Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje taky cucá, ne teda nodiny v kuse, ale dost na můj vkus. Dudlík odmítala. Bude mít 3 a už je to méně a méně. Dělá to, když je ve stresu a chce se uklidnit nebo před spaním. Kolem toho druhého roku jsem si taky říkala, že ji snad posypu prsty pepřem
Ale postupně to dělá čím dál méně, tak doufám, že to brzy vymizí. Na tvém místě, jak to dělá hodiny v kuse? To sedíte doma, nikam nejdete? Nedovedu si představit. Nebo jdete ven, oblékáte, jste na procházce atd. a ona pořád celou dobu cucá? Nepomáhá změna činnosti? Odvést pozornost, dát něco k jídlu? Přitulit, pomazlit?
@Anonymní píše:
Ahojky, prosím o radu. Dcera 2 roky si stále cucá prsty (ukazováček, prostředníček). Když jí to popadne, tak klidně několik hodin a nic s ní nehne. Ví, že se to nemá. Jinak je moc šikovná a chytrá. Naučila se to jako malá, odmítala dudlík.
Napadlo mě nějaký ten hořký lak, ale mám strach, aby z toho neměla nějaké stresy…
Díky za rady.
moc te nepotesim, muj bracha cucal tyhle dva prsty asi do 8 let. Mel kvuli tomu deformovane zuby (takze zubni,logopedie) i kuzi na prstech. Nakonec teda zabrala myslim kineziologie nebo nejaka jina forma terapie. Jinak je to uplne normalni, ted uz 30lety chlap. Prosim anonym.
@anupati Ano, dělá to, když je ve stresu, nebo unavená. Chodíme každý den někam. Na procházce to nedělá, na plavání taky ne. Někdy celý den ani chvíli, někdy fakt několik hodin. Dnes jsme vstávaly v 8, od 9 měla kroužek, takové cvičení. Byly tam různé aktivity. Cucala asi 45 minut z celkové hodiny. A u toho pobíhala, vylézala na různé překážky. Pak jsme byly venku na zahradě, to také skoro celou dobu cucala. Pak jsme si hrály doma a také. Teď vařím, tak leží na gauči a zase. Je mi to trapné před lidmi
Když jí řeknu - vyndej prstíčky, tak je vyndá tak ze 30%. Jinak zakroutí hlavou a pokračuje ![]()
@Anonymní píše:
@anupati Ano, dělá to, když je ve stresu, nebo unavená. Chodíme každý den někam. Na procházce to nedělá, na plavání taky ne. Někdy celý den ani chvíli, někdy fakt několik hodin. Dnes jsme vstávaly v 8, od 9 měla kroužek, takové cvičení. Byly tam různé aktivity. Cucala asi 45 minut z celkové hodiny. A u toho pobíhala, vylézala na různé překážky. Pak jsme byly venku na zahradě, to také skoro celou dobu cucala. Pak jsme si hrály doma a také. Teď vařím, tak leží na gauči a zase. Je mi to trapné před lidmiKdyž jí řeknu - vyndej prstíčky, tak je vyndá tak ze 30%. Jinak zakroutí hlavou a pokračuje
Nám pomáhalo neříkat, ale prostě vytahovat. Jinak taky nechtěla. Prostě chytit a vytáhnout. Někdy jsme to převáděly ve srandu, že je to hra, nebo jsem jí „pohrozila“, že dáme rukavici a ona se taky smála a třeba na potřetí už tu ruku nevrátila…ale u nás teda hodně pomáhalo to odvedení pozornosti. Musíš na to přijít ty, co zabírá. Já jsem to třeba moc neřešila před spaním, protože to byla chvilka, než se uspala, ale přes den ano. Nebyla jsem nijak striktní, když to bylo ze stresu - třeba, že jsem ji za něco okřikla, tak pomohlo přitulit, uklidnit…je taková celkově citlivější. Na zvýšený hlas, když vedle štěkne pes… Jesti ji cvičení baví, tak možná v klidu trvat na tom, že potřebuje obě ruce na cvičení, takže pokud nepřestane, budete muset odeejít? Že by jinak mohla spadnout atd.? I za cenu, že to dodržíš a ona to opláče jednou? Zkoušela bych.
Ahojky, prosím o radu. Dcera 2 roky si stále cucá prsty (ukazováček, prostředníček). Když jí to popadne, tak klidně několik hodin a nic s ní nehne. Ví, že se to nemá. Jinak je moc šikovná a chytrá. Naučila se to jako malá, odmítala dudlík.
Napadlo mě nějaký ten hořký lak, ale mám strach, aby z toho neměla nějaké stresy…
Díky za rady.