Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, dceři je dnes 20 měsíců. Řešíme že sama stále nechodí. Dlouho se zvedá a obchází nábytek. Chodit chce jen za ruku nebo za tlačící chodítko. Chodíme na kontroly k neurologovi a 19.6 jedeme na první rehabilitace. Bylo vidět že se bojí pustit. Dnes ráno ale udělala veliký pokrok. Zkoušela jsem ji ukazovat jak si sama stoupnout. 2× se jí povedlo že se stoupla sama v prostoru a chvilku se udržela na nohou
udělala i 3 krůčky ke mě, pak tedy hned padala. Je to ale veliký pokrok že? Myslíte že už se to konečně blíží a dcera se do par týdnu rozchodí? Vím ze v tomhle je každé dítě jine..
Místo ruky bych ji zkusila dat dobré její nějakou vařečku, hračku nebo tak…
@Anicka776 píše: Více
Těžko říct, ale pokud hned padala, tak bych nerekla, ze je to jen tim strachem. Jinak me obe deti taky chodily pozdě (17 a 18 měsíců) ale obe rovnou uz dost jistě. A pozdeji se potvrdilo opoždění rustu, takže zacly chodit, az ve chvili, kdy na to byly připravené, takže jo, muze se rozchodit sama, pokud to je jen opoždění neceho, ale taky nemusi, pokud nejaky problém přetrvává.
@Anonymní píše: Více
S tou vařečkou mi to radila moje babička taky. Holky tedy nebyly opožděné v chůzi, tohle zafungovalo výborně, i když jsem si hned řekla, co to je za blbost? ![]()
@Emka135 ano, i unášet fungoval trik s vařečkou. A taky se zahradní hadici, to jsem nechápala uz vubec. Každopádně delo se to v 10 měsících. Ve 20 měsících bych neřešila varecky, ale kontrolu u lekare a cvičení.
@Anicka776 píše: Více
Obvykle nezacinaji tim, ze si samy stoupnou. Nejdrive si stoupnou u neceho a pak se pusti a jdou do prostoru.
Postavit se sam v prostoru to uz je pokrocila dovednost.
Určitě je to velký pokrok, ovšem u tak starého dítěte bych čekala, že bude natolik zpevněné, že už takhle padat nebude.
Myslím si, že na tu rehabilitaci máte nejvyšší čas, čekala bych, že už ji spíš budete dávno absolvovat.
@Midaku píše: Více
Taky bych už dávno docházela na fyzioterapii.
Syn má DS a s tím související hypotonii a hypermobolitu kloubů, diastázu. Od šestinedělí intenzivně cvičíme. Začal chodit samostatně v 19 měsících. Teď má 32 měsíců a pilujeme schody, už je zvládá jen s lehkou dopomoci. Teď ti to nepíšu, abych se chlubila, ale proto, že moje dítě je psychomotoricky opožděné, odpovídající dítěti cca o rok mladšímu, tedy cca tvému a toto vše zvládá. Kope do balónu, jezdí na odrážedle, vyjde kopec dolů i nahoru a nespadne. Jak je na tom tvoje mala v jiných oblastech. U nás je třeba řeč na úrovni ročního. Ale jemná motorika je docela dobrá. Dokáže už dělat i různé vkladacky atd. Je dobře, že jdete na fyzio. Hlavně choďte pravidelně. Nepřestan, i když začne chodit. A cvic poctivě doma. Zkus posilovat na balónu, různé překážky, opičí dráhu atd. Může mít oslabeny střed těla, a proto padá. Uvidíte třeba to nic není.
@Anicka776 tim, že ji berete za ruce/ruku a že má choditka vam to trva „tak dlouho“. Tohle se dítě prostě naučí využívat a trva delší dobu, než se sama rozchodi.
No já bych ji spíše nechala postavit u nábytku a nalákala na něco k sobě. Tím, že si stoupne z prostoru má horší stabilitu - je to vyšší level a obě moje dcery se to naučily, až když teprve chvíli chodily.
Ačkoliv nejsem odpůrce chodítek, tak v tuhle chvíli bych jí ho už vzala, protože pak nemá motivaci sama chodit.
Jinak strach z chůze nevím…, 20m je už dost, tam bude jiný problém. Ať vám to dobře dopadne ![]()
Já si pamatuju tvoje předchozí diskuze. Mám pocit, že strašně tlačíš na pilu a moc to řešíš… i když asi je to pochopitelné. Ale sama víš, že dělá věci malinko později a to se ze dne na den nezmění.
Jako velké plus bych brala to, že se postaví v prostoru a udělá pár krůčků. To je pro vývoj hodně důležité. Stokrát lepší, jak kamikadze, co se pouští od nábytku a padají na hlavu ![]()
Nejstarší dcera byla vývojově naprosto v pořádku, dělala vše vcelku brzy, ale chodit začala až v 16 měsících. Taky v prostoru. Je taková povaha - opatrná, ve všem si potřebuje být jistá, perfekcionalistka (je jí už 14). Ta tvoje je prostě taky svá a chce věci po svém…