Neoblíbené srovnávání děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
540
18.2.26 14:04

Máš šikovné batole a užívej si to, děti strašně rychle rostou. To že ve 14 m nechodí není žádná pohroma, ale normální vývoj, které má každé dítě jiné. Autismus se v tak malém věku ani nediagnostikuje, většina dětí má nějaký ten auti rys jako běžný stupeň vývoje, který spontálně vymizí. Děti prostě milují stereotypy, takže tímto se také vůbec netrap. Jinak pokud chceš podpořit vývoj, spoj pohyb - paměť - sluch - zrak a hmat. Zapojením smyslů a pohyb k tomu, dává mozku impuls si vše líp zapamatovat, to neplatí jen u dětí, ale i dospělých. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8485
18.2.26 14:06

Na nějaké srovnávání se vykašli, fakt to je k ničemu jen z toho jsi ve stresu. Je úplně normální dítě, nic mu neuteče. A mamu pošli s těma kecama někam ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18645
18.2.26 14:17

Jedno dite zacalo chodit v roce a zub v 10m, druhe chuze v roce a ctvrt a zub tesne pred narozeninama (behem 2 tydnu pak vylezlo 6 zubu). Klasicky bych zasla jen k doktorovi na preventivku. Nekontroluje jen zuby, ale i dasne a jak jsou pod nimi zoubky zalozene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
373
18.2.26 14:20

Malý vynálezce - vynalezl si chodítko :palec:
Máš šikovné dítě. Nesrovnávej a už vůbec nikdy nesrovnávej kluka s holčičkama. To ti z toho skoro vždycky vyleze psychiatrická diagnóza :) Mám dva „opožděné“ syny (teď již na VŠ) a něco jsem si s tím užila.
A něco ti povím - kluci spoustu těch holčiček, proti kterým byli v batolecím věku jen malí retardíci, vývojově předstihli už během prvního stupně ZŠ. Kdybych tohle věděla, ušetřila bych si starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.26 14:25
@Anonymní píše: Více

Moje dcera měla ve 14měs sice „už“ 2 zuby, ale po jedničkách narostly čtyřky a pak dlouho nic. Dvojky a trojky vyrostly až po druhých narozeninách. Zubařka se sice divila, že to ještě neviděla, ale neřešila to. Zuby nakonec narostly všechny, jak mléčné, tak trvalé (dcera už je dospělá). Ostatní děti měly taky zuby o něco později, než je běžné, ale takový extrém to nebyl.

A ze sunutí židle před sebou bych taky vědu nedělala. Obzvlášť u dítěte, které už obchází nábytek.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.26 14:29

Trojky jsou později a bývají náročné. O pětkách jsme třeba ani nevěděli.
No židli zmínila zakladatelka, pokud to není problém, jak pak dále píše, tak není důvod to uvádět. Já jen reaguji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.26 14:34

Jinak ještě k autismu. První "zkoumání " je v 18 měsících, to má ještě dost času. Ve stejnou dobu je další preventivka u zubaře. Do té doby stejně nic nevyřešíš.

• Citovat
  • Upravit
1746
18.2.26 14:35

Proč by mu měla brát tu židli? Pokud to tlaci před sebou, ničemu to nevadí. Špatný jsou ty chodítka co v tom dite visi a jeste neumí sedět. Tohle tlačení něčeho před sebou ničemu nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16953
18.2.26 14:36

Nesrovnávej. Na srovnávání jsem se vždy tvrdě ohradila. Tchýně to zkusila asi 2×, že Maruška je o měsíc mladší jak naše a už říká říkanky - f*ck, nezajímá mě to, :roll:

Nesarovnávej, k čemu to je? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12914
18.2.26 14:42
@chs.jasmin píše: Více

Srovnávání je docela dobré, někdy člověka vůbec nenapadne, že by něco už šlo a dělá to zbytečně za dítě popřípadě pokud je tam nějaké fakt výrazné vybočení.
Nedávno tu byla diskuze, kde máma od dítěte řekla, že dítě má svoje tempo a víc to nějak aktivně neřešila, ale byla nucena tady něco řešit kvůli školce.
Asi měla i dost laxní doktorku, protože kromě toho, že dítě nemluvilo, což ve třech letech může být ještě celkem v normě, dokonce nekousalo a v průběhu diskuze i vyplynulo, že třeba láhev se naučilo držet ve dvou letech, což není něco, co lze označit za svoje tempo, ale za alarmující opoždění.
Jinak zakladatelko, tvoje dítě mi přijde úplně normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
18.2.26 14:44

A víš o tom, že chození za židli ničemu nevadí? Problém jsou pasivní chodítka, tohle vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
18.2.26 14:52

Nesmyslně šíříš špatné informace, evidentně nemáš o problematice ponětí.

