Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bytsamsebou píše: Více
Je mu 6
ale řeším to od jeho 2 let, kdy mi spousta věcí v pohode nepřišla ![]()
@mado píše: Více
Však ne na to spoléhat, ale klidně ho do MŠ přihlásit a pokud by to nešlo, dá se vždy dítě stáhnout a zkusit začlenit později.
Zakladatelko, ještě jsem chtěla říct, opravdu to neodkládej. Zrovna dnes byl syn na kontrole u paní psycholožky a její slova byla, že je to úplně jiný chlapeček než před půl rokem. Už víc jak půl roku systematicky pracujeme a opravdu se to vyplácí. Diagnózy mu nevymizí, ale díky té práci jsme se posunuli ze středně těžkého autismu na mírný atypický a syn má celkem slušnou šanci, že bude v životě z velké míry samostatný. Věřím, že je to díky té práci a hlavně že nám někdo poradil jak na to.
@AAnnyys píše: Více
Super. Jdi do toho. Všechno začíná u vás rodičů. S druhým dítětem bych počkala, pokud vás netlačí věk.
My jsme dostali na to nastartovani vyvoje reci nejdriv motoricka cviceni, na rovnovahu a tak, vsechno formou hry, byla to docela sranda. Do pul roku z Vaseho stavu do spojovani dvou slov a pak uz nezavrel pusu. Drzim palce ![]()
U nás byla žádanka zbytečná. Půl roku jsme sháněla i jako samoplátce.
@Amandine píše: Více
Ano, teta taky pracuje v takové školce. Ale to že dítě nekouše, je podle mě veliký problém. Na to, že téměř nemluví, jsou celkem zvyklí.
Když mi někdy popisuje, jaké děti tam mají. Někde je diagnóza, to je jasné. Ale často vidí děti, kterým se rodiče vůbec nevěnují - ne sociální případy, ale vysocí manažeři, kteří by děti potřebovali mít dítě ve školce do večera a ideálně i soboty. A pak děti, kde je očividný problém, ale rodič ne a ne jít na nějaké vyšetření.
To jsem se ale nechala unést.
Kdyby šlo jen o tu řeč, řekla bych ti, že se to může ještě zlepšit, dcera do 2,5 let taky říkala pár slov a pořád se vztekala, že jí nerozumím. Ale ona se pak během asi 3 měsíců rozmluvila do celých vět.
Ještě mě napadá - známá taky bojovala u dcery s logopedií a pořád se nikam nehýbali. Ale malé nešla pořád některá písmena, jinak mluvila. Došlo to tak daleko, že nějakými vyšetřeními došli k tomu, že má rozštěp horního patra, který nebyl nijak viditelný.
No, my mame skolku velmi vstricnou, jsou zlati, komunikuji, jsou schopni hodne prizpusobit specifickym potrebam. Ale co nejsou schopni resit, je to jidlo. Naprosto neuhlidaji, jestli jsou deti najezene. Pokud umi prijit a rict, nechutna mi to, mam hlad, chci vic polevky, nebo jako nahradni jidlo ze svaciny treba, pak lze vsechno. Ale kdyz dite nerekne a nebude jist, bude hladem. Syn mel problem na zacatku jist kdekoli mimo domov nebo ze sve svacinove krabicky, tak jsem ho musela nacpat rano, vzit po obede a dat mu jidlo doma, dostavala jsem to s sebou. Az kdyz se chytil a zacal tam jist, mohl byt dyl.
@Aries6 tak ono je to emotivní téma. U syna ve třídě jsou taky velmi špatně mluvící děti (chlapci) hodně přes 3 roky. A přístup rodičů se velmi liší. Buď si nechtějí přiznat problém nebo čekají, že budou jeden případ z mnoha, kdy se to spraví všechno samo.
Teda aby tříleté děcko neřeklo jedno jediné slovo, ham a mam se fakt nepočítá, samo se nenajedlo, jezdilo jen v kočáru, nevšímalo si ostatních dětí a ani se nevyčuralo do nočníku, když už má pořád plíny, to se na mě nezlob, ale jen opožděný vývoj řeči to teda fakt nebude. Vždyť není ani na úrovni dvouleťáka. Máš mnohem víc problémů k řešení než zrovna zápis do školky a urychleně by sis měla promluvit s pediatrou a nechat vystavit žádanky na odborné vyšetření. A říkám ti to jako učitelka v mateřské škole, tedy učitelka přesně stejné věkové kategorie tvého syna.
@pikola píše: Více
Ale od 3,5 nemá pleny, to je to, co mě zajímalo
.
@Bytsamsebou můj starší syn měl plenku na spaní do 4 let. Taky jsem z toho byla celá říčná…podle pediatry je to ale ok dokonce až do 5 let. Jinak nebylo co k řešení, protože po všech jiných stránkách byl v pořádku a dokonce napřed (od 4 let takže hned po odbourání pleny začal číst a psát).
Tady uživatelky @pikola dítě má genetické onemocnění, nevíme bližší informace, jakého druhu…ale určitě bych se nepodivovala těm plenkám do 3.5 let.
Mam na tom dceru podobne jako vy, v srpnu bude mit 3, nemluví, ji pouze mixované (řeším s odborníky), je na plenách, neujde nic, spi dvakrát denně. Ma potvrzenou genetickou vadu, ktera tyto potíže objasnila.
Do školky ji dávat nebudu, mozna v pololetí do skupinky párkrát týdně na zvykání.