Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s tím aby dva kluci sourozenci byli společně v družině??? Ten starší už tam rok chodí a ten mladší teď v září bude nastupovat do školy. Jsou 1,5 roku po sobě, doma si společně neustále hrají, jsou neustále spolu, jsou ale VELMI živý a taky se umí pohádat a hašteřit. Jde o to jestli je dobré aby měl každý svoje kamarády a doma spolu. Nebo když budou spolu v družině tak by si vystačili sami a třeba budou zlobit a neměli by přátele… má s tím někdo zkušenosti… co je lepší???
Třeba u nás jsou pohromadě prvňáčci a třeťáci, druháčci jsou jinde. Tak aby to u vás vůbec šlo aby byli spolu. A pokud ano nechala bych je. Oni tam stejně budou mít kamarády že třídy tak v tom nevidím problém
a ten malý tam bude mít velkého bráchu
A ty by jsi měla toho mladšího kam dát mimo družinu?
Já být tebou, vůbec se tímhle nezatěžuju, oni budou mít i v družině ten svůj okruh kamarádů a kdyby něco, od toho tam jsou učitelky, aby si sjednaly pořádek, ne?
Měla jsem holky dva roky spolu ve školce (maj smíšený třídy) a žádnej problém nebyl. Teď už je starší ve škole a mladší nastoupí za rok. Taky budou spolu chodit do družiny a ani by mně nenapadlo, že by to mělo být jinak.
A jak už někdo psal, každý z dětí tam bude mít svoje spolužáky a kamarády, takže si myslím, že si sebe ani moc všímat nebudou.
Já mám sourozenců v družině hodně. I v tom věku, jak píšete. A někteří si hrají sami, jiní spolu. A mají svůj okruh kamarádů, jak je zmíněno výše.
Nevím, proč by mělo vadit, že chodí spolu, každý si může najít voje kamarády a hrát si zvlášť, ale zároveň tam budou mít takovou jistotu v podobě známého…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.