Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, obracím se na vás pro radu. Ve školce mají letos prvním rokem lyžák pouze pro 2. třídu (4-6let). Synovi je 4,5 a chtěla bych ho tam přihlásit ALE lyže nikdy neviděl, nikdy na nich nestál. Navíc má dysfázii řeči takže kdyby se náhodou něco stalo tak nevím jestli by si řekl i když dorozumět se umí. A co je asi hlavní tak dost nerad se učí novým věcem i když mezi dětmi ve školce se učí pořád něco. Moje otázka je- přihlásit či nepřihlásit? Poraďte.
Za mně ano, pokud se dítěti v budoucnu budete věnovat také, tedy pokud lyžujete. Jinak svého syna musíš znát nejlépe ty..
@Alena27 To ti nikdo neporadí… u nás třeba jezdí pravidelně a lyžovat se tam naučily snad všechny děti a většina jich předtím na lyžích nestála, ale já se nakonec rozhodla syna nedat, protože vím, že nemá rád zimu, takže by byl otrávený on a ještě by to kazil ostatním. Ale svého syna znáš nejlíp ty, takže to i ty rozhodneš líp než my ostatní… možná se leda poradit s učitelkami.
@Alena27 lyžák jako týden pryč bez rodičů nebo denní docházení někam na svah?
co mi chodily děti do školky, tak na školy v přírodě brali jenom vyloženě předškoláky, mladší děti pouze pokud byly dostatečně vyspělé, jak dle názoru rodičů, tak i učitelek. já sama se řídila tím, jaké dítě je. takže jedna holka na školu v přírodě jela v termínu, protže chtěla. mladší jela s ní, i když nebyla předškolák, protože chtěla společně se starší ségrou a zvládala to. nejmladší jel na školu v přírodě prvně někdy ve druhé nebo třetí třídě na základce, protože dřív nechtěl. takže pokud jde o pobyt mimo rodinu, řídila bych se přáním a vyspělostí dítěte.
pokud jde o denní docházení někam, tak bych ho přihlásila a buď by to šlo, nebo by to nešlo, tak by tam přestal chodil.
@Alena27
Pokud jste vášnivý lyžaři a každý rok jste na horách, tak potom proč ne, jinak to považuji za zbytečné, v tomto věku určitě.
No žádní vášniví lyžaři vážně nejsme (ale to ani plavci a s malou chodím na plavání
). Je to lyžák s denním docházením na svah a lyže s lyžáky by měl půjčené.
@Alena27 píše:
No žádní vášniví lyžaři vážně nejsme (ale to ani plavci a s malou chodím na plavání). Je to lyžák s denním docházením na svah a lyže s lyžáky by měl půjčené.
tak to bych klidně dala. a ještě bych byla ráda, že ho tam nemusím doprovázet já, protože nenávidím zimu a sníh
v tomhle jsem velmi vděčná škole a skautovi, že mi vždycky v zimě vyvezli děti na hory a já se v tom nemusela angažovat ![]()
@Alena27 Ahoj, pracovala jsem ve skolce a v tomto hromadnem „lyzovani“ malych deti jsem nevidela vubec zadny smysl…
Navic, kdyz jde o dite, ktere na lyzich nikdy nestalo. Urcite bych ho nejdrive individualne pripravila bud sama, nebo zaplatila instruktora, ktery by se venoval pouze jemu, a naucil ho zaklady lyzovani. Na lyzak bych ho vypustila az potom. Takto hromadne, kdyz nic neumi, mu to muzes uz predem znechutit, neni cas ani prostor se venovat kazdemu diteti zvlast, coz je ale u zacatku dulezite. Na tvem miste, navic kdyz jde jeste o tu rec a ze se nerad uci novym vecem, bych jeste pockala, ver, ze o nic neprijde. Dle meho nazoru si tyto akce uziji az deti na zakladce. Ale to je pouze muj nazor ![]()
Ano, byla bych pro, právě pro jeho potíže je to dobré, aby si zvykal a snažil se dorozumět se s dětmi, ne ho vysekávat z kolektivu a vyhýbat se tomu a učení se novým věcem.
Lyžičky mu zakupte už nyní a zajeďte na hory 1-2× před kurzem na sobotu na otočku, abyste mu to vysvětlila, pokud mu to chcete usnadnit. Ale i když to neuděláte, zvládne to i bez toho. Příklady ostatních dětí táhnou, bude mu to připadat normální, když to budou dělat ostatní.
@Alena27 píše:
No žádní vášniví lyžaři vážně nejsme (ale to ani plavci a s malou chodím na plavání). Je to lyžák s denním docházením na svah a lyže s lyžáky by měl půjčené.
