Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtela bych se poradit s temi, kdo kojili na i vetsi deti, rekneme kolem dvou let. Kojili jste opravdu na vyzadani nebo byly nejake hranice? Muj dvoulety syn posledni dobou vyzaduje kojeni casto a to i na mistech, kde to treba opravdu nejde, kdyz chystame starsiho v satne na krouzek, v obchode nebo i doma v situaci, kdy varim, oblekame se ven. A krici a vzteka se dokud nedosahne sveho nebo pripadne neodejdeme jinam a nerozptyli se (coz ne vzdy jde). Je mi to dost neprijemne. Kojeni jako takove mi nevadi, chtela bych jeste kojit na uspani, ale tohle uz je na me moc. Jenze nevim, jestli jde nejak kojeni jen omezit.
@Paula42 Mělo to hranice.
Ne kojení na veřejnosti. Ne lezení do výstřihu.
Ono okolo 2 let je ta potřeba údajně veliká, frekvence jako u novorozence. Postupně pak zase opadá.
Kojila jsem 2 starší děti 2 let a obě dvě ta pravidla pochopily a později ta frekvence a délka klesala, až se odstavily naprosto sami postupně úplně ( mezi 3.-4. rokem).
Na konci snad už kromě manžela ani nikdo nevěděl, že se kojí.
Syna jsem ostříhala natvrdo ve 2 letech a dvou měsících přesně z toho důvodu že se vztekal a lezl po mě kdykoli i v šíleně nevhodných situacích bylo mi to nepříjemné. v tomhle věku je to i období vzdoru a vydupavaní si věcí ne z potřeby ale zkouší co ku projde.. pokud chytne hysterak tak bych ho nekojila zvykne si ze si to vzdy prostě vyřve …
Cca od roka a ctvrt jsem kojila jen na uspani po obede a pak vecer. Od roku a pul uz jen vecer, brzy zrusime i to, malemu je 21 mesicu. Mimo domov jsem naposledy kojila nekdy kolem roku.
Vzdy jsem rekla, ze od zitra uz to bude jinak a pak dodrzela, ikdyz se vztekal, pomazlila jsem, rekla kdy bude zase nejblizsi kojeni.
Prijde mi, se se maly dozaduji ujisteni, ze jsi tam stale pro nej a vnimas ho, ikdyz se venujes necemu jinemu (vypravovani starsiho, baleni na ven,…) Mozna bych mu zkusila dat nejaky ukol, treba at ulozi starsimu boty do policky, nebo vynda z barohu pomucky, pohlida ti batoh…
@starfish_at_night to vnimam stejne, kdyz nejsme spolu sami tak je to horsi, bohuzel na moje navrhy co by mohl udelat slysim hlasite neeee a rev.
@Paula42 Kojila jsem obě holky dlouho, mladší dokonce přes tři roky. Ve dvou letech kojení mimo domov nevyžadovaly, potřebovaly k tomu svoje pohodlí.. Prostě musíš vytrvat a nakojit ho kdy chceš ty, nebo kdy to je reálné. Zkusila bych něco dobrého místo toho, nebo jinak rozptýlit.
Kojení v tomto věku považuji za chvíle důvěry a blízkosti mezi maminkou a dítětem, které patří výhradně do jejich soukromí… tedy např. do postýlky při ranním probouzení či jako uspávací rituál večer před usnutím.
Dotaz, jestli to „jde nějak omezit“, je poněkud zvláštní - samozřejmě, že to jde, to přece záleží jen na tobě. Hranice nastavuje vždycky rodič - NIKDY dítě.
Kojila jsem syna skoro do 3 let, víc jsem ten odstav oplakala já, než on
každopadáně kolem těch dvou let se s ním dalo domluvit, že mlíčko jen doma. Domluva pomohla a časem jsem kojila už jen před spaním a když se občas vzbudil v noci. Ale každé dítě je jiné, ale nic jiného než vytrvat Ti nezbude, a vysvětlovat a nabídnout pomazlení, obejmutí, vzít za ručičku, nebo jiný kontakt, co má rád ![]()
Milé dámy, kojte klidně do 14. ale, prosím nekojte např. v restauraci. pokud jdu na oběd, fakt nemám zájem mít výhled na něčí prsa.
@BohunkaP Jasne, to chapu, ze hranice nastavuje rodic. Spis jsem to myslela jak to udelat, aby v tom samotne dite nemelo zmatek. Jestli jde omezit kojeni na urcite situace. Prvni dite se tak od roku a ctvrt kojilo jen na uspani a pripadne vic v nemoci. Ale mladsi si to zatim vyrvava a jsou situace, kdy resim neco jineho a nejsem uplne schopna v klidu vysvetlovat a opakovat, jak to bude. Navic v tom hysteraku je to asi jedno, protoze stejne nic nevnima.
@šklíbakočka
Děkujeme za informaci. Ono kojit se dá i diskrétně bez ohledu na věk dítěte.
Já bych poprosila, aby jste třeba neřvali při telefonování ve spojích. Zrovna v neděli jsem jela s pánem, který pracovní věci řešil na půlku tramvaje, nebo mě nezajímá kdo má jaké zdravotní problémy a co měla žena k večeři. Někdy je to jak telenovela na pokračování.
Kojila jsem skoro do tří let, ale tak od roku jsem zaváděla pravidla. V těch dvou letech už to bylo jenom doma, mezi námi dvěma. Cizí lidi jsou mi ukradení, ale mně osobně už to na veřejnosti nebylo příjemné.
Na druhou stranu by asi dost lidem rupla cévka, kdyby tušili, kde všude a jak jsem kojila, i při rozhovoru s nimi
Nejlíp to šlo s dítětem na břiše v šátku, to se schovalo všecko. Teda dvouleté dítě už ne. To jsem nosila na zádech, a tam prsa nemám ![]()
@Snopy123 píše: Více
Jistě, že jde kojit diskrétně, nevím, proč to matky nedělají. Také jsem kojila. Do telefonu neřvu. Soukromé věci v MHD nevyřizuji. Bezohledné je obojí.
@Paula42 píše: Více
Dítě v tom nebude mít zmatek, jestliže mu prostě přístup k prsu umožníš pouze v té společné posteli a nikdy nikde jinde..
Nemůžeš dělat výjimky ve smyslu „teď potřebuju, aby ses nevztekal, tak ti výjimečně prso dám“… a pak se za další dvě hodiny divit, že ho chce zase, vzteká se a nějaké „teď ne“ pochopitelně nechápe a nebere.
Sice se mu to zpočátku nebude líbit, když sis ho naučila na sápání se do výstřihu dle libosti, ale pochopí to velmi rychle. Jen je potřeba být důsledný, což už je jen a pouze na tobě.
@šklíbakočka Nevím. Běžně matky s vyvaleným prsem nepotkávám. Hulváty co řvou v MHD do telefonu celkem běžně.