Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nešlo to napsat do tvé včerejší diskuze? Ikdyž to tam vlastně taky uvádíš, proč zakládáš novou diskuzi?
Já se svoji 13m snažím věnovat dopoledne, když je starší ve školce, ale ona nemá zájem.
Je to takový tornádo a nic moc ji nezajímá.
Když mám snahu si s ní hrát, tak ona se na mě usměje a hned utíká pryč. Vystačí si celkem sama. Vyhází mi všechny šuplíky a skřínky, to ji stačí. Hračky ji neberou. Věž nepostaví. Kuličku do věže taky nedá, jen se vším hodí, nebo to kouše. A dokáže si jednu věc prohlížet i 5 minut.
Ale diagnózu podle mě nemá, chodí, říká už nějaký slova. Krásně umí říct Ahoj. Umí pápá, paci paci a podobně…
Ve všem mi přijde ok, akorát ta motorika nic moc, protože prostě nechce ![]()
Prostě to přijde později…
Starší jsem se věnovala o dost více, ale co si vzpomínám, tak na tyhle věci také nebyla. Vkládačku a stavět věž se naučila až tak ve 20m.
Teď je to 4 letá šikovná holčička.
V roce a půl bylo léto a tak jsme byly hodně venku na zahradě, na výletech, na písku u vody.
takže asi tak. Na balkoně jsme rozprostřely deku, udělala se Míša ovoce, zeleniny, voda do lavoru
@Anonymní píše: Více
Protože zbytečně vytváříš diskuzi? Zitra budeš zakládat další diskuzi na podobné téma?
Nikdy jsem si s dítětem nějak extrémně nehrála, ani se mu „nevěnovala“. Prostě se mnou žilo, starala jsem se o něj, krmila ho, oblékala, chovala, mazlila, přebalovala, uspávala. Mluvila na něj, občas jsem mu něco ukázala, chvíli s ním seděla atd. Že bych mu cíleně četla, učila ho básničky atd… Navíc v 15m syn ještě ani nechodil a nemluvil.
Taky jsem se s tak starýma dětmi nehrála, prostě jsme furt běhali venku, ale doma že by jsem si sadla k nim a hráli se - to asi ne. Možná tak že jsem četla ale asi víc zpívala nějaké písničky.
Se staršími dětmi jsem se v rámci možností snažila. Ale nejmladší na to batolecí hraní (stavění kostek, vkládačky apod.) nebyla. Ta chtěla dělat všechno se mnou. Někde se jen koukala, někde i pomáhala, třeba dávat prádlo do pračky. Ale knížky ji bavily a někdy mezi 15. a 18. měsícem jsem jí pořídila albi tužku a jednu knížku k tomu a to ji naprosto pohltilo.
@AnastazieB píše: Více
Neber to zle, ale možná, že kdyby ses mu věnovala, tak by v tomto věku normálně chodil a mluvil…
Časově to nedokážu odhadnout, ale také jsme na sebe měli nejvíc času, když byla starší dopoledne ve školce. Zároveň jsem se u toho snažila zajistit domácnost, uvařit… Takže také mi přišlo, že toho času moc není. To je nejspíš normální pocit u druhého.
Každopádně v tomhle věku jsme chodili 2× týdně na cvičení, všechno jsem se snažila komentovat, vařil se mnou, podával oblečení, když jsem ho věšela, hodně času jsme trávili na hřišti. Zkoušela jsem číst, i když ho to zatím tolik nebralo. Stavěli jsme věže z kostek. Bavila ho akrobacie - houpání na nohou, letadlo, salta… A také jsme hodně malovali, to ho bavilo. Pastelkama, na whiteboard nebo vodovkama.
Neboj, brzy to bude lepší, začne ji bavit víc věcí a možná bude hru s tebou vyžadovat zase až moc
A taky se víc zabaví se starsim sourozencem.
@klkakla všechny 3 děti mi začali chodit v 15 měsích to je nějaká známka zanedbání péče?
@wewa netvrdím, že je to ekvivalence, ale určitá korelace existuje
@klkakla to by mě zajímalo, z čeho vycházíš. mně spíš přijde, že dřív chodí obecně mladší sourozenci, na které právě není ten čas a oni jsou k brzkému pohybu motivovaní z nudy. já se dceři věnovala opravdu hodně, plus má dvě super namotivované hrací babičky a naopak mi přijde, že v jemné motorice, znalostech a porozumění (ne ale nutně v mluvě) je hodně napřed, ale chodit začala pořádně taky až kolem 15 měsíce.
Ahoj holky, prosím vás, kolik času se aktivně věnujete 14-15 měsíčnímu dítěti? Pokud se jedná o druhé..

Já se přiznám, že na ni rozhodně nemám tolik času jako na tu první a asi si to i vyčítám.. i když zas na druhou stránku mě to hraní teď moc nebaví..ono ji totiž taky nic moc nezabavi na dlouho.. mluví svojí hatmatilkou, zvuky zvířatek ji nezajímají, prohlížení knížek taky, že by třeba ukázala kde je kočička atd.. vkladacka ji jde, ale udělá ji tak 3krat a stačí, věž taky postaví..
Největší zábava je tahání všeho možného
Co třeba své děti učíte, jak si s nimi hrajete?