Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje stejne stara dcera mela minuly tyden dve ve stejny den (letos prvni).Neschovavam, spalim a par dni kontroluji misto prisati, jestli nerudne a tak. Infekci pry kliste zacina do tela pripadne pumpovat nejdriv za 12hod. Neboj, jeste jich bude mit ![]()
Klíště bych vyndala, ranku vydezinfikovala a do kalendáře si poznamenala, že měla klíště. Je dobré sledovat, zda se nevytvoří během cca 14 dnů červené kolo v místě přisátí - nejsem si jistá, jestli se nemůže udělat i jinde.
V případě nějakých horeček je určitě dobré informovat doktora, že měla klíště.
Nikdy jsem klíště nikam neposílala ani ho neuchovávala.
A nepropadej panice.
No, klíště se da poslat do laboratore, zda bylose infikované. NICMÉNĚ sledovala bych kazdy den aspoň týden, ale na pozoru bych byla měsíc,
První klíště?!?:) klid, statisticky jsou podstatně nebezpečnější věci než klíště (třeba jízda autem)
čím je klíště déle přisáté, je větší pravděpodobnost, že osobu infukuje. ale přesně se to říct nedá.
ránu bych vydefinfikovala, zapsala si datum a kde to bylo.
i kdyby v laboratoři zjistili, že klíště bylo infikované, tak to ještě nic neznamená.
@Anonymní píše:
Bylo zakousela max 16 hodin? Ovlivnuje nejak doba zakousnuti, oznost dostat nejakou infekci? Ma se to kliste nejak uchovat, kdyby se nejake priznaky obevili? A za jak dlouho, by se nektere mohly objevit? Dekuji za reakce, sem tak trochu vydesena
Syn mel v lete 4 klistata na jedne ruce v jeden den. Vytahli sme, vydenzifikovali a ja pak obcas mista zkontrolovala, jestli se mu tam nedelaji fleky. A nic se neobjevilo.
@Alyss1 to moc nesouhlasím, klíštata jsou čím dál víc infikované, je na místě být opatrný.
Neteř 6let měla loni klíště (jedno jediné) neměla žádný flek nic, a teď před týdnem se z testů zjistilo že má pozitivní borelie, musí se přeléčit antibiotiky.
Já sama jsem jako dítě boreliozu prodělala a je to pěkné svinstvo.
Syn měl klíště(první, má rok a půl) před dvěmi měsíci tak jdem v pátek na krev, protože mám strach jestli nebylo nakažené. Zašla bych s dcerkou na krev pro jistotu za nějaký čas, borelióza se nemusí projevit ani flekem, a encefalitida se projevuje vysokými teplotami.
Píše se že čím déle je přisáté, tím vyšší pravděpodobnost nákazy. Syn 2 roky měl klíště před 2 měsíci, bylo přisáté jen asi 3 hodiny a i tak jsme měli nahnáno… Klíště se dá poslat do specializované laboratoře na rozbor, ale stojí to několik tisíc. A i kdyby bylo klíště nakažené, ještě to neznamená, že došlo k přenosu nákazy. Že se udělá flíček kolem vpichu není 100% pravidlo. Sledujte i třísla, ušní boltce a kolem bradavek. U nás to dopadlo dobře tak žádný strach, je jen málo pravděpodobné že se dcerka nakazila.
Ahoj, dnes jsem objevila synovi 3 měs. na zátylku klíště. Muselo být úplně čerstvé, protože bylo velké jak smítko, každopádně už bylo přisáte. Na vytažení jsem jela na chirurgii a tam jej synovi vytáhli. Teď budeme sledovat a doufám, že bude vše ok.
@Svistice dokud budu mít doma dítě, které se před pár měsíci narodilo, tak ano. Se starším samozřejmě ne.
@Svistice píše:
@Beaaata To budeš s každým klíštětem jezdit k doktorovi?
Je to hloupý prolhaný fejk, na chirurgii by ji s tímhle vyhodili.
Kup si tu pinzetku na klíšťata. Maji to v lékárně a normálně priste klíště vykyvej. K doktorovi leda, kdyby bylo treba v uchu, tesne u oka.
Nejlépe dite prohlizet hned po vycházce a sundat klíšťata jeste lezouci.
@Zumpa očividně vaše domácí nemocnice za moc nestojí.. to je mi samozřejmě a UPŘÍMNĚ líto
nebo si hold necháte nas* na hlavu a jako poplatník zdravotního pojištění neumíte využít toho na co máte právo ![]()
Bylo zakousela max 16 hodin? Ovlivnuje nejak doba zakousnuti, oznost dostat nejakou infekci? Ma se to kliste nejak uchovat, kdyby se nejake priznaky obevili? A za jak dlouho, by se nektere mohly objevit? Dekuji za reakce, sem tak trochu vydesena