Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hama píše:
A ještě jsem chtěla - jeden známý má bráchu, co fetuje a je gambler, prohlásil, že by radši žádnýho bráchu neměl - jsou s ním jenom potíže a celá rodina má nervy nadranc. I to se stává, sourozenec nemusí vždy znamenat pevné pouto a lásku.
Na druhou stranu, mají právě druhé dítě, které je „hodné“, teď si představ, že by se takhle choval jejich jediný syn… ![]()
Lenczii píše:Hama píše:Na druhou stranu, mají právě druhé dítě, které je „hodné“, teď si představ, že by se takhle choval jejich jediný syn…
A ještě jsem chtěla - jeden známý má bráchu, co fetuje a je gambler, prohlásil, že by radši žádnýho bráchu neměl - jsou s ním jenom potíže a celá rodina má nervy nadranc. I to se stává, sourozenec nemusí vždy znamenat pevné pouto a lásku.
Jasně, já to brala z pohledu toho sourozence. Navíc jako rodič uvažovat o tom, že si pořídím dvě děti, ptž by jedno mohlo umřít, být postižené nebo se něco jinak „pokazilo“ se mi příčí. Jakože počítám s tím, že se něco stane, že je jedno „náhradní“. Nemyslím to zle, vím, že je spousta rodičů, kterým se právě něco takovýho stalo a jsou šťastný, že mají ještě jedno. Jenom pro mě zrovna tohle není důvod, pořídit si další.
Hama píše:
A teď si vem z pohledu matky, že se ti takhle „pokazí“ tvé jediné dítě. ![]()
Já jsem ze 3 dětí. Bráchové jsou jeden o 2 roky starší a druhý o 2 roky mladší. Celé dětství mi strašně moc chyběla sestřička.
Navíc jsem si připadala jako páté kolo u vozu.
Táta si nejvíc rozuměl se starším a mladší byl mámin mazánek.
Teď v dospělosti si rozumím se starším bráchou a mladší dělá jen samé problémy, takže když o něm nic tak je to dobré. Se starším jsem si rozuměla i v pubertě. ![]()
I přesto mám 3 děti a holčika se nebude doufám nikdy cítit stejně jako já. Ale to je myslím o lidech a né o počtu dětí. Miluju je všechny. Všechny stejně a každého jinak. ![]()
Takže za mě? Sourozence rozhodně ano.
A to nemluvím o tom, že se něco pokazí a buď bude dítě (i třeba jako dospělák) samo a nebo rodiče bez dítěte.
I když i tu samotu můžeme zažít i s kupou dětí. Znám starou paní a té zemřel nedávno syn. Má ještě dcery. Ale jako by je neměla. Je sama. ![]()
Mela byc takovy dotaz…je tu diskuze jestli druhe dite pripadne jestli treti. Vim ze nic neni zarukou stesti a ze se togo v zivote (a deje se) hodne spatneho…nemoci, vztahy…neznam snad rodinu kde by si aspon pulka clenu necim neprosla at je to prave nemoc, rozhadanost s nekym, vnitrni problem, vlastni zivotni pady… no takhle. Cci se zeptat zda tu nekdy nekdo LITOVAL, ze mel dalsi dite. At uz druhe nebo treti… jestli jde v tomto zivotnim rpzhodnuti udelat chyba. Protoze- ja pokud bych se rozhodla deti nemit zak bych litovala urcite. Protoze jak vime, je tu ta moznost ze by dite bylo uzasne, milovali bychom ho, bylo by to super. To si tak rikaji zeny ktere dalsi chtely a mit nemohly. No, to je samozrejme kdyby. Je tu ale taky jone kdyby…dite by mohlo mit nejaky zavazny uraz, nemoc, postizeni, nebo by se s vami rozhadalo, kradlo, uteklo z domova…mohlo zpusobit v rodine spoustu nestesti - to je druhy extrem..ale stava se. Znate nekoho, kdo nakonec opravdu litoval, ze ma druhe, treti nebo ze vubec dite ma (a chtel ho)…treba maminky extremne narocnych deti, tezsich autiku, kteri pak obrati zivot naruby i cele rodine a svym starsim sourozencum… proste stat se muze leccos. Nebo prpste jen clovek neodhadne sve materske sily a pudy a pak lituje? Ja vzdy chtela 3 deti. Ale vubec vubec nevim…mam jedno tak neskutecne roztomile ze dalsi fakt nemuze byt tak mile a hodne. On je opravdu extremne milej a citlivej. Kazde dite je jine. Bojim se ze jsem mela jen z pekla stesti a ze dalsi deti nezvladnu kdyz jsem obcas z jednoho unavena..( ale ne moc). Spis me mrzi ze uz nebude u me na prvnim miste. Navic je chlapec postizeny a bojom se aby mi dalsi sourozenec toto nevycital…ale doufam ze dnes uz je jina doba a ze to deti neberou jako trauma a sikanu ale jako vyhodu (nemuze mi vzit hracky kdyz nechodi, nic na me nevykeca atp.
)
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.