Těžko radit. My lyžaři jsme, ale děti nutit nechceme a skoro šestiletou dceru přesvědčujeme už dvě sezony. Představa, že ho to tam nebude bavit, bude mu zima. Asi spíš ne.
@nevia píše:
@Alena27 Ahoj, pracovala jsem ve skolce a v tomto hromadnem „lyzovani“ malych deti jsem nevidela vubec zadny smysl…
Myslím si to samé.
@Alena27 já mám zkušenost, že na lyže se dítě chytá zhruba od pěti let výš. Pokud tedy není ze sportovní rodiny, kde se „rodí“ s lyžema na nožičkách
. Dřív nemá takovou sílu v nožkách, koncentraci a výdrž.
Další věc je, jak by to zvládal po komunikační a sociální stránce.
Co na to říká on, chtěl by? osobní motivace je základ ![]()
Jestliže na lyžích nikdy nestál, má vadu řeči a nechuť se učit novým věcem, tak bych netrápila ani jeho, ani ostatní kolem něj. Co by tam s ním asi dělali? Bude to zřejmě formou hromadné výuky, že jeden instruktor bude učit najednou pár capartů. Vídávám to na svahu, a ti malí jsou fakt roztomilí,,,ale všichni se učit chtěj. Instruktor se nemůže věnovat pouze jednomu,,,pokud si to takto samozřejmě nezaplatíš. A pokud ano, tak to udělej s vaším výletem, je zbytečné takto jezdit se školkou, tam je super to kouzlo kolektivu, děcko si to bezva užije, ale nevím jak váš syn.
Holka začala jezdit až ve škole, ale to už jsem s ní na horách byla jednou předtím, kde měla svého instruktora, aby měla nějaké základy. A od té doby jezdíme na hory každoročně.
Ve školce mi to připadá zbytečné, když k tomu nemáte vztah, u vás i dost na sílu.
@nevia píše:
@Alena27 Ahoj, pracovala jsem ve skolce a v tomto hromadnem „lyzovani“ malych deti jsem nevidela vubec zadny smysl…Navic, kdyz jde o dite, ktere na lyzich nikdy nestalo. Urcite bych ho nejdrive individualne pripravila bud sama, nebo zaplatila instruktora, ktery by se venoval pouze jemu, a naucil ho zaklady lyzovani. Na lyzak bych ho vypustila az potom. Takto hromadne, kdyz nic neumi, mu to muzes uz predem znechutit, neni cas ani prostor se venovat kazdemu diteti zvlast, coz je ale u zacatku dulezite. Na tvem miste, navic kdyz jde jeste o tu rec a ze se nerad uci novym vecem, bych jeste pockala, ver, ze o nic neprijde. Dle meho nazoru si tyto akce uziji az deti na zakladce. Ale to je pouze muj nazor
souhlas.
@nevia píše:
@Alena27 Ahoj, pracovala jsem ve skolce a v tomto hromadnem „lyzovani“ malych deti jsem nevidela vubec zadny smysl…Navic, kdyz jde o dite, ktere na lyzich nikdy nestalo. Urcite bych ho nejdrive individualne pripravila bud sama, nebo zaplatila instruktora, ktery by se venoval pouze jemu, a naucil ho zaklady lyzovani. Na lyzak bych ho vypustila az potom. Takto hromadne, kdyz nic neumi, mu to muzes uz predem znechutit, neni cas ani prostor se venovat kazdemu diteti zvlast, coz je ale u zacatku dulezite. Na tvem miste, navic kdyz jde jeste o tu rec a ze se nerad uci novym vecem, bych jeste pockala, ver, ze o nic neprijde. Dle meho nazoru si tyto akce uziji az deti na zakladce. Ale to je pouze muj nazor
To záleží, jak ten jejich lyžařský kurz bude vypadat. Pokud bude mít školka zaplacené instruktory, kteří se dětem budou věnovat v nějakém ski parku pro děti a bude to na principu lyžařské školičky, vůbec bych se toho nebála. Naopak, brala bych to pro děcko jako přínos, protože bych věděla, že mu s manželem tohle nebudu schopná sama poskytnout. Na druhou stranu, pokud výcvik bude probíhat stylem, že učitelka postaví 15 dětí na svah a bude se jim věnovat maximálně tak s jednou kolegyní, děcka z toho budou opravdu akorát otrávená.
Takže bych to spíš probrala s učitelkou, jak bude kurz vypadat a rozhodla se podle toho. Samozřejmě bych přihlédla i k přání dítěte. Dysfázii bych v tomhle případě neřešila. Když spadne z prolézačky na školní zahradě, také to budou muset nějak zvládnout.