Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dávám to těma dávkovačema, takže nurofen i Paralen dávám přesně ( jen teda výrazně víc než je na flašce). Fenistyl nepoužívám. Kapky jen vitamin D- a ten mi teda neskutečně pije krev, to aby si člověk vzal dovolenou, když si chce dát těch 30 kapek. Tak jsem si jednu za čtrnáct dní trochu cucla. Prvně jsem to teda přepískla, ale tetanie se nedostavila a žiju. ![]()
Já se domnívám, že u těch kapek je s tím +/- počítáno. Někomu se zase klepou ruce a ne každá kapka padne na lžičku. Problém může nastat u dlouhodobého užívání, kdy může vzniknout nějaká závislost. Ale u krátkodobého užívání problém nevidím.
Tak záleží, jestli máš novorozence, batole nebo školáka
Všeobecně volně prodejné léky pro děti jsou dost poddávkované, speciálně ten Nurofen. Takže z toho bych obavy neměla, ale nevidím důvod nepoužívat ty jejich aplikátory, odměrky a lžičky s ryskou.
Asi záleží jaké léky, taková antibiotika jsem odměřovala přesně, nurofen je celkově poddavkovany, tam vůbec nevadí, když dáš trochu víc. Co se tyce vitamínů, třeba decko dávám jak si vzpomenu, někdy nějaký den vynechám, pak dam o kapku navíc, to moc nehrotim. Když sem dávala třeba kapky na prdy, tak tam už sem to neřešila vůbec, kapka sem, kapka tam, bylo to úplně jedno. Ale pokud ten lék má nějaký dávkovač, tak používám ten, nevidím důvod proč to lít na obyč lžičku a odhadovat množství od oka, když je k tomu přibalená speciální lžička s ryskou ![]()
Tak nestane se nic, ale nejak nechapu, proc to nedat presne, kdyz ke vsemu jsou davkovace, kapky snad taky dovedes spocitat presne. To jsou fakt problemy.
Když jsem viděla, jaké dávky dávaly holce v nemocnici a jaké jsou napsané v příbalových letácích, tak už mě kapka sem kapka tam nemůže rozhodit. I sama doktorka v nemocnici mi říkala, že dávkování uvedené „pro laiky“ je poddávkované. I náš pediatr mi to potvrdil s tím, že běžně tyhle dávky stačí, takže nemám zbytečně dávat víc, ale nemám se hroutit pokud mi ukápnou dvě kapky navíc.
Ono ta dávkovací lžička na nurofenu beztak záleží, jak moc vrchovatou ji člověk dá, tam dle mého 2,5-2,7 fakt nepoznáš. Takže jsem zjistila, že naše čajové lžičky jsou okometricky stejné a dávkuju těma, na dítě to zabere, tak dobrý. U déčka je asi rozdíl, jestli novorozenci dávám denně jednu nebo tři kapky, ale jestli jich velkému kápnu třicet nebo pětatřicet (dávám týdně na doporučení dr.), tak to neřeším. Neb než to nakape, pětkrát po mně něco chce.
Navíc dávka je na váhu. Někde dávají přepočet na kilo, tak dobrý. Ale někde je rozmezí třeba pro dítě 15-20 kilo 10 kapek. Tak věřím, že když má dítě 19 kilo a kápnu 12 kapek, že je to fakt buřt.
1. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK. PŘEČTI SI PŘÍBALOVÝ LETÁK.
2. konzulltuj s lékařem a nebo lékárníkem, po té co si přečteš příbalový leták a stále nebudeš vědět.
3. pokud chceš rady z interenetu o dávkoávní léků, alepoň napiš pro koho to chceš, kolik jak je velký a na jaké obtíže a jaký konkrétní lék v jaké koncetnraci.
obecně jedna kapka sem druhá kapka tam nehraje roli, doporučené dávkování bývý spíš podhodnocené..
Holky potřebuji poradit kolik je výpočet 30-60 mg na 1kg dítě. Má 13 kg. Jaká může být maximální dávka za den.Mam strach jestli jsem to nepřehnala, jsem blbá na výpočet, větsinou se to píše ml a tam je to jasný.
Ahoj. Prosím anonym. Jak moc řešíte dávkování léků typu nurofen, fenistil kapky? Mám vyzkoušeno, že malá lžička je cca 2.5 ml. Když kapnu místo 12 kapek 14,tak taky nevyleju. Fakt je to blbý, podat třeba 2.7 nurofenu? Atb ty teda měřím poctivě. Díky za postřehy…