Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mas normalni dite a jestli te nutí ke srovnávání vlastní matka, je u vás něco špatně a rozhodne to neni tvuj syn.
Ne. Nemusí umět víc a hlavně nesrovnávej. Vím, že se tomu člověk nevyhne, zvlášť když ho radami oblažuje nejbližší rodina. Moje dcera udělala první kroky v 16 měsících. Kdežto můj manžel obcházel postýlku v 5 měsících tvrdí tchýně
ona teda nikdy nesrovnávala, tuhle informaci někdy řekla o nějakém společném posezení, každopádně si myslím, že se lidem občas ta minulost trochu zkresluje v mlžném oparu.
Určitě máš šikovného usměvavého synka, tak si to užívej, než začne běhat a hubu nezavře
Dcera začala v 17 měsících běhat. Ne chodit, ale rovnou běhat. Z nuly na sto.
Vubec to neřeš.
Srovnávání nesnáším.
Mam zajímavý poznatek, že jakmile začneš tyhle srovnavače srovnávat s někým jiným, tak se hrozně uráží. Zkus to. ![]()
Zaujaly mne ty zuby. U nás 14m má 12 a to mu začaly růst dost pozdě vzhledem k vrstevníkům na cvičení.
Co na to zubař? Byli jste v roce, ať si zvyká?
Tu židli mu seber.
Hele moje 13m dcera sice chodí, ale zase neumí třeba trefit kuličkou do dráhy, hračkama jen hází…
Kusy jídla se dáví, dávám ji kousky jak pro vrabce. Sama se ještě ani nenají, ani lžičkou/ani rukou.
A ze slovíček umí jen tata, mama, mňam mňam a umí teda ahoj - říká to místo pápá ![]()
To píšu jen aby si věděla, že máš úplně normální dítě ![]()
@Anonymní píše: Více
Sebereš židli, najde si neco jineho. Leda by ho drželi v prázdné místnosti. ![]()
@malákráličice píše: Více
Tak seberu něco jiného. Jako co máte v bytě/domě co může roční dítě tlačit před sebou a takhle „chodit“?
Seberu, odvedu pozornost, jdeme dělat něco jiného.
Normální dítě. Zuby jednou vyrostou. Nebrala bych mu židli. Je vynalézavý.
Rozhlížím se a aktuálně dcera pred sebou tlačí plastový box, co má na hračky. Také chodila s interaktivním stolečkem, dřevěnými schůdkami, stoličkou, stolečkem, proutěným křeslem,, taburetem, dětskou jídelní židlí, klasickou židlí…. A to jen ve společných prostorách. Mohla bych pokračovat ještě zbytkem domu ![]()
S bezdůvodným anonymem diskutovat nebudu.
@Markéta188 píše: Více
Aha. Tak my nic takového, když nechodilo neměli Máme v obýváku s kuchyní jen konferák, stůl, židle. Jídelní židlička pro dítě ma brzdy. Teď už tedy maji i tatrovku, starší odrážedlo, ale chodili už před rokem.
My máme vestavěné skříně a komoru, tak moc nevedeme různé blbosti jen tak.
@malákráličice přidám se k tvému názoru.
Schovám židli, začne jezdit s kostkou, taburetem, domeckem, učící věží, autíčkem, apod. Myslím, že je fajn mít podvědomí o tom, že chodítka nejsou ok, ale co někdy člověk nadělá. Nechodí tak 24/7. ![]()
@Kfětoslava
Jo a fajn je taky, když se o té „zkreslené časové realitě“ s tebou začne hádat to samotné dítě. Zrovna teď o víkendu jsem měla výměnu názorů s pubošem, kdy mi tvrdil dle fotky, kterou viděl u babičky, že „tohle si pamatuje, že to bylo tam a tam“ No já tu fotku fotila a vím, že to bylo někde úplně jinde a že mu tam bylo asi 5 měsíců, takže pamatovat si to bude těžko ![]()
Ahoj, holky, maminky,
no moje nervy. K tomu občas přidají i různé diskuze na netu, jak jsou jiné děti šikovné, jiné pomalejší, je to různé. Strašně jsem se chtěla vyvarovat tomu, že ho budu srovnávat s jinými dětmi, ale prostě mi to občas nedá. Bojím se třeba autismu, nějakého fakt zpomaleného vývoje.
). Ukazuje prstem, směje se, občas napodobuje zvuky, dělá nějaké to svoje nenene, gdegdegde, tatata, bla bla. Ukazuje prstem snad po celém bytě. Ráno ukazuje na vysavač, musíme jít vysávat. Nemůžu se ho ani zeptat, jestli dáme kávu, protože v ten moment stojí u kávovaru a ukazuje. Když ho mám v rukách a otevřu ledničku, začne mlaskat a dělat nam nam.
v knížce poznává slovíčka, které řeknu. Pozná je i v reálu, když řeknu kde je pes, kde je táta, apod.
i na mě občas dopadá to, že je syn pomalejší. Má 14m, bezzubý, stále nechodí. Podle me matky jsem skoro už umělá abecedu, plinku jsem neměla od roku a vše jsem uměla líp než můj syn.
Syn má 14 měsíců, sice ještě sám nechodí, ale myslím, že má ještě čas. Ke všemu se postaví, obchází a ze židle si udělal chodítko (to, čemu jsem se tak strašné chtěla vyvarovat, si nakonec poridi sám.
Ale třeba neumí ještě říct haf, mňau, ale to mám furt pocit, že na to má čas.
Hele, já si myslím, že je to takový průměr, něco umí, něco ještě ne.
nebo holky, přijde vám, že by měl umět víc? Nemůže mít třeba ten autismus? - všude se tím teď straší, tlak od rodiny je občas už neúnosný