Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To jsou těžké otázky, to záleží.. Může být lehčí forma, zvladnutelna doma. Rehydrataci, enterolem nebo biopronem forte. Může být těžká forma, vyžadující antibiotika, pri těžké dehydrataci a dlouhodobém trvání může dojít i k hospitalizaci. Obecně tak týden může trvat. A jak víš, že je to kampylobakter? Jste doma?
@Aletta80 no jednou už jsme ho doma měli 🤦♀️ Tentokrat se přiznám, ze na vyterech dítě nebylo, protože už z toho má fakt trauma. Tenkrát prubeh vůbec neodpovídal tomu, co jsem se docetla ani co říkala MUDr, ale ve vyteru byl. Ted to dopovida. Horečky hodně vysoké a průjem vodnatý a častý. Nic jineho
Jo dcera měla ve 3 letech, dohromady to trvalo asi 2 měsíce, možná i 3. Ve výtěrech to pořád bylo..Vždycky pár dní potíže, pak klid a pak zase znovu.. léky se užili normální, co se dávají na průjem a teplotu..Mám ráda Tasectan kids, vždycky pomohl.
@Anonymní píše:
@Aletta80 no jednou už jsme ho doma měli 🤦♀️ Tentokrat se přiznám, ze na vyterech dítě nebylo, protože už z toho má fakt trauma. Tenkrát prubeh vůbec neodpovídal tomu, co jsem se docetla ani co říkala MUDr, ale ve vyteru byl. Ted to dopovida. Horečky hodně vysoké a průjem vodnatý a častý. Nic jineho
Nemusi jit na vyter. Staci kdyz to setres tycinkou v zachode pri stolici, kdyz ti da doktorka odberovou zkumavku, nebo udelas vyter sama v klidu, a pak jim to zaneses. Tak kampylobakter neni uplne běžný, abyste si ho sami diagnostikovali.. Ale jestli horecky trvaji dlouho i prujmy, tak je asi čas k te doktorce jit, možná tentokrát se s tim tělo nevypořádá samo a budete potřebovat nějakou léčbu, mozna ty antibiotika. Davas i smectu? A ty probiotika ve zvysene davce? Tak neni to klasicka střevní chřipka a dlouhotrvajici horecky nejsou běžné. A meli byste vyloucit i jiné puvodce, salmonela..
@Aletta80 horečky od soboty, ale dnes jen lehce přes 38 a vydrží srazene 6 hodin. Včera to bylo po 3 hodinách a horečky vysoké. Průjem od včera. Dnes ale teda chodí pořad.
Ja vím, ze diagnózu si nemůžu stanovit sama. Ale nezvraci, ani hlava nebolí, tak salmonela doufám ne.
Pokud se to nezlepší nebo zhorší, ve středu půjdeme k MUDr. Priznam se, ze bych nerada, abychom pak museli byt 2 mesice doma jen proto, ze vytery jsou pozitivní a dítě evidentně v pořádku
@lucynka25 no toho se prave bojím. Ze bychom pak byli 3 mesice doma. To se nesmí ani do skoly nic, dokud nejsou vytery negativní, ze ano? A byly pozitivni jen vytery nebo i se to dceri ty 3 mesice nějak projevovalo? Dekuji za zkušenost
@Anonymní píše:
@lucynka25 no toho se prave bojím. Ze bychom pak byli 3 mesice doma. To se nesmí ani do skoly nic, dokud nejsou vytery negativní, ze ano? A byly pozitivni jen vytery nebo i se to dceri ty 3 mesice nějak projevovalo? Dekuji za zkušenost
Byl zrovna lockdown, takže doma jsme stejnak byli..ale jinak by mi asi hráblo. Nikdo jiný to neměl, ale ji se pořád vracely problémy. Říkám pár dní prujem, horečka, pak dobrý a třeba za pár týdnů znovu..asi na 3×. Žádný extra léky jsme neměly..
Naše tři děti měly campylobacter loni. Potíže typu horečka, časté průjmy trvalý cca 2 dny. Dvěma se vracely trávicí potíže při sebemenší dietní chybě ještě nějakou dobu poté. Dcera byla v pořádku v podstatě po těch dvou dnech, i stěry za týden byly negativní. Dvě školní děti mohly chodit do školy, ale ne do jídelny. Což byl opruz, na druhou stranu dodržovat dietu po campylobacteru je důležité, aby se potíže nevracely. To si myslím, neb puberťák občas ujel a hned ho trápilo nadýmání a bolesti břicha. Školkové dítě nemohlo do školky. U jednoho po týdnu ok a stěry negativní, u druhého po třech týdnech a ten poslední to měl 5 týdnů. Byly to trochu nervy, protože málem neodjel na tábor. Nevím, jak je to nakažlivé, my dva s manželem jsme se nenakazili, ač jsme jedli stejne jídlo, a ani potom jsme nic nechytli. Děti měly zvlášť ručník, občas jsem vše přejela dezinfekci, ale zase jsem to nepřeháněla. Užívali dlouhodobě probiotika Enterina na doporučení dr. A čínské bylinky Šavle malého samuraje a ještě nějaké, na jejichž název si nevzpomínám. Delší dobu i poté jsem je držela od smažených věcí. A s mléčnými výrobky jsme najeli též velmi pomalu. Ale vše už pak bylo ok.
Jo, a nechodily k nám návštěvy, dokud nebyl i ten poslední ok. Což bylo náročné udržet vzhledem k tomu, že to bylo v červnu a vše se uvolňovalo a i děti si zase chtěly zvát kamarády domů.
Syn mel kampylobakterii 2× kolem 2 let, doktorka rikala, ze asi je vuci te bakterii nejaky citlivejsi. Do 2 a pul let mel ABKM, takze urcite ty streva mel dost oslabeny. Co si vzpominam, horecky ani moc nemel, ale ten prujem se ho drzel pokazde nekolik tydnu - cca 3. Ale nemel ho za den nejak extra casto, sel max 2-3×. Opozdilo nam to ale chozeni na nocnik, protoze i kdyz uz to hezky zvladal, kvuli tomu prujmu jsem si nemohla dovolit nechat ho chodit bez pliny. A ja teda to od nej jednou chytla, manzel ne. Prubeh jsem mela tez lehky - jen par dnu ten hlenovity prujem, teplotu vubec.
Ahoj, ženy mám prosbu nesetkal se někdo z kampylobakterii syn ji má a nevím co všechno může a piti také mohla bych dát normální stavu díky moc
Dobrý den, mate někdo zkušenost s kampylaktobakerioziu? Jak dlouho a jak vysoké horečky vaše děti měly? A jak dlouho průjem? Jak jste léčili? Moc děkuji