Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny,
zakládám téma protože bych chtěla vědět jak to třeba chodí u jiných a jestli se nervuji zbytečně a nebo oprávněně. Dcera 14 a půl měsíce nejeví vůbec zájem o to jíst sama, když jí dám něco do ruky hned to letí na zem. Když držím v ruce například banán a dám jí ho aby si ukousla tak olízne a prská, nechce. Když jí dám druhou lžičku při krmení tak s tou chvíli patlá, občas zkusí dát do pusy a za chvíli letí na zem. Vůbec tady nejí kousky jako třeba chleba atd, má stravu pořád víceméně kašovitou, kousky už jí tam nechávám, kosticky brambor a zeleniny nebo malé těstovinky, ale přijde mi že to spíš rovnou polyká. Taky nechce pít, jenom um to by byla na litry, ale vodu nebo čaj to je boj, teď teda trošičku začla pít ale zásadně jenom ze savičky, nějaká pítka atd. vůbec neexistuje, zkouším už od 6. měsíce mám doma asi 30 lahviček různých druhů a nic. Normální hrneček jsem taky zkoušela to se málem zadávila a teď ho jen vidí a zdrhá. Potom někde vidím, že 8 měsíční dítě jí samo kusy úplně všeho a do toho si zapíjí z hrnku atd a mám teda depku
Ona si teda teprve na prahu 11 měsíce pořádně sedla takže v židli a kousky v jídle a do ruky dávám až tak od toho 11 měsíce. Když jedla v pololehu tak jsem mixovala. Za každý názor děkuji:)
Za mě je chyba že jsi tak dlouho mixovala no. Já dávala kousky mnohem dříve. Do ruky až v 11m je fakt dost pozdě. Já dala dceři mnohem dříve jídlo do ruky, takže teď prostě jen zkoušet. Já dávala kuskus do jídla, nebo těstovinovou rýži aby si postupně zvykala. Rozmačkávej jenom vidličkou, nemixuj to. chce to jen čas ona se naučí.
A pití mi taky dcera pila strašně dlouho jen ze savičky.. taky zbytečných xxx tisíc láhvi… a pak jsme asi v roce a půl koupili zdravou láhev a z té pila fakt krásně.. tak jsem pak moc neřešila. A pak šla do školky a já si říkala zda umí vůbec pít z hrnečku a jooo uměla
![]()
Každé dítě je jiné…mě jedno jedlo samo lžičkou už od roka a vždycky všeho spořádalo hodně…druhé se rozjedlo až skoro v roce a půl, věci na lžičku dlouho odmítalo úplně, naopak chtělo vše okusovat samo z ruky, doteď jí jak vrabec. Prostě zkoušej, nabízej, jez s ním, ať má motivaci (uvidí tebe s lžící)…jednou to přijde, trpělivost ![]()
Je to o dítěti. Oběma holkám jsem dávala kousky od 6m a zkoušela dávat vodu v různých lahvích i hrnečků.
První dcera se chytla hned na obojí. Uměla hezky pít s brčkem asi v 8m a pak z hrnku od 10m. Sama se najedla rukou před 1. rokem a po 1. roku už krásně lžičkou.
Mladší dcera se mi kouskama dávila ještě docela nedávno, asi do 13-14m a jakékoliv pití kromě mléka odmítala. Aktuálně (16m) se nají rukou, ale musím jí to dávkovat, jinak si narve pusu a dusí se. Má problémy s tvrdší stravou - zeleninu a ovoce zvládá jen povařené. Pít začala až před měsícem z čehokoliv…
Dej tomu ještě čas, fakt je to individuální.