Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zita Aussig u nás také podobné, obě děti od roka a třičtvrtě vypravují a zpívají písničky.
@Anonymní píše: Více
Sice to neni dle tabulek, ale niceho se neboj. Kdyz takhle mluvi ve 2,5 letech, mluvit bude. Nekdy rec naskoci rychle, nekdy se to tahne, ale pro prijeti do skolky neni rec nutna, musi hlavne rozumet.
A u nas ve 2,5 letech nerekl syn nic. Mel jen jednoslabicne slovo pro vsechno, co ho zaujalo, neco ve smyslu TAM. Zacal mit slova s vyznamem tesne pred 3. rokem a slo to velmi pomalu dopredu.
Samozrejme mel vyvojovou dysfazii, tehdy i autisticke rysy, s reci bylo hodne prace, dodnes (2. stupen) mu v bezne reci obcas ujede nejaky agramatismus, ale patri k nejlepsim ve tride, nikdy nepotreboval asistentku pedagoga. U vas bude rec v pohode, neboj.
Moc děkuji uklidnila jsi mě, rozumí dobře ![]()
Já bych to nepodcěnovala a šla na logopedii. Synové popisovaným stylem mluvili v roce. Starší mluvil v roce a půl ve větách. Mladší má 16 měsíců a začíná s jednoduchými větami teď, např. pták papá. Nepíšu to jako chlubení, ale aby ses nenechala uchlácholit tím, že kluci jsou pomalejší apod. ![]()
Každý kluk, kterého znám a byl v řeči pomalejší, měl taky nakonec nějakou diagnózu. Kterou je lépe řešit dřív než později (neříkám, že to váš případ).
A jak je na tom jinak, oblečení záchod, jídlo? Jak funguje s jinýma dětma? Já to řešila ve 2 letech kdy ostatní mluvili a problém tam byl, nakonec dost velký, kdy pořádně nemluví ani v 6
Jetsli máš pocit, že je pozadu začni něco dělat hned
Hele, to je strašně individuální. Můj syn do 1,5 roku uměl cca 50 slov (včetně zvukům např. zvířátek), jenže pak na půl roku doslova zamrzl a začal je ztrácet. Pracovávala jsem s autisty, a toto u některých s pozdějším nástupem příznaků autistického spektra bylo příznačné. No, bála jsem se! Jenže, pamatuji si to jako dnes, týden před druhými narozeninami ve 3 dnech začal mluvit ve větách a začal používat slova, která do té doby neřekl. Pak už pusu nezavřel… Ten nástup u kluků bývá v pozdějším věku než u holčiček a dle mých osobních i profesních zkušeností skokový. Pokračuj v mluvení na něj, čti mu knížky a ono to přijde. Důležité je, že všemu rozumí a zvuky používá ve správném kontextu. Pokud by tomu tak nebylo, mohl by být důvodu k obavám. To bych řešila!
Ještě dodám, že správný sociální vývoj je dalším předpokladem, že není problém!
U nás v 10měsících první slova, v roce dvou až tří slovné fráze, ted mu budou 2 roky a uz říká celé věty, skloňuje a zpívá a říká básničky, ale zase má jiné nešvary… a jak uz to padlo- není to chlubení, ale asi úplně neplatí, že jsou kluci pomalejší. Ale mám o měsíc mladšího synovce a ten se zatím vyjadřuje jednoslovně, ale zase chodí na nočník, což syn ne.
Pokud dobre rozumi, je to super, u nas vazlo i to porozumeni. Nenech se tady vystresovat, muzes se zminit pediatrovi, stejne nejpozdeji ve 3 letech na to pri prohlidce prijde rec. Nejspis vas pediatr posle na logopedii, ale mluvit jednou urcite bude, a pokud tam nevidis jine potize (odlisne socialni chovani, neporozumeni), bude to v pohode.
Máme v rodině, je mu dva a čtvrt a nemluví, říká jen pár „slov“ éro, auto, ahoj… A myslím, že můj syn na tom byl podobně, rozhodně nemluvil ve větách. Do školky nastupoval ale až ve čtyřech, to už mluvil dobře.
Tak se tady všichni pochválili, to ti asi moc nepomohlo, že? ![]()
Můj ještě ve třech mluvil „španělsky“ a nerozuměl mu nikdo, ani já. Tak každé dítě je jiné, básničku na povel neřekl nikdy - není cvičená opice, že.
Nakonec se mluvit naučil, jinak by asi nebyl na vysoké. Doktorka ti řekne, takových žbrblalů už viděla jistě víc než dost.
Máme 4 kluky v různém věku, nejmladšímu také budou 3 těsně před nástupem do školky, u něj je to zatím tak, že sice rozumí, ale sám používá aktivně ještě méně slov než váš, jeden ze starších chlapců nám do tří let také takto vůbec nemluvil (ani citoslovce!), začal až po nástupu do školky a to rovnou v jednoduchých větách, pak máme 2 kluky, kteří ve dvou letech mluvili ve větách, byli schopni zazpívat i písně o několika slokách dokonce ještě před 2. rokem. Povedlo se nám to hezky na střídačku - mluvící versus nemluvící ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak mluvili vaši chlapci? Tento rok má nastoupit do školky a těsně den před nástupem mu budou tři roky a skoro nic nepovida. Snažím se na něj pořád mluvit ale spíš dělá jen zvuky jako brm brm, buu, haf, kykyriky atd. Máma, táta, papa, tam, ne, jo. Dál si nevzpomenu.

Děkuji za odpovědi.