Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
No já právě jsem úplně nepochopila, jestli vůbec neslabikuje. Zakladatelka píše, že dělá jenom hmmm, ale zároveň píše, že by chtěla, aby už říkala máma.
Chtělo by to minimálně nějaké vyšetření na vyloučení problému se sluchem. A známé dcera měla skrytý rozštěp patra. Ono těch důvodů, proč neříká ani slabiky může být víc, jak jen to, že se jí nechce nebo je na to pomalejší. Ale tohle by měla mít podchycené dětská doktorka.
@Magda124 píše: Více
Ve 14m určitě není malá na to, aby mluvila. To už mi jedno dítě tvořilo až 4slovné věty a i ostatní děti spojovaly alespoň 2 slova. Jo, možná moje děti byly trochu napřed, ale většina dětí začíná říkat první slova kolem roku a pokud holčička opravdu neříká ani žádné slabiky, rozhodně bych nad tím nemávla rukou, ale nejpozději na 18m prohlídce bych to řešila.
Ty šťastné příběhy, kdy dítě nemluvilo a najednou se během chvilky zázrakem rozmluvilo znám jen z emimina. Jenomže realita je většinou taková, že dítě mluvilo, sice špatně nebo hodně málo, ale alespoň trochu mluvilo a pak udělalo velký pokrok. Pokud dítě opravdu nemluvilo, tak to rozmlouvání bylo hodně náročné a měli co dělat, aby mluvilo srozumitelně před nástupem do školy.
@Anonymní píše: Více
Přesně tak, takové to mateřské chlácholení, že se jednoho dne dítě probudí s rozvinutým slovníkem je na nic. Dítě může mít závažnou smyslovou nebo neurologickou vadu a je třeba konat.Na nic nečekat.
Pokud opravdu ani neslabikuje, tak to problem je, logopedka mi rikala, ze nejzazsi termin pro mama baba tata atd je 11.mesicu, pokud to nenaskoci v 11. Mesicich, tak je s ditetem pry neco spatne - jen cituji nasi logopedku