Náš dvouapůlletý skoro nemluví – kdy se rozmluvili vaši kluci?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
27
14.4.26 12:33
@ivusha píše: Více

Zakladatelka se na to porovnání sama ptala. Zřejmě vidí, že ta řeč ok není. Pokud by se na to konto měla jen u pediatra ujistit, že je vše skutečně ok, není to nic proti ničemu. Nebo může čekat do tří let. Pak dostane žádanku na přecpanou logopedii. Reálně to začne řešit později, než by bylo nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
14.4.26 13:01
@ivusha píše: Více

Jak pochválili? Paní se ptala, v kolika letech začali naši kluci mluvit. Tak jsme jí napsali, v kolika letech začali naši kluci mluvit. Nyní má porovnání a nemyslím si, že bychom měli „cvičené opice“. Naopak mi přijde, že pokud tříleté dítě vydává jen nějaké slabiky, mělo by se to řešit. A „žbrblalové“ jsou bohužel ještě často na základní škole, pokud se něco zanedbá. Před lety syna paní učitelka na prvním stupni byla zděšená, jak některé děti špatně mluví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.26 13:12

Syn byl pomalejší než dcery. První slova začal říkat kolem 10 měsíců, slova spojoval od 12 měsíců, v 1,5 roce zvládal 3-5 slovné věty.
U vás to sice není žádný průšvih, ale rozhodně bych se nenechala uchlácholit, že kluci jsou pomalejší. A pokud se jeho mluva výrazně nezlepší, tak to nejpozději na tříleté prohlídce řeš. Já bych to řešila už dřív.

• Citovat
  • Upravit
6591
14.4.26 13:32

Syn má rok a třičtvrtě, slovní zásobu má primárně zvukovou a jednotlivá slova. Slovíčka říká od 10m, pak se začal soustředit na pohyb a slova upozadil, dorozumí se, rozumí skvěle a ve školce taky všichni vše chápou :nevim:

Mozek to ještě nepochroustal včerejší rozhovor vypadal takto řekni au „au“, řekni to „to“ řekni auto „brmbrmbrm“.
Ve slovech se posunuje, předtím byl pejsek baf baf, ale slyší že dělá haf haf, takže to změnil na to co slyší. Každé zvíře je pro něj zvuk plus třeba nějaký pohyb, včera jsme si hráli na kuřata, žáby a jinou havěť :mrgreen:

Vím jistě, že v ničem nezaostává, navíc právě chodí do školky, má toho na práci hodně, takže to neřeším. Veškerá motorika mu jde skvěle, zvládl procesy ve školce i když je mrnavej.

Hlavně, to co tady čtu je super, ale :nevim: já takové děti nepotkavam, ve školce jsou ty děti starší a mluví cca jako náš mladej (samozřejmě ne ty o dost starší). Děti kamarádů to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
14.4.26 13:37

Syn ještě při nástupu do školky, čerstvě tříletý, mluvil jak hotentot, až jsem si říkala, co tam vůbec bude dělat - no koukala jsem, jak se tou hotentotskou řečí výborně pobaví se svými vrstevníky, mluvili skoro všichni úplně stejně (blbě) :lol: - celé romány si donekonečna povídali, rozmluvil se právě až v tom, řekla bych, prvním školkovém pololetí
dcera už nevím přesně, jen si vybavuju, že ji chtěli snad v ani ne 4 letech hnát na logopedii (problém byl tehdy v ucpaných dutinách, ale to si slečna na hospitaci neobtěžovala zjistit!) a naše pediatra se tehdy strašlivě rozčílila, že ti školkáčci se teprve s řečí pořádně formují a psychouši už by je honili málem ve 3 letech po logopediích - no samo, že vyrostla z potíží s dutinami a začla i mluvit jak profi řečník
nechala bych to ještě plynout se začátkem školky, může se tam úplně v klidu zformovat :nevim:
a ještě příklad z rodiny - bratránek prý ve 2 letech nemluvil, ale údajně vůbec (jen prý stylem „brm brm, hů, tutú“) a jak tak koukal na celé příbuzenstvo, co se mu seběhlo kolem druho-narozeninového dortu, vysyal ze sebe úplně bravurně jakési složité souvětí (už nevím jaké, ale teta ho dokáže citovat doteď, bratránek má přes 50 let :mrgreen: ) a od té doby dobrý! :palec: :lol:
takže asi tak, já osobně bych se odpíchla od toho, co nastane ve školce, tam se to fakt (aspoň v mém okolí) dost láme k dobrému :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3315
14.4.26 13:50

