Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má 27 měsíců. Nemluví, ale poslední dobou začal říkat pár slabik a přijde mi, že se snaží něco říct, jen mu to nejde. Jsme vícejazyčná domácnost, takže řeč částečně přisuzuji tomu.
Na jméno reaguje asi v 80 %, má oční kontakt, často pozoruje, jestli se směju něčemu kdyz i on a přitom se na me dívá. Rozumí tomu, co mu říkám, asi z 90 %. Napodobuje skoro všechno, co vidí v pohádkách, rád si s námi dělá vtípky. Hraje si rád sám i s námi. Má zájem o děti, směje se na ně, jde za nimi a mává jim. Je šikovný, snaží se sám oblékat a celkově je zručný. Zvířátka, jak dělají mi taky je schopny říct, kamion ja Kao, dej a jeste pár slovíček používá už déle ale opravdu málo slov až ted posledni dobou mi prijde, že někdy bych chtěl něco rict.
Co mě znepokojuje – přestal skoro úplně ukazovat. Teď ukáže třeba jen jednou za 4 dny, dřív ukazoval mnohem víc. Když mu ukazuji kartičky a zeptám se třeba „kde je pejsek“, podívá se na něj a řekne „haf“, ale prstem neukáže. A prostě celkově driv (ještě měsíc zpět) když něco viděl co se mu líbilo, nebo chtěl, tak ukázal. Ted se na me spis podívá nebo se natahuje pro to co chce.
Byla u nás jeho kamarádka stejně stará a ta pořád ukazovala a ptala se „co je to?“, což on vůbec nedělá.
Ve dvou letech už je čas to nějak řešit, ani ne tak to ukazování jako mluvení.
Taky jsme vicejazycna domacnost a hlavne prvno dite mluvilo dost pozde a vsichni mi rikali, ze je to kvuli tomu a ze je driv narozeny a v sesti jsme obihali odborniky s podezrenim na vyvojovou disfazii…nastesti se nepotvrdila, ale bylo to vyzivne a na logopedii jsme jeste v jeho 10. Takze bych necekala a promluvila s pediatrou, zda by uz to nechtelo zkouknout. Muze byt „pomalejsi,“ ono to u tech kluku uplne vyjimecne neni, ale uz jsou mu vic nez 2, za me to uz je na posudek.
@Saba1534 vzhledem k tomu, jak dlouho všechno trvá, tak bych začala pomaličku řešit nějaká vyšetření. Příbuzní taky začali někdy po 2,5 letech syna řešit vyšetření. On teda mluvil trochu víc než váš, ale nebylo mu absolutně rozumět. Začínali nejdříve na ORL, pak klinický logoped, myslím i neurologie. Má tedy nakonec jenom opožděný vývoj řeči, ale i tak chodí na logopedii a po půl roce začaly být vidět výsledky.
@Magda124 u nás třeba je z poruchy řeči nakonec genetická syndrom
taky jsou poslouchala, jak má čas, jak je tim, ze žijeme v zahraničí, ze mu nečtu
jednu dobu jsem si myslel, ze je autista, nereagoval na jméno, děti mu byly jedno
a není. Ona je spousta věcí, co to může být, diagnóza trvala přes dva roky. Ale tim, ze jsem to stihla už někdy ve 4 letech hrozně pomohlo. Hlavně třeba teď se školou
Dekuji za nazory. Logopedku uz resim to neni to proc tu pisu. Spis me znepokojuje to že prestal ukazovat jestli to neni nejaky znak autismu
@Saba1534 tak autismus je sice,,děsivá diagnóza" ale úplně stejně naprd je i ona vývojová dysfazie, opožděný vývoj řeči takže bych neřešila to že přestal ukazovat ale řešila bych to mluvení. Máme doma podobně staré dítě a od doby co mluví tak ukazuje opravdu jen to co je potřeba nebo hodně daleko jinak prostě mluví. Ještě před 3 měsíci by například ukázala na hrnek mléka, teď mi řekne mami já chci mlíčko do hrnečku -prostě už není potřeba ukazovat a jestli váš syn má snahu mluvit tak upozadil to ukazování ale je potřeba řešit mluvení, jinak začne být frustrovaný takže jestli nemluví tak třeba nějaké znaky nebo kartičky řešit?
@Saba1534 píše: Více
Když to napíšeš takhle vytržené z kontextu, je to nesmysl, vůbec to spolu nesouvisí. Naše děti ukazovaly velmi krátkou dobu, poté se snažily mluvit a rapidně to ubývalo, až vymizelo. Po druhém roce neukazovaly, mluvily. Je potřeba to vidět komplexně. Určitě bych řešila, že ve 27 měs. řekne pár slabik, to je hodně málo i na vícejazyčnou domácnost.
@Saba1534 píše: Více
Počkala bych do těch 2,5 a pak začala naobjednávat další odborníky. Bude to trvat, tak to bude k tomu třetímu roku akorát. I ta lopedka by měla být schopna poradit. Já jsem reagovala na tu zmiňovanou souvislost - neukazuje = znak autismu.