Dcera 2roky 8 měsíců nechce mluvit

Anonymní
29.11.23 17:42

dcera 2roky 8 měs. nechce mluvit...

Ahoj, předem chci říct, že
1. pokroky od malička má
2. s logopedem počítáme, chci na tříleté prohlídce
3.byli jsme u psycholožky, ale ne kvůli řeči, ale kvůli neposlouchání, řekla že se zatím nedá nic říct, připadala jí chytrá, že nemluvila jí nevadilo…

potřebovala bych radu/podpořit, co mohu dělat, protože už nemůžu…

Dcerka si asi tak během půl roku zdvojnásobila slovní zásobu, ale momentálně má projev typu : „Mami, mami…(tahá mi za rukáv)..kookej! (ukáže prstem) "mokyyy“ (chce mlíčko). Ty chceš mlíčko? „Ano!“ řekne. nebo „Oukej“
Když ukážu prázdnou lahev, řekne „Neni…“ a rozhodí rukama.
„Mami, mami… hafů…“ (ať ji pustím Tlapkovou patrolu)

Ale jinak nic…

prohlížíme knížku… umí „Auto, brrm“, ukazuje „kyti, bzzz“ (když je kytka se včelkou". Dělá slona jak troubí, tygra jak dělá vrrrrááá.

Co je ale pro mě strašně demotivační je, že ona jakoby uplně ignoruje jak mluvím, že na ni mluvím, když na ni mluvím. Vím, že se to má, nahlas…a já jsem trochu introvert, tak už je to ode mně výkon, hezky na ni mluvit, něco říkat…ona uplnej ignor.

Zato když ji občas pustíme tablet, tak si tam našla nějakou Diana a Roma, a ty ona zbožnuje a napodobuje a chce být jako oni. Ale je to v angličtině, takže to má zakázaný,, jen velmi výjimečně to má když je nemocná nebo když mám horečku já. I tak se podle téhle kraviny naučila „heart, umbrella, help, open, blue, red, gejt džob…“ :zed:

víc stejně nemluví, ale já jsem tak šťastná za každé nové slovo, a ona místo toho tohle…

já na ní mluvím jak blbec, ukazuju v knížkách, a ona to uplně ignoruje, knížky trhá… :oops:

mě to tak štve!!!

jinak jsem testovala, aby třeba řekla nějaké slovíčko, třeba „prosím“ „nebo "čoko“ a aby to řekla, jinak nedostane co chce (čokoládu, nanuka atd), jinak jí to nedám. Vím, že se to nesmí, ale pod tímhle nátlakem po mě dokázala zopakovat a zamumlala to jako „psím“ a „coko“… prostě zvládla by to, kdyby chtěla, ale za nic nechce. Takže ona by to uměla aspoň trošku, ale fakt musí něco hrozně chtít. A vím, že to tak taky dělat nemám, jen jsem občas zkoušela, jestli to vubec dokáže vyslovit.

a když zpívám, zacpává mi pusu… :oops: fakt mě to štve, tolik se snažím.. tleskáme do rytmu, neustále každý den něco vyrábíme nebo pečeme nebo modelína, samolepky, prostě přes tu jemnou motoriku…

už jsem i zkusila natočit nějaké video, jak mluvím, a artikuluju, nebo jsem zkoušela Majdu z kouzelné školky, ale nic ji nebavilo, možná proto že jsme dospělí.

chodí na dva dny v týdnu do školky, ale taky mezi dvouleťáky, chodí tam už rok, to žádný rozdíl nedělá…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
29.11.23 17:47

Hlavně klid, vzhledem k té angličtině evidentně mluví, ale jen když chce. Důležité je, zda rozumí a to evidentně ano. Náš mladý začal ve větách chlup před 3.narozeninami a teď bych byla občas raději, kdyby nemluvil 😁 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85843
29.11.23 17:50

Nase obe deti zacaly mluvit az ve 3 letech a mluvi nonstop (oba se spatnou vyslovnosti, to jsme resili a resime doted), ovsem pusu od te doby nezavrou. A maji teda dva jazyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 18:08
@martina.se píše:
Hlavně klid, vzhledem k té angličtině evidentně mluví, ale jen když chce. Důležité je, zda rozumí a to evidentně ano. Náš mladý začal ve větách chlup před 3.narozeninami a teď bych byla občas raději, kdyby nemluvil 😁 😂

děkuju moc, snad jo. rozumí všemu, ukazuje na jakoukoli věc jí řeknu.

