Dát výpověď a zůstat na neschopence?

Anonymní
19.2.24 13:18

Dát výpověď a zůstat na neschopence?

Nevíte někdo, jestli když dám výpověď, běží mi 2 měsíční výpovědní lhůta anebo mě zaměstnavatel může propustit hned, pokud bude chtít? Řekne, ok, už nechoďte například.
Anonym jinak smazat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20893
19.2.24 13:27

Co s tím má společného ta neschopenka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.24 13:32
@Cenarius píše:
Co s tím má společného ta neschopenka?
Že asi po dobu výpovědní lhůty na ní zůstanu.
  • Citovat
  • Upravit
11559
19.2.24 13:34

Tak trochu přemýšlím, k čemu je dobrá dvouměsíční výpověď, když mě majitel propustí hned?
Jistě ale může nastat dohoda, že zaměstnavatel nebude trvat na tom, aby zaměstnanec po dobu výpovědní lhůty chodil do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
19.2.24 13:35
@Anonymní píše: Že asi po dobu výpovědní lhůty na ní zůstanu.

A kdyz nebude vypovedni lhuta, tak na neschopence nebudes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.24 13:38
@Ivan PPZ píše:
Tak trochu přemýšlím, k čemu je dobrá dvouměsíční výpověď, když mě majitel propustí hned?
Jistě ale může nastat dohoda, že zaměstnavatel nebude trvat na tom, aby zaměstnanec po dobu výpovědní lhůty chodil do práce.

Takže to může udělat. Díky.

• Citovat
  • Upravit
11559
19.2.24 13:41

Cože? Nemůže tě jen tak propustit, když existuje výpovědní lhůta. Může se s tebou domluvit, že tam nebudeš chodit a on ti to bude platit. Ale domluvit. Případně nebude mít pro tebe práci, tak překážky za 100% peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.24 13:45
@Ivan PPZ píše:
Cože? Nemůže tě jen tak propustit, když existuje výpovědní lhůta. Může se s tebou domluvit, že tam nebudeš chodit a on ti to bude platit. Ale domluvit. Případně nebude mít pro tebe práci, tak překážky za 100% peněz.

Takže nehrozí, že mi řekne ať už nechodím a já zůstanu ty 2 měsíce bez nemocenské? Ta výpovědní lhůta je závazná i pro něj? Já v téhle situaci nebyla, tak to nevím…že bych dávala výpověď já.

• Citovat
  • Upravit
37131
19.2.24 13:46

Vyhodit te nemůže, leda bys byla ve zkusebce, takže jak z tvoji, tak z jeho strany musí ta výpovědní lhůta proběhnout. Leda by mezi vámi proběhla dohoda a obě strany souhlasily s dřívějším ukončením pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
19.2.24 13:49
@Anonymní píše:
Takže nehrozí, že mi řekne ať už nechodím a já zůstanu ty 2 měsíce bez nemocenské? Ta výpovědní lhůta je závazná i pro něj? Já v téhle situaci nebyla, tak to nevím…že bych dávala výpověď já.

Ty v tom máš dost hokej, co? Buď jste sepsali dohodu o ukončení pracovního poměru a ta plati ihned. Nebo máš výpověď a pak běží výpovědní lhůta, která je závazná pro obě strany. Ty nemůžeš odejít dřív a zaměstnavatel tě nemůže vyhodit dřív. Co máš s tou neschopenkou, to mi hlava nebere… Buď jsi nemocná nebo ne, ale jaksi na ní nemůžeš zůstávat na přání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.24 13:55

@Janli hlava ti to brát nemusí. Ale pro tvůj klid, jsme nemocná. A ve zkušebce už dávno nejsem.
@Kriss Tina děkuju

• Citovat
  • Upravit
37131
19.2.24 13:57
@Anonymní píše:
@Janli hlava ti to brát nemusí. Ale pro tvůj klid, jsme nemocná. A ve zkušebce už dávno nejsem.
@Kriss Tina děkuju

Ono i kdyby te vyhodili dřív, tak neschopenku budeš mít tak jako tak, po 14 dnech ji vyplácí OSSZ, i když ti skončí pracovní poměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16276
19.2.24 14:01
@Kriss Tina píše:
Ono i kdyby te vyhodili dřív, tak neschopenku budeš mít tak jako tak, po 14 dnech ji vyplácí OSSZ, i když ti skončí pracovní poměr.

Přesně tak, na to nemá pracovní poměr vliv, když jsi na neschopence déle, než 3 týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8736
19.2.24 14:03

Pokud dáš výpověď, běží ti od následujícího měsíce výpovědní lhůta. Stejně tak, když dá výpověď on tobě. Můžete ještě sepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, to pak můžeš skončit hned (k datu, na kterém se dohodnete). Pracovní neschopnost s tím moc nesouvisí. O té rozhoduje lékař, ne ty. Nemůžeš mu říct, že chceš marodit dva měsíce, aby ti to pěkně vyšlo… pokud už do práce nechceš, tak misto výpovědi sepiste tu dohodu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
19.2.24 14:10
@Anonymní píše:
@Kriss Tina děkuju

Jako- tebe šokuje, že někoho šokuje, že přestože znáš termit výpovědní lhůta, tak máš pojem, že ti zaměstnavatel řekne- už tě nechci a hotovo? A ta lhůta je proč? Pro zaměstnance, aby se zaměstnavatel mohl rozhodnout, jestli si ho nenechá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová