Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@šklíbakočka píše: Více
9 z 10 matek (tuplem těch, kojících větší děti) kojí v soukromí a ne v restauraci. Stejně tak 9 z 10 lidí neřve v tramvaji do telefonu nebo třeba 9 z 10 pejskařů sbírá, co jejich miláček vyrobí na trávník. Ano, občas se najde někdo, kdo ne, a není fér pak ten ohleduplný zbytek matek/telefonistů/pejskařů házet do stejného pytle. To si myslím, že tím možná chtěla předchozí diskutující vyjádřit.
Jinak k tématu - osvědčilo se mi znakování, pak dcera, když chtěla kojit, místo sápání do výstřihu prostě znakovala, že chce kojit (což nikdo jiný, než já, nepoznal, co to znamená) a do výstřihu se nesápala. V tomto věku kolem 2 let kupodivu už i pochopila, že prostě někdy na to vhodná chvíle je a jindy není, když nebyla, bylo samozřejmě potřeba jí něčím jiným zabavit - knížka nebo třeba nějaké jídlo, pití, povídání…
A když jsem řekla, že ne, tak jsem už pak neustoupila, to platí stejně, jako u jiných věcí. My jsme ale vždycky hodně cestovaly a pobývaly mimo domov, tak ta strategie „naučit, že se kojí jenom doma v posteli“ moc nešla aplikovat.
Odkojila sem tři děti a nikdy se mi žádné necpalo do výstřihu. Od cca roku a půl bylo kojení jen v noci a max při nemoci.
Jak si to nastavis, tak to máš. ![]()
@šklíbakočka tak se dívej jinam, nevidím důvod proč by se dite nemohlo nakojit, at je mu kolik chce. To jsou názory, myslela jsem že dneska je společnost tolerantnejsi.
@luckaa85 píše: Více
Společnost už asi i jo, tohle je spíše o jednotlivcích. Spíš mě zarazilo, že je to schopná napsat ženská. ![]()
Takhle velké dítě jsem kojila jen na uspání. Dítě vědělo, že mléko bude jen tehdy, žádné scény se nekonaly.
To lezení do výstřihu a vyžadování kojení u dvouletých a starších mi opravdu vadí.
@Paula42 píše: Více
Já jsem syna kojila do 2 a 3/4 a přesně v této fázi, co popisuješ, jsem to utla. Čím byl větší, tím častěji měl potřebu si přijít cucnout při každém nekomfortu. V závěru už kdykoli, kdy jsem si sedla na gauč, chtěl nakojit. Na veřejnosti taky. Pak jsme jednou byli na túře, měla jsem ho v nosítku na zádech a on se tam vztekal, že chce prso. To byla poslední kapka. Přijeli jsme domů, přelepila jsem si prsa, řekla mu, že mají bebí a už nebudeme kojit. On se podíval, pochopil a od té doby byl klid, žádná slza, jen obrovská úleva. Řekla bych, že i pro něj.
Příspěvek upraven 17.03.26 v 13:06
@šklíbakočka píše: Více
A ty máš zablokovaný krk a nefunkční oční víčka, že se musíš někomu u jiného stolu koukat na prsa? Tyhle vzdechy jsem nikdy nepochopila, kolik času trvá odvrátit od někoho zrak, zlomek sekundy? 🤷♀️
Kojím dítě 2roky a 1 měsíc a snažím se nastavovat hranice a vysvětlovat. Ale je v tomhle stejná jako starší dítě, nechce se omezovat a bere to špatně.
Doma je mi to jedno, ale nechce se mi kojit před lidmi venku.
Tak se domlouváme, že třeba ve školce, při čekání na starší dítě, se může kojit jen dokud tam jsme sami. Nebo když jsme venku dlouho a fakt už se dožaduje, tak třeba jen že napočítám do 10 a pak se pustí. A to překvapivě akceptuje.
Je to v tomhle věku trošku boj, no
Starší jsem odstavila v necelých 3 letech, protože mi to už v těhotenství fakt vadilo, tak jsem zvědavá, jak dlouho to vydržíme s mladší. Nicméně očekávám, že mi pak splasknou prsa a stanou se z nich na dalších 50 let prázdné pytlíky, tak na ten odstav zas tak nespěchám, když mám před sebou jen posledních pár měsíců hezkých prsou.
@tartaletka píše: Více
tak zas to kojení netrvá vteřinu, že? chápu, že když se chceš v klidu najíst a relaxovat u toho, tak sezení naproti paní, které vidíš většinu prsou, úplně příjemné není…proč by měla koukat několik minut třeba do zdi nebo do stropu?
to je opravdu takový problém se při kojení natočit stranou nebo přes sebe přehodit šátek?
to jsem zas nikdy nepochopila já, proč je toto pro dotyčnou kojící maminku takovej problém ![]()
@Keyllah píše: Více
Kam vsechny chodite? Obecne potkat venku kojici zenu je zazrak, natoz nejakou, ktera vystrkuje prsa ![]()
@Keyllah píše: Více
Tak já asi málo chodím mezi lidi, ale nikdy jsem neviděla žádnou mámu, která by někde v restauračním zařízení vesele vytáhla cecek a nezakryla se šátkem/nesedla si někam do rohu/neotočila se tak, aby na ni neměla skvělý výhled celá kavárna nebo restaurace.
Výjimky určitě jsou, ale nevím, proč se z kojících matek pořád dělají nějaké exhibicionistické zrůdy. Drtivá většina je za mě normální a taky jim není příjemné, když na ně při kojení někdo cíleně zírá, proto se snaží to udělat maximálně diskrétně a decentně. Já když zahlédnu takovou situaci, tak tam nevejrám, ale hledím si svého. A všichni jsme ok, já, dotyčná maminka i zrovna hladové dítě. Jako opravdu, za celý život jsem viděla takovou „exhibicionistku“ maximálně jednou, že jí nevadilo, že má venku celé prso, šermuje s ním a přitom sedí mezi lidmi (ale to bylo někde na hřišti). Ostatní se vždy snaží minimalizovat to, co by mohlo jít vidět.
Ano, mělo to hranice. Kojila jsem syna na vyžádání, ale v tomhle věku už jen doma, venku na veřejnosti jsem přestala někdy kolem roka. Pak to byla už jen soukromá záležitost mezi námi dvěma. Nedovolila jsem mu, aby se mi na veřejnosti sápal do výstřihu, vždycky jsem ho nějak rozptýlila. Ale venku ho stejně zajímaly jiné věci. Kolem těch dvou let byla ta potřeba opravdu častá, ještě několikrát denně, ale postupně to klesalo. Nakonec jsem kojila už jen před spaním.