Syn 20 měsíců říká pár srozumitelných slov, pár slov, kterým rozumíme jen my…věty rozhodně neříká. Jinak je šikovný pohybově, všemu rozumí. Mluvíme na něj všichni okolo, má 2 starší sestry, ty mluvily obě hezky před 2 narozeninami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18495
14.4.26 14:24

Ve cerstvych dvou letech deti zopakovaly cokoliv a dorozumely se kdyz neco chtely - piti, jidlo, slovo ‚jeste‘. Takze aktivne jazyk pouzivaly - ted jsem sjela par videi z te doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
523
14.4.26 14:27

Mezi dětmi jsou velké rozdíly, určitě je dobré mít se na pozoru a řešit to. To že nemluví je jedna věc, ale záleží také jak rozumí, jak se zajímá o věci kolem sebe, jaký má oční kontakt, jestli je spíš pasivní nebo aktivní a mluvit chce, jen mu to nejde…atd. Může se jednat o orofaciální hypotonie - oslabení obličejových svalů, svalů kolem rtů nebo jazyka, ale také úplně o něco jiného. Každopádně bych se ve 3. letech objednala na logopedii a možná i neurologii a začala to řešit. I když některé děti mluví opožděně, tak jen citoslovce jsou málo. Zkuste úplně jednoduché obrázky (pexeso), kde bude jen jedna věc, např. sluníčko, k tomu ať zkusí najít druhé sluníčko (ze dvou třech obrázků) a zkusí ho pojmenovat, i když to řekne nesrozumitelně trénujete pamět, oční kontakt..atd. Logopedka by mu udělala program na míru. Pokud jste z většího města, stála by za zvážení i logopedická školka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.26 14:54
@Temnástranasíly píše: Více

Ano můj syn je tuším o měsíc, dva mladší jak tvůj a mluví podobně. Auto je taky brmbrm a nejlepší je kočička :lol: neumí Čičí, tak dělá tsitsi :mrgreen: Plus má svou hatmatilku :lol:

Zakladatelko, já bych tomu ještě dala čas, říká se do 3 let. A jestli jinak rozumí a reaguje :nevim: neřešila bych to. Jak je vidět, věnuješ se mu dostatečně, podle mě se rozmluví ze dne na den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
14.4.26 14:56

Zrovna včera jsem byla se synem na 3 leté prohlídce a řešila malého mluvu. Už jsem tam byla před půl rokem a paní doktorka říkala, že je ještě brzo a řešit to nebude. Na včerejší kontrole uz mi vypsala žádanku na logopedii syn sice řekne hodně slov, ale strašně špatně a říká tedy jen dvouslovné spojení. Větu řekl jen asi dvakrát. Bydlíme v Karlovarském kraji a volala jsem minimálně 9 logopedům a ani jedna neměla místo. Určitě bych něco řešila co nejdříve uz jen kvůli dlouhým objednavacim lhůtam a nebo jako příklad u nás, že ho nebudete delší dobu moct najít. Přeji hezký den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2396
14.4.26 15:08

Já mám dvě holky a ty začaly mluvit ještě dřív jak v roce a ve 2 letech už mluvily plynule. Taky byly v roce a půl bez plíny na noc, ve 2 letech i v noci atd. Syn byl v tomhle úplně jiný. Třeba od roka neměl plínu na spaní, ale na nočník si zaboha nesedl. Pak ve 2,5 letech si sundal plínu a začal chodit na wc bez jediné nehody. Stejně tak s mluvením. Já už si teda nepamatuju přesně, kdy se rozmluvil. Dohledala jsem video, kde jsou mu 2 roky a mluví jen po slovíčkách a pak něco brblá. Ale pamatuju si, že pak rovnou přeskočil ze slov na věty a jednoduchá souvětí a rovnou mu i naskočilo R, takže mu mohlo být tak okolo 3 let. Ale vím, že měl velmi dobrou neverbální komunikaci, uměl si ukázat rukama, co chce, dovést, kam potřeboval. Nějak jsem to neřešila.

Pokud máš nějakou obavu, tak bych se objednala k logopedovi, tím nic nezkazíš. Okoukne, jak mu pracuje jazyk v pusince, může vám dát nějaké jednoduché cviky. Vím, že kámošky syn takhle nemluvil, ale měl problém i s jídlem a zjistili mu nějaké ochabnutí svalů, asi důsledek porodu, kdy byl zaseknutý v porodních cestách. Jiná kámoška zas řešila, že mělo dítě zkrácenou tu uzdičku pod jazykem… Někdy to chce čas a někdy pomoc, ale to bez odborníka nezjistíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
14.4.26 15:30

Já to aktuálně řeším s mladším synem, tomu teda budou za měsíc 2 roky. Starší „bohužel“ mluvil hodně brzy a dobře, takže mám tu laťku asi jinde, od dětské doktorky jsem si taky vyslechla, že ho nesmím srovnávat s bráchou. Ale chodím se starším na logopedii, mladší nám tam pravidelně asistuje, tak sama logopedka přišla s tím, že už si ho klidně vezme do péče, takže tam po těch 2.narozeninách začneme chodit a uvidíme. Slova, co umí, si teď průběžně zapisuji, logopedka to chce pak vidět, ale nějaké spojování 2 slov u něho zatím skoro nefunguje, kromě třeba táta brm brm. Rozumí bych řekla dobře, ze cvičení a plavání, co chodíme, tak má naučené básničky, tak mi tady vždycky nějak gestikuluje, co chce říkat, ale ta jeho slovní zásoba je bídná. Přitom pořád na všechno ukazuje a dokud to nepojmenuju, tak nepřestane, ale nemá žádnou snahu o opakování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5858
14.4.26 15:31

Synovec začal mluvit až skoro ve 4 letech.

Byl na hodně vyšetření a nic se neprokázalo.
Prostě se mu asi nechtělo.
Ve 3 letech mluvil stejně jako moje ani ne 1,5 letá dcera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24104
14.4.26 15:58

Já mám skoro tříletého. Mluví velmi špatně. V podstatě jen slova a pak dvojslovné věty. Teď někdy začíná i tříslovné, ale velmi jednoduché. Každopádně ve školce úplně super. Je prý velice šikovný na svůj věk. Za mě je teda hodně neposedný. Jak začal chodit do školky, tak teda dělá obrovská pokroky. R mu taky naskakuje. Což vzhledem k tomu jak blbě mluví je takové zvláštní. Například hru má už dost rozvinutou. Teď si tu hraje na zemi s legem - hraje si na to, že spolu panáčci mluví. Tvoří si děje. On má teda řeč jistě omezenou i nemocností- velká nosní mandle, ochablý horní ret. Na logopedii jsme byli již jednou. Upřímně ještě není schopný dobré spolupráce. Takže z toho co nám bylo doporučeno moc neděláme. Každopádně tady mi velice pomáhá právě školka, kde dělají hodně smyslohraní, hodně vyrábí. Což nám bylo právě i výrazně doporučeno na logopedii. Doma mi u ničeho moc nevydrží a ve školce právě ano. Starší kluci měli řeč také opožděnou. Na logopedii jsme začali chodit až později. Ale to už opravdu jen kvůli výslovnosti. Hlavně kolem těch čtyř let už s nimi byla fajn spolupráce. Před tím třetím rokem je to zatím o ničem. Ono se to zlomí, ale bude to ještě chvíli trvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1345
14.4.26 16:04

Můj mladší syn nemluvil do 4 let. Ve třech letech nastoupil do školky s tím, že prostě nemluvil - vydával jen zvuky - co jima chtěla říct, jsem rozuměla akorát já a manžel. Učitelky ve školce to nepovažovaly za zásadní problém, normálně ho přijali a chodil tam. Od těch čtyř let se postupně rozmluvil a než šel do školy, uměl vše, i r a ř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí