho už moc nepotřebují, docela si vystačí. O dovolených je s nimi pohoda. jednou jsem byla s malým sama a to byla pro něho teprve nuda. Já stavěla bábovičky, hrála karty, jezdila autíčkama. No omlouvám se za román, ale takhle to cítím. Samozřejmě beru případy, když jsou ty finance značně omezené, tak si nepořídím zástup dětí, ale ty dvě se dají zvládnout.
Ahoj, nedá mi to se nezapojit…o mimčo se teprve snažíme, takže si pořád říkám, že až se nám to konečně povede, tak třeba svoje názory změním, ale zatím jsem přesvědčená, že dítě budeme mít jedno (teda doufám, že alespoň to jedno se povede). Kromě toho, že nám nejde zatím ani to první a finančních důvodů mě k tomu vede i fakt, že mám mladší ségru (o 2,5roku). Povahově jsme každá úplně jiná a já jsem v dětství dost trpěla tím, že ségra, jako mladší, měla spoustu výhod. Byla bych nerada, aby moje dítě muselo přemýslet, jestli mám radši jeho, nebo sourozence.
No,jeden důvod mám - klidně mě ukamenujte,ale kvůli zachování rodu.Stát se může cokoliv i s dospělím člověkem,a pokud budu mít dítě jedno,nedej bože se mu něco stane,težko budu třeba po čtyřicítce rodit,a co pak?
Upozorňuji,že děti mám dvě,a s tohoto důvodu je nemám
,klidně bych měla i čtyři,ale kvůli zajištění rodiny a standardu životní úrovně to asi možné nebude.
Já jsem jedináček a máme jedináčka a já nemám touhu po dalším.Nějak jsem si naplnila mateřský pud a stačí to ![]()
Já jsem neměla pocit, že mi něco chybí a nemám to do dnes. Jen když je člověk jeden, tak pak se zase jako jeden musí postarat sám o rodiče a to je v dnešní době docela složité,ale nějak to dám
A jinak je fakt, že jsem měla kolem sebe horu dětí a přátel a tak asi proto mi to nikdy nepřišlo …až na ty blbé narážky ![]()
Druhé dítě neplánujem: věk, zdraví, finance, bydlení, potřeba .....
Ale je to jen osobní záležitost ![]()
Já si myslím, že sourozenec je nejvíc, co můžou rodiče dítěti dát. Kromě parťáka získá lepší povědomí o mezilidských vztazích, snadněji se zapojí do společnosti.. Já prostě na Ty řeči o financích nevěřím - a nemyslím to zle.
A taky představa, že se něco stane a my zůstaneme bez dětí…
Raději žít skromně se třemi, než slušně s jedním, to je můj názor ![]()
Já mám dvě sestry a neztěžovala jsem si nikdy, i když jsem nejmladší
Máme mezi sebou 5,5 roku(tedy přesněji: když jsem se narodila jedna sestra měla 5,5 a druhá 11 let) Máme zatím jedno dítě(dcerka skoro 7 let)a už téměř pátý rok se snažíme o druhé a stále nic:-( i když na tom nejsme moc dobře po finanční stránce,ale druhé bychom ještě chtěli. takže asi bych volila pro sourozence.
Je fakt, že jedno dítě je pro strach. Kdyby se s mým jediným synem něco stalo, tak bych si mohla jít zrovna hodit mašli. Když jsou dvě, tak ta mamina musí mít sílu vychovávat to druhé a nezůstane sama.
Mám kamarádku jedináčka, těžce zdravotně nemocnou. Maminka jí každý den asi 3-5× volá jestli je v pořádku. No to by mě asi keplo ![]()
také bych měla raději 4 než 1. Ale je jasné, že každá jsme stavěná jinak, tak jestli někdo cítí to pravé potěšení s 1
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.