Dvouleté dítě nechce jíst kousky

Anonymní
20.2.26 14:04

Ve 2 letech nechce jíst kousky

Za měsíc budou synovi 2 roky.
Stále má problém s kousanim větších kousků jídla (kromě pětek má už všechny zuby). Např. banán nebo vajíčko sní, ale treba jablko musím oloupat, jinak se z té slupky začne dávit a někdy se i pozvrací. Když mu nabídnu jidlo, které má kousky, ani to nechce ochutnat. A když už to zkusí, často se dáví… Takze dost věcí mu mixuju.

Kdyz vidím, co do sebe jiné dvouleté deti dokážou nasoukat (třeba nenakrajenou housku s pomazankou, karbanatky, palačinky, polevky s nerozmixovanou zeleninou a masem), nestačím se divit, syn tohle vubec nedává 😅

Uvítám jakoukoliv radu, protože už fakt nevim, jak mu pomoct, a mam akorat pocit, ze nedokážu normalne nakrmit vlastni dítě 🙈

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8952
20.2.26 14:21

My jsme kousky začli zvykat na vývaru. Buď jsem tam dělala domácí drobení nebo nudle, noky přiměřeně velké. Taky můžeš to kombinovat, že dáš br. kaši a k tomu nakrájej maso.
Jak se chytí. Tak zkoušet, přidávat jiné kousky.
Chleba se šunkou a něčím nakrájet na kousky. Nemusí okusovat půlku krajíce.
Dej mu ovoce kousky, ať si zkusí rukou brát a ujídat. Třeba borůvky. Mixovanou polévku jo. Ale přidej si ní malé kostky brambor. Nebo těstoviny. Dětem se líbí v polévce písmenka. Kup a zavař písmenka. Chce to trpělivost. Ale už vše nemixovat. Jen částečně a doplnit kousky. Postupně ubírat mixovaného, jak si bude zvykat. Taky by bylo fajn jiné děti, ať vidí, jak ji kámoši. Klidně mu dát něco zobnout od sebe, když jíš. Musíš zkoušet, co bude fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4152
20.2.26 14:24

Dcera to mela podobne. Nejak se naucila. Mela problem i s kojenim a to jsme delaly orofacialni stimulaci. Muzes se mrknout, jestli to v tvem okoli nekdo dela. Jinak bych zkusila nemixovat do hladka nebo jen pomackat, zkusit krupku nebo neco, co ho zaujme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
20.2.26 14:27

Syn měl tohle taky hrozně dlouho, ještě i po druhých narozeninách se dokázal dávit piškotem nebo kouskem rohlíku… Jablka jedině mixované, žádné strouhané co jiné děti, banán rozmačkaný. Prostě dokud to takhle měl, tak jsem mixovala a dělala všeho malé kousky, kostičky chleba atd. pak to najednou nějak začalo jít, už ani nevím pořádně kdy se to změnilo. Takže buď v klidu, prostě krájej, mixuj, někdy třeba vyzkoušej jako ochutnání kousku něčeho a uvidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14704
20.2.26 15:06

To se zuby nesouvisí. Nejspíš má problem s jazykem nebo jinými svaly potřebnými k polykání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27634
20.2.26 16:57

To by stálo za to zkontrolovat ho od mudr na rehabilitacích jestli nepotřebuje orofacionální cvičení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12896
20.2.26 16:59

Kdy jste začala kousky zkoušet?
Tohle mi v pořádku nepřijde.
Buď může mít zdravotní problém nebo jste prostě promeškala dobu, kdy je dítě přirozeně zvídavé.
Křupky jí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
20.2.26 17:23

Rozhodně bych začala s orofaciální stimulací.
Dcera měla to samé. Jakékoliv kousky: okamžitě dávení. Časem jsem přišla na to, že i když má zuby, nekouše, ale buď to polyká natvrdo a nebo mělní jazykem o patro a polyká.

Se stimulací mi pomohla logopedka. A dceři jsem pak začala kupovat skleničky - jsou totiž podle věku a postupně tam mají čím dál tím větší kousky. Malá díky tomu začala postupně kousat a dneska už nemá problém.

Logopedka mi kdysi radila i nechat zkontrolovat uzdičku na jazyku, jestli není moc krátká a podobně. Moje dítě je neverbální a nerozumí, ale pokud vaše ano, rozhodně cvičte jazyk a pusu. Musí se naučit ty svaly v puse používat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.26 17:38

Moc děkuji za odpovědi ❤️
Hledala jsem si tu orofacialní stimulaci a zjistila, že pokud kousky nejí kvůli problému se svaly, souvisí s tím často i opoždění řeči… Což syn přesně má. Rozumí dobře a snaží se napodobovat slova, ale je vidět, že s tím bojuje a nejde mu to. Asi opravdu bude nejaky problém ve svalech… Příští týden jdu k doktorce, tak to s ní proberu/poprosim o žádanku na logopedii.

Ještě jednou díky za odpovědi, vůbec mě nenapadlo, že by za tím mohlo být tohle a nechtěla jsem otravovat doktorku tím, že mi syn nejí karbanátek 😄

• Citovat
  • Upravit
3911
20.2.26 17:57
@Anonymní píše: Více

Klidně už teď začněte hledat nějakou logopedku/da v okolí. Nevím kde bydlíte a jaká je tam situace, ale u nás je hrozný problém se k někomu dostat. Žádanku vám doktor vystaví i zpětně. Hlavně se nenechte ukecat že z toho dítě vyroste. I kdybyste šli k logopedce 5× a dost, tak to pořád může hodně pomoct :) Úplně nejlepší je si sehnat klinického logopeda - ale vybírala bych dle schopností a ne titulů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.26 19:12

Určitě to řešte. Dcera má ve třídě spolužáka co nekouše. „Sní“ jen tekuté… polévky, kaše, jogurty… nikde žádné kousky… ani bonbon.. prostě fakt nic. Jeho tatínek říkal že je to psychosomatické, že se to odkládalo, odkládalo… pořád byl malý… a už je na konci prvního stupně… anonym zdravotní údaje.

• Citovat
  • Upravit
27634
20.2.26 19:13
@Anonymní píše: Více

ale pozor né každý logo tohle dělá a zná, naše první logo tohle vůbec neřešila :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
21.2.26 07:01

Zkus se podívat i na kousák. cz, senzorickou integraci a na paní Matějíčkovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí