Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám takové trápení. Máme s manželem syna, na konci května bude mít 3 roky, v březnu by měl jít k zápisu do školky, ale nevím, jestli to zvládne. Jde o to, že syn pořád nemluví (říká ham a mam - jako máma), máme pořád plínky, na nočníku mě posedí klidně 10 minut, ale nevyčůrá se, počká až mu ji dám. Nekrmí se sám, jen, když ho krmím já je to v pohodě, ale když mu dám do ruky, aby si kousal něco sám zahodí to, nechce ani kousat, takže jídlo všechno polyká. Ani, když mu namažu chleba nebo rohlík nechce to. Nevím, co mám dělat, samozřejmě vyčkávám, ale mám pocit, že je všechno stejné. Pak, když chodíme ven, musíme s kočárkem, nechce prostě venku chodit, když ho vytáhnu z kočárku, tak mě u toho řve, někdy dupe, někdy si klekne na zem. Zas mu to nechci zprotivit a tahat ho násilím. Doma lítá, jak ďas. Přes léto běhal po zahradě, ale jakmile jsme šli za branku, tak řval, že nikam nechce. Doma si nechce se mnou vůbec hrát, když si sednu za ním na koberec, tak akorát křičí, že mě tam nechce, chce si hrát akorát, když ho pověsím hlavou dolů, to on miluje, jinak, že bych mu četla knížku neexistuje, ani se na ni nepodívá. Když o tom vykládám někde, tak se na mě dívají divně, že můj syn nic neumí. Jenomže, nevím, co dělat. Vím, že mu všechno dlouho trvá, teprve ve 2 letech si začal držet flašku s pitím sám, hlavně teď teprve začíná žvatlat, dělá to, co měl dělat už dávno. Podle psycholožky, je v pořádku, akorát má zpožděný vývoj řeči. Fakt už jsem zoufalá. Máte někdo taky takové komplikované dítě?? Já už bych ráda chtěla i druhé, ale je to psychicky náročné se synem. Protože nevím, co po mě kolikrát chce a začne se vztekat. Já vím, že to chce čas, že každé dítě je jiné, ale už mě mrzí, že jsme ve všem pozadu.
@AAnnyys píše: Více
Chodí někam, kde jsou děti? Nebo nějaké dítě k vám? Když by viděl, že jiné dítě jí samo atd, tak by to pak taky třeba chtěl dělat sám. Píšeš, že dle psycholožky je v pořádku, jen je pozadu. Tím že ho krmíš mu nedáš prostor na to, aby jedl sám. Dala bych na talíř jídlo pro sebe a na další pro něj, a jedla bych s ním, ale prostě sám ![]()
@arinecka chodili jsme do dětské skupinky, jenomže nám to časově teď nevychází, dětská skupinka začíná v 9 a malý už chce jít kolem 10 spát. A hlavně malý si ostatních dětí nevšímá, ale vůbec. Aji, když jsme u tchánovců, když přijede švagrová s neteřemi, tak stejně ho nezajímají.
Mate finance na soukromou skolku, detskou skupinu? Na statni bych to nevidela, ale urcite mu pomuze kolektiv dalsich deti, jiny pristup vychovatelek. Ty deti se meni hrozne skokove, v zari na tom bude zase jinak a za rok z nej bude uplne jine dite. Vidim to na synovi, ted mezi 3. a 4. rokem je zase uplne jiny, uz v nem nevidim toho minibroucka, uz je to proste kluk… A taky je jen v DS, nastupoval ve 2,5 a nedaval nektere specificke deti, potrebuje doted individualni pristup, ve skolce by to mel tezke. Ted uz teda dozral, takze o skolce uvazujeme.
@Janee19 no finance na soukromou školku, bohužel nebudeme mít. Uvidíme v létě, to budeme chodit na hřiště, tak třeba se to zlepší, ale syn je tak asociální vůči lidem i vůči zvířatům, že si ho nedokážu představit ve školce.
Jsou i ruzne dotovane detske skupiny, zkus zapatrat, ne vzdy to musi byt deset tisic a vic… V bezne skolce musi zvladat nocnik, oblikani a interakci s ucitelkami a detmi v ramci mezi, ne ze by to nemusel dohnat, ale budete to mit tezke. Nebo rychle otehotnet a navazat RD 😁
Aha, to je ale škoda. On chodí dopoledne spát? V kolik hodin vstává? Je zvláštní, že ho děti vůbec nezajímají, asi bude silný introvert. Ale kdo ví, za pár měsíců se to může změnit, a ještě budeš vzpomínat na klid ![]()
@arinecka ano, vstává v 5 a chodí spát kolem 10 půl 11, někdy vydrží dýl, ale to jsou výjimky, a introvert je po manželovi. Zkoušeli jsme jít do šmoulíkova do herničky, ale byli jsme tam 5 minut, protože tam tak řval, že jsem to vzdala. Chodíme plavat mezi lidi, to mu vůbec nevadí.
Na jednu stranu je pravda, že v září to dítě bude nejspíš úplně jinde, ale já tady vidím spoustu alarmů
Otázkou je, co s tím teď dělat, čas ukáže.. Držím palce.
No mně tam tedy řve mraky možných vykřičníků, že bych tedy začala objednávat odborníky. Oni tedy budou mít několik měsíců objednávací lhůty, takže do léta budeš ráda, že to stihnete oběhnout.
A raději řešit odborníky teď než v září a být v háji, že tu školku nezvládne a ty potřebuješ do práce.
Mně teda přijde hodně divné, že nekouše jídlo a má tendenci polykat celé kousky, to by mě asi znepokojilo nejvíc. ![]()
Všechno ostatní si dovedu vysvětlit nějakou pohodlností (že nechce jíst sám), lehčím opožděním (řeč a chození na nočník), absencí vhodného podnětu (jídlo s ostatními dětmi, které se taky krmí samy).
Zápis bych tak jako tak zkusila. Děti v tomhle věku nemají problém udělat skokový pokrok a do září zbývá taky ještě spousta času. Tou dobou může být bez plen a mnohem lépe mluvit.
@TRG včera jsem se zrovna ptala zubařky, co s tím a nedokázala mi odpovědět, co dělat, aby začal kousat jídlo. Musím se poradit s pediatrem.
@Snopy123 jaký odborníky?? U psycholožky jsme byli a neřekla nic, že by s ním bylo něco v nepořádku. Akorát nám řekla že má zpožděný vývoj řeči, jinak je zcela zdravý.
Jinak mám specifické dítě, které by ve 3 letech státní školku nedal, už jen tím, že měl pleny. Žádný zázrak se přes noc nestal. Mluvit začal po třetím roce a jen SPC kvůli AP do státní školky nám trval 7 měsíců.
Bez něj by státní školku nezvládl.
No a chodil do soukromé, už jen skrz individuální přístup a tedy ty pleny i.
Ona ani ta státní s asistentem pak nebyla žádný med a bylo to náročné pro všechny strany.
A tedy pokud ve 3 letech říká ham a máma tak bude mít minimálně OVŘ.