Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den chci vás zeptat zda máte stejnou zkušenost s vaším dítětem mám dceru je jí 14 měsíců v 5 měsicich mi začala lizt v roce už začal chodit takže v tomhle bych řekla že je dost šikovná, ale trápí mě to že vůbec nežvatlá.. neříká máma prostě nic jen dělá hmmmm když něco chce..říkala jsem to doktorce ta říkala že v tom zatím nevidí žádný problém že každý dítě je jiné.. no já se toho bojím a přece už bych chtěla slyšet slovo máma… Dceři se věnují jak jen můžu hraju si sní mluvím na ní pořád opakují slovo máma třeba když jí jdu oblíkat tak říkám máma tě oblíká popisují ji vše co dělám.. zpívám ji miluje páci pacičky ale prostě se jí moc nechce mluvit ani se o to moc zatím nesnaží máte také takovou zkušenost? V kolika měsíců vám začalo žvatlat vaše dítě? Děkuji za odpověď…
Dcera mé kamarádky se neuměla vyjádřit ani téměř na 3 letech.. pár slov řekla ale jinak to bylo furt hhh, hhh, hhh
Pak přišel zlom a nemá jediný problém v komunikaci..
Ze se každé dite vyvíjí jinak ti urcite napise hodne uzivatelek…ja ti jen poradim, netlač tak na to, užívej si společný cas, nemusíš zahrnovat podněty, popisovat ji uplne vse, co děláš, ale vsechno dělej nejak prirozene na pohodu, pak te prekvapi a z ničeho nic rekne mama ![]()
Každá maminka srovnava, to je jasne, ale netrap se jiným vývojem, urcite to bude v poradku ![]()
Hodně lidí ti tu napíše, že děti jsou různé a že to není problém. Osobně si ale myslím, že řečové problémy bagatelizujeme a kdyby to tak nebylo, rozhodně nemá tolik dětí podstatné problémy ještě při nástupu do školy.
Asi není úplně podstatné, že neříká zrovna máma, ale pokud ve 14 měsících neřekně jakoukoli slabiku, tak je to na povážení a rozhodně bych to nebrala na lehkou váhu.
Moje dítě na tom není také zrovna průměrně a taky je docela pohybově zdatné, ale oproti tvému je to cicero a už sháním logopeda. vzhledem k tomu, že nějaká převážně 0 jednoslabičná slova umí(asi 6), to asi není úplně fatální, ale nemyslím si, že se logopedovi vyhneme.
Rozumí třeba u podej, dones, jdeme ven a podobně, dej ručičku?
@Anonymní píše: Více
Hele, přesně tak, já někdy žasnu, co lidé řeší za banality, ale při tom takovou důležitou věc jakou je řeč, nechávají jen tak plynout..
Prosím anonym. Jeden syn nežvatlal, udělal nějaké ha, hé, po druhém roce přišlo máma, táta, bába a haďhaď = hadice na zahradě
nebyl celkově v psychomotorickém vývoji nejrychlejší, ale byl pořád v normě, kromě řeči. Psali mu opožděný psychomotorický vývoj, později opožděný vývoj řeči. Vytvořil si vlastní, ale fakt do detailů propracovanou znakovou řeč, vykomunikovali jsme si spolu naprosto vše. Hodně jsme se věnovali, knížky, hry, společné činnosti, povídání. Kromě mluvení mi přišel vždycky docela normální, sociální interakce, porozumění, bez plen atd., takže jsem nebyla nijak nervozní. Já i manžel jsme taky začali mluvit až po třetím roce. Ve 3 letech jsme šli na žádanku od dětského doktora na logopedii, potvrdili opožděný vývoj řeči, ale to se akorát začal rozmlouvat, tak nás nechali tak nějak být, jen doporučili hry na rozvoj mluvení (kartičky s činnostmi, zvukové pexeso..), slovní zásobu měl obrovskou. Školka ho taky určitě popostrčila. Ve čtyřech znovu logopedie, protože něco nevyslovoval správně, tak cvičit konkrétní slabiky, hlásky. Jestli ale máš nějaké pocity, že je něco v nepořádku, že je nějaký komplexnější problém, řešila bych to dřív, jinak za sebe bych řešila do 3 let, zda mluví, a od 4 jak mluví (časy, slovosled, hlásky, slabiky) - ale jsem laik.
Edit - A už nejsem anonym ![]()
A kolik je tvému diteti? A jak probíhá návštěva logopeda treba s 18m dítětem? Já si to docela dobre neumím představit, moje dcera neni zrovna spolupracující u doktorky, nikdy ji neukáže vse co umi, spis ji neukaze/nerekne skoro nic, prestoze mluvi docela dost, natož aby se jeste neco učila.
@Dn0712 píše: Více
Mému je dost podobně jako zakladatelčinému. Já ještě u logopeda nebyla(dlouhé čekací lhůty), ale třeba kamarádka tam chodila od devíti měsíců dítěte, protože se tam problém předpokládal vzhledem ke zdravotnímu stavu a dělali prostě určitá cvičení na aktivizaci mozku a řečových center. Mimo jiné třeba i na rovnováhu nebo rozvoj jemné motoriky.
Nakonec jí dítě mluvilo díky těm cvičením dříve a lépe než druhé zdravé.
Ty jo, me vzdy překvapuje, jak vsechno souvisí se vsim a jak je to propojené. Vis, kdyz pises, ze cvicili jemnou motoriku a tato souvisí i s mluvením, lidský mozek je proste dokonalý a vse musi „sepinat“ dohromady.
@Zita Aussig píše: Více
Pokud pořád čumí do mobilu, tak si toho ani nevšimnou. Má to dítě v pořádku sluch? Stálo by to za vyšetření, mohla by to být příčina opožděného vývoje mluvy.
Já myslím, že to ve 14 měsících nějak zvlášť velký problém není. Na rozmluvení má čas do dvou, dvou a půl let. To většinou děti začínají víc mluvit.
Já mám syna 21 měsíců. A ten má totálně svou řeč
mele furt, ale nikdo mu nerozumí. Jediné co umí je „tata, mama, baba, dede“, auto je brrm brrm, kočička je šiši (místo čiči
). Jo a hodně komunikuje pomocí slova „toto“. Neřeším, hlavní je oční kontakt, že rozumí a reaguje na to, co mu říkáme my… A když tak uvažuji, tak ve 14 měsících na tom vyl syn podobně jak tvá dcera. A vidíš, nějaký pokrok tam je ![]()
Ještě jsem zapomněla, že syn umí větu „Co je to?“
@Renata241 a neříká žádné slabiky? Mě se doktorka na 18m prohlídce ptala, jestli umí alespoň 5 slov a za slova považovala i citoslovce jako bů, haf. Prostě dál na ni mluv, čti, všechno popisuj a ono to časem naskočí. Ve 14m je fakt ještě malá na to, aby mluvila. Syn začal trochu víc mluvit po roce a půl, ale máma řekl opravdu až kolem 20m. Teď je mu 2,5 a pusu nezavře, mluví ve větách, už umí i básničky.
Na plavání s náma chodila jedna maminka a říkala, že starší nemluvila (jako vůbec) do 22 měsíců a pak najednou jí to přeplo a od té doby nezavřela pusu. Do 2 let se to moc neřeší.
@Magda124 píše: Více
Já právě podle zakladatelky pochopila, že neříká ani slabiku a to už není úplně na to, aby nad tím člověk mávl rukou.