Je naprosto v pořádku, když dítě začne chodit tím způsobem, že se samo o něco opře a tlačí to vlastními silami před sebou - udělá si tzv. „aktivní chodítko“.

To, co je škodlivé, je tzv. pasívní chodítko - ta věc na kolečkách, ve které dítě napůl stojí, napůl visí, odráží se a tím „chodí“. Protože tam nevyvíjí žádné aktivní úsilí směřující ke správné chůzi - stojí na špičkách, má špatné držení těla a zapojuje nesprávné svaly.

Není nejmenší důvod mu židli (nebo cokoli podobného) brát - jen je potřeba hlídat, aby to bylo stabilní a nepřekotilo se to s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
18.2.26 15:07

Zakladatelko, raduj se ze svého dítěte a jeho pokroků a nenech si kazit společné chvíle srovnáváním se stejně starými batolaty.

Ty taky ve svém věku máš svoje schopnosti a dovednosti. V něčem jsi dobrá, v něčem ne. A je pro tebe přece důležité, co umíš a ne co neumíš.

Myslím, že ti je taky úplně jedno, že některá tvá vrstevnice překládá Shakespeara, peče dorty jako cukrář nebo uplete ze zbytků vlny krásný svetr.

Protože pro tebe třeba je nejdůležitější, že tě baví tvá práce, máš hodně znalostí o historii a jsi dobrá ve vaření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
18.2.26 15:19

Pro odlehčení tématu…
Jednou mi bývalý s povzdechem řekl…
Já nevím, ale jiný ženský, jako u nás v práci třeba, ty ušijou, upletou, uháčkujou, ty z toho vůbec nic neumíš. Jistě i u vás v práci takový máš. To ti to ani není blbý?
Podívala jsem se na něj a zvažovala odpověď. Že jsem byla sama na domácnost, děti i zahradu, jelikož on dojížděl do práce a já ne, tam byly karty rozdané. Dojíždění byl krásný argument pro to, aby nenakoupil, nevyzvedl děti, nezapnul pračku. Abych mu řekla, že jiný chlap bere děti každý víkend na výlety, vede je ke sportu a se ženou jezdí na aktivní dovolené, to jsem nemohla, byla by z toho jen hádka.
A tak jsem úplně klidně odpověděla…a co z ručních prací umí tvoje matka…?
To bylo naposledy, co jsme téma otevřeli a hned zase zavřeli. Generál rodiny byl podle slov své vlastní matky levý na cokoli a měl jiné zájmy a cíle. Organizovat život zbytku rodiny.
Takže srovnávání…člověka vůbec nemusí zajímat. Chce-li se tím někdo zabývat, jeho problém. Můj ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3038
18.2.26 15:20

Zuby jsou podle me fyziologicke…je pravda, ze 14m bude asi nadprumerne pozde, ale nevim, jestli by to mohlo s necim souviset, rust je neprinutis :nevim:
Na chozeni ma cas do 18m. Me jedno dite zacalo v 15.5 a druhe v 12m a ti reknu, ze tl starsi bylo lepsi, dlouho vahal a a kdyz se rozchodil, tak za 2 dny behal, zastavoval, vsechno jak profik. Ten mladsi a drivejsi se batolil takovym tim zpusobem 2 kroky pad, a hlava uplne nestihala. Kamaradce zacal chodit v 9m a chodil s prominutim jak bezmozek, byl omlaceny z kazde strany.
Pokud bys mela nutkani, na fyzio vzdy zajit muzes, ale nevidim tam nic mimo normy :nevim:
Jinak k tomu srovnavani - ja taky byla pry bez plenek od 13m a mama do me furt hustila, ze jsem mela 2letaky v plenkach. Kdyz jsem se ptala, jak to zvladla, tak pry ne ona, ale tety v jeslich…tak jsem se ji podekovala, ze mi nema co radit :mrgreen:

Jak uz nekdo pise - srovnavani je dobre jen do te miry, aby se zachytily opravdi velke vykyvy. Kdyby mi nechodilo dite v 18 mesicich, tak rozhodne je dobre, by se na nej podival odbornik. I tak tam nemusi byt nejaky velky problem, ale uz to chce pozornost…apod. kazda dovednost ma nejakou hranici, kdy uz to chce posouzeni, ale i tak mivaji velky rozptyl normalnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí