Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc zdravím, obrací se na vás máma, která od vcerejsi noci nemysli na nic jiného. ![]()
Vcera dcera byla cely den venku, bez kloboučku někdy a asi pila min než mela.
Vecer šla spat klasicky v 19:00, kdy se vzbudila po dvou hodinách spánku ve 21:00 a byla vzhůru přes další čtyři hodiny ( jen ležela a koukala) - někdy to mívá třeba jen dvě hodky cca jednou za měsíc. Ovšem poslední hodinu měla záchvat a videla jakoby ptáčka ( říká mu pipi). Zničehonic začala kopat nohama v sedě před sebe, kam ukazovala a řvala pipi pipi aaaa pipi a cela se klepala a šla hned ke mne(spíme spolu v posteli). Jak vystrašená byla, nechtěla se ani do ty postele vrátit. Kontrolovala to místo i z vedlejší místnosti, kde jen brečela a řvala pipi, byla neodlozitelna. Klepala se, byla vyděšena a úplně mimo (nas normálně poznávala, volala mama a tata). Nefungovaly hračky, knížky, rozptýlení pohádkou, jidlo, pití, ani čerstvý vzduch na verandě. Furt kontrolovala jestli někde není nějaká pipi. Museli jsme odjet v půl druhý ráno autem domu z návštěvy. V autě se epizoda opakovala. Lekla se šňůry u autosedačky a dostala záchvat a říkala pipi a furt si kontrolovala zem pod sebou. Padla pak vysílením asi ve dvě ráno v autě cestou domů. ![]()
Informačně, žádnou špatnou zkušenost s ptáčkem nemá, má rada jak zpívají. Jsou ji dva roky čerstvě, přes den spala hezky jako vždycky, nic co by bylo jiného, zuby už nalítaly venku všechny a nemocna není.
Je tu někdo, kdo by mi mohl říct, jestli to už taky zažil, a pokud ano, jeli jste radši třeba někam na kontrolu nebo tak? Bylo mi az do place, jak bezradná jsem byla…dneska během dne fungovala úplně normálně, jen vidim ze se vic strachuje nez předtím ( malá je obecně dost strašpytel).
Dekuji ![]()
Chápu dobře, že jste byli někde na návštěvě, v cizím prostředí, které nezná, možná tam spala poprvé? Mohla být vyděšená, spojilo se to s nějakým zlým snem, pak se úplně neprobrala a v polovědomí se jí prolínal sen s realitou. Dobře, že jste jeli domů. Udržovala bych pro ni teď nějakou dobu jen známé prostředí, rituály, bezpečné prostředí a činnosti Bude to dobré..
Řekla bych, že nějaký špatný sen/děs možná spojený s nějakým zážitkem z daného dne (nemusel být negativní) a už to bylo. Popř ji nesedlo i nové prostředí. K lékaři bych nešla.
@teroonka
Byli jsme u rodičů přítele v orlickych horách, někdy je tam spaní náročnější, ale je na misto navykla a mame jedné pokojík, kde spíme pokaždé a ani tam nebyla treba nova výzdoba nebo neco, co by ji mohlo vyděsit.
Mne samotné místo energeticky nesedí kvůli přístupu rodině, ale malá tam je moc rada, takze si nemyslím, ze by to tam na ni nějak působilo spatne:)
Dekuju za slova jistoty
![]()
@lucad77
Jistěže zdálo, jen ne ze jsem byla tři hodiny vzhůru a až pak by něco začalo. Tak jen to pro mě bylo nezvykly. Pokud by se vzbudila a plakala, dává mi to větší smysl, než takovýhle rozestup, kdy si mezitím povídala s plyšáky nebo mě chytala za ruku:)
Cizí prostredi, spatny sen, rozespalost. Nepomohlo vzit si ji k sobe do postele a pritulit? Povidat o tom, ze to byl jen spatny sen a spolu ho zaplasime? Opravdu bylo nutne v pul druhe rano se balit a narychlo odjizdet?
Jestli byla neutěšitelná i přes rozptýlení tak bych řekla, že je fajn odjet a dítě bude vic v klidu. Vám to taky nic neudělalo i kdyz byla noc, spánek se dožene. A co čtu komentáře tak si myslim, že jsi zkoušela možný nemožný aby se utěšila a nezbalila se a neodjela hned…