Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já jsem dávala jíst, když měli hlad. Nechávala jsem rozestup aspoň 2 hodiny a dávky jsem raději nepočítala. Někdy to vyšlo i na devět dávek za den. Ale oni ty mimina odmítají pochopit tabulky a nechtějí se obvykle do nich vejít, tak jsem to neřešila a měli jsme klid všichni ![]()
A kolik váží? To musí být drobek, když mu stačí maximálně 800ml za den.
A asi to tak děti na UM mají, ale já bych 4h bez jídla nevydržela ![]()
@lenkret Ahoj, za dotaz se neomlouvej, ale zdá se mi, že těch dávek má málo. Kolik váží? Naše mimi jí pravidleně +- co tři hodiny. To se i u umělého doporučeje, že je i ztrávené, když má hlad po 2,5 hodinách klidně dám. Dávám mléko tak max. 15 minut po probuzení. Klidně dávám v 8 i čtvrt na devět večer a do 20 minut. Vstává pak kolem 5, jak kdy, někdy později, ale vychází mi to na 6 dávek denně. Vypije od 700-900 ml, jak kdy. Pije tedy i 200ml. Ale poslední jídlo v 6 je podle mého názoru je to málo. Když mi mimčo usne v dobu, kdy má jíst, tak se vzbudí i kolem 9, napije se a spinká. Mám stejně staré dítě.
Ja taky davala o jedno jidlo vic a to malej mi jedl tak 600ml denne. Posledni jidlo davam mezi 8-9 vecer a na to ho uz musim budit. Vzbudim ho prevliknutim do pyzamka a vymenou pliny a u mlicka mi vetsinou zase usne, po jidle ho uz dam jen do spaciho pytliku a chrni.
Ty taky jíš dle tabulky a běda jak se najíš dřív a běda jak víc? neblázni proboha, kojandy mají děcku u kozy furt a neřeší kolikt oho sní. já vůbec nevím kolik má moje holka vypít dle tabulky, prostě kolik vypije tolik vypije, akorát se snažím o ty intervaly ale ty si ona i dělá sama, ráno se probudí a chvilku si hraje, dám jí mlíko a jde spát, v podstatě většinou krmím před spaním, ne po něm! a dávky musíš odhadnout sama, mě první holka začínala na 90 ml už v porodnici, doma hned už 120, brzo se to zvyšovalo, prostě byla jedlík. to druhá holka (má půl roku) doteď přes den dá jen 180 ml, když má oběd tak po něm 120. večer vypije jen 180-220, v noci se na jídlo nebudí, prostě pije méně než by měla a někdy třeba i dávku přeskočí, zrovna dneska ráno po celé noci vypila jen 100 ml a šla zase spát, když hlad nemám neřeším to stejně jako když má hlad tak stejně jí nevysvětlím že dle tabulky na sunaru nemá mít hlad ![]()
@Bibi239 píše:
A kolik váží? To musí být drobek, když mu stačí maximálně 800ml za den.
A asi to tak děti na UM mají, ale já bych 4h bez jídla nevydržela
Váží cca pět a půl kila. Už jsme nějakou dobu nebyli u dr a nevážili, tak možná i více. Přibírá hezky. Narodil se s váhou 2900 a z porodnice jsme šli s váhou 2500.
Taky mi přijde že by měl mít prcek ještě jednu dávku jídla. Mam stejně starou holčičku u už druhý měsíc máme krásný režim co vyhovuje nám oběma. Ráno vstane okolo 6 nají se, pak usíná další dávka je v 10 cca pak v 1 odpoledne, pak v 5 a večer po 8 hodině má poslední…pak jde spát a spí zase do těch 6 hodin. Takže to vychází na 5 dávek a to okolo 180 ml dávka. Někdy nedopije a někdy chce víc…ale určitě bych řekla že o pul 6 poslední dávka před spaním je málo…
@Coleta píše:
@lenkret Ahoj, za dotaz se neomlouvej, ale zdá se mi, že těch dávek má málo. Kolik váží? Naše mimi jí pravidleně +- co tři hodiny. To se i u umělého doporučeje, že je i ztrávené, když má hlad po 2,5 hodinách klidně dám. Dávám mléko tak max. 15 minut po probuzení. Klidně dávám v 8 i čtvrt na devět večer a do 20 minut. Vstává pak kolem 5, jak kdy, někdy později, ale vychází mi to na 6 dávek denně. Vypije od 700-900 ml, jak kdy. Pije tedy i 200ml. Ale poslední jídlo v 6 je podle mého názoru je to málo. Když mi mimčo usne v dobu, kdy má jíst, tak se vzbudí i kolem 9, napije se a spinká. Mám stejně staré dítě.
takže bych ho měla např. v těch devět vzbudit?
@leene píše:
Taky mi přijde že by měl mít prcek ještě jednu dávku jídla. Mam stejně starou holčičku u už druhý měsíc máme krásný režim co vyhovuje nám oběma. Ráno vstane okolo 6 nají se, pak usíná další dávka je v 10 cca pak v 1 odpoledne, pak v 5 a večer po 8 hodině má poslední…pak jde spát a spí zase do těch 6 hodin. Takže to vychází na 5 dávek a to okolo 180 ml dávka. Někdy nedopije a někdy chce víc…ale určitě bych řekla že o pul 6 poslední dávka před spaním je málo…
to máte fajn nastavené. Takové intervaly jsem taky zvažovala. Akorát právě když on se ráno vzbudí, ještě si tam brouká, tak já mu hned nedávám najíst. Myslela jsem, že ještě nemá hlad.
Myslim, ze bys mela pridat jednu davku. Tak treba bych dala hned po probuzeni v tech 6, je to i jednodussi rovnou do postylky a pak mi jeste mala zabere treba do 9
pak v 10 dopoledne driv nechce, ale pak uz po tech 3 hodinach, 13, 16, 19, to by slo ne?
Příspěvek upraven 02.09.14 v 21:05
A myslíte že i o půl sedmé je poslední dávka málo? další má teda v ty tři, čtyři. Jak kdy.
@lenkret píše:
takže bych ho měla např. v těch devět vzbudit?
Místo buzeni mu davej přes den po 3 hodkach a mas klid. A nejspis ti vydrzi i do rana. ![]()
Prosím o radu jak dávkovat um. Mám prcka 3 a půl měsíce, je na UM. Pije cca 130-160 ml a dělá mi trochu problém v kolik UM dávat. Prcek se budí kolem šesti, hodinu si ještě v postýlce povídá, pak dostane UM, další dávku kolem 10:30, další kolem 14 hod. až 14:30 no a největší problém mi dělá ta poslední dávka. Většinou to bylo tak, že jsme šli ven, spal v kočárku, doma se pak vzbudil kolem půl šesté, šesté, šla jsem ho okoupat nebo jen otřít do koupelny a pak kolem půl sedmé UM. No jenomže teď už nějak nemůže vydržet, když je škaredě, jsme doma a jedl by už kolem půl šesté. Já mu klidně dám, ale pak si říkám, že půjde spát hladový. Dala bych mu kolem té půl šesté, pak ho okoupala, trochu si pohraje a pak už musí do postýlky, kolem čtvrt na osm už totiž usíná. Pokud nechám vzhůru déle, tak je pak protivný a nemůže zabrat. Další dávku UM má v noci kolem dvou tří. Takže se teda ptám, mám se snažit to natáhnout a dát mu až kolem půl sedmé nebo klidně už o půl šesté, pak okoupat, trochu si pohrát a dát spát s poslední dávkou o půl šesté? kolem té čtvrt na osm už ho cpát nechci, ať ho pak nebolí břicho. Omoluvám se za dlouhý dotaz…