Jo a jinak ona v tomhle byla pozadu dost, když jí byl rok, tak nechtěla ukazovat - nebo co to bylo za ten mezník… ukazuje pěkně na povel až teprve teď. dlouho nechtěla

• Citovat
  • Upravit
1729
29.11.23 18:17

Hele každý dítě má něco, u tebe mi nepřijde, že byl větší problém než to, že se jí prostě nechce :) Jedné známé dceři byly teď 4 a mluví prakticky jen doma s rodiči, s ostatní rodinou ne a ve školce už vůbec. Naše dítě zas mele pantem o sto šest, ale ještě v 5,5 letech neumí R a řešíme na logopedii teprve sykavky… bude to dobrý, s věkem se to určitě srovná :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37269
29.11.23 18:35

Nelamej to přes koleno. Syn mluvil ještě hůř, většinu slov ještě komolil nebo používal hlavně citoslovce. Poradne začal mluvit až ve 3 a půl roce, když nastoupil do školky a kolektiv ho donutil komunikovat. Teď tu pusu nezavře 8) do 3 let se to ani nikde neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1643
29.11.23 18:35

Partneruv syn v tomto veku mluvil uplne stejne. Povedlo se ho rozmluvit trochu vic komentovanim vseho kolem, v jeho pripade hlavne aut, vlaku a tramvaji, to ho zajimalo. Neco jako, ted jelo modre auto a tramvaj jede prazdna, nebo veze lidi. Pokud rekl neco svym jazykem, opakovala jsem to po nem spravne, nepouzivala jsem jeho „rec“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
29.11.23 18:37

Mám holčičku, 2,5 roku před měsícem. Na řeč je neskutečně šikovná, okolí je z ní vždycky v šoku, mele klidně jako pětiletá, dělá vtípky, všechno na nás napráská, malá drbna.. nevím po kom je, po mně ani chlapovi to nemá. Ale jemná motorika tragédie. Nevydrží 5 minut sama, leda u tv a to tak 10 min. Nechápe pexeso, u všeho co jí nejde se hrozně vzteká. Je to nemehlo, dřív jsem ji musela nonstop stát za zadkem, aby se mi někde nezabila, byla schopna spadnout i ze sedu! Chodit začala taky pozdě. Pořád sama boule. Furt se chce vozit kočárem a za dveřmi baráku brečí že ji už bolí nohy. I do obchodu hned vedle musíme s kočárem, připadám si jak blbka. To si fakt nevybereš. Buď ráda že je jaká je, ona se rozkeca :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 18:42

@blbab :srdce: :hug:

Ojo vlastne. Mi nedoslo kolik veci umi a ja to povazuju za automaticky (kocarek nechtela uz v roce, ujde normalne kilometr a pul a vykrajuje vanocni pernicky a prenese je i na plech :oops: )

Diky. Ja tu rec nebudu hrotit.
Ono je to jen takove velmi viditelne slysjtelne a vyrazne, kdyz deti hezky mluvi a nebo naopak nepovidaji.

Mamaradky chlapec samozrejme nadherne mluvi. Ale je fakt, ze puzzle mu taky nesly a kamaradka z toho byla rozhozena… ono je toho hodně na ty deti…

• Citovat
  • Upravit
2398
29.11.23 18:44

Angličtinu bych jí nezakazovala. Vidím to na svých dětech. Čím dřív začali, tím víc jazyků mají v hlavě. A tu angličtinu mají „zadarmo“, protože s ní začali ve školce. Ať ji lidně poslouchá, protože se naučí rozlišovat jednotlivá slova a slyšet rozdíly ve výslovnosti. Tato schopnost se u dětí časem postupně ztrácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85843
29.11.23 18:46

@blbab to je ono, nase deti jsou jinak na vse sikovne, jen ta rec vazne. Oblekani, samoobsluha zadny problem, hraly si vzdy krasne, hruba motorika bez problemu a u syna vazlo kresleni a drzeni tuzky, to se zlepsilo a jinak zbyva jen to opozdeni reci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
29.11.23 18:48
@Anonymní píše:
@blbab :srdce: :hug:

Ojo vlastne. Mi nedoslo kolik veci umi a ja to povazuju za automaticky (kocarek nechtela uz v roce, ujde normalne kilometr a pul a vykrajuje vanocni pernicky a prenese je i na plech :oops: )

Diky. Ja tu rec nebudu hrotit.
Ono je to jen takove velmi viditelne slysjtelne a vyrazne, kdyz deti hezky mluvi a nebo naopak nepovidaji.

Mamaradky chlapec samozrejme nadherne mluvi. Ale je fakt, ze puzzle mu taky nesly a kamaradka z toho byla rozhozena… ono je toho hodně na ty deti…

Jasně že jo :srdce:. My dospělí jsme taky každý nějaký. Počítám že ta naše ujde kilometr možná v první třídě :think: a puzzle to je taky kapitola sama pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
29.11.23 19:03

By skoro nemluvite a po ní to chcete. Ona začne mluvit až ve školce protože doma si vystačí s mama máma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4109
29.11.23 19:23
@Anonymní píše:
1. pokroky od malička má
3.byli jsme u psycholožky, ale ne kvůli řeči, ale kvůli neposlouchání, řekla že se zatím nedá nic říct, připadala jí chytrá, že nemluvila jí nevadilo…

Dcerka si asi tak během půl roku zdvojnásobila slovní zásobu, ale momentálně má projev typu : „Mami, mami…(tahá mi za rukáv)..kookej! (ukáže prstem) "mokyyy“ (chce mlíčko). Ty chceš mlíčko? „Ano!“ řekne. nebo „Oukej“

Ale jinak nic…

prohlížíme knížku… umí „Auto, brrm“, ukazuje „kyti, bzzz“ (když je kytka se včelkou". Dělá slona jak troubí, tygra jak dělá vrrrrááá.

Co je ale pro mě strašně demotivační je, že ona jakoby uplně ignoruje jak mluvím, že na ni mluvím, když na ni mluvím. Vím, že se to má, nahlas…a já jsem trochu introvert, tak už je to ode mně výkon, hezky na ni mluvit, něco říkat…ona uplnej ignor.

Zato když ji občas pustíme tablet, tak si tam našla nějakou Diana a Roma, a ty ona zbožnuje a napodobuje a chce být jako oni. Ale je to v angličtině, takže to má zakázaný,, jen velmi výjimečně to má když je nemocná nebo když mám horečku já. I tak se podle téhle kraviny naučila „heart, umbrella, help, open, blue, red, gejt džob…“ :zed:

víc stejně nemluví, ale já jsem tak šťastná za každé nové slovo, a ona místo toho tohle…

já na ní mluvím jak blbec, ukazuju v knížkách, a ona to uplně ignoruje, knížky trhá… :oops:

mě to tak štve!!!

jinak jsem testovala, aby třeba řekla nějaké slovíčko, třeba „prosím“ „nebo "čoko“ a aby to řekla, jinak nedostane co chce (čokoládu, nanuka atd), jinak jí to nedám. Vím, že se to nesmí, ale pod tímhle nátlakem po mě dokázala zopakovat a zamumlala to jako „psím“ a „coko“… prostě zvládla by to, kdyby chtěla, ale za nic nechce. Takže ona by to uměla aspoň trošku, ale fakt musí něco hrozně chtít. A vím, že to tak taky dělat nemám, jen jsem občas zkoušela, jestli to vubec dokáže vyslovit.

a když zpívám, zacpává mi pusu… :oops: fakt mě to štve, tolik se snažím.. tleskáme do rytmu, neustále každý den něco vyrábíme nebo pečeme nebo modelína, samolepky, prostě přes tu jemnou motoriku…

už jsem i zkusila natočit nějaké video, jak mluvím, a artikuluju, nebo jsem zkoušela Majdu z kouzelné školky, ale nic ji nebavilo, možná proto že jsme dospělí.

chodí na dva dny v týdnu do školky, ale taky mezi dvouleťáky, chodí tam už rok, to žádný rozdíl nedělá…

Meli jsme to stejne, dcera na 3 letech jen par „jakoby“ slov, kdyz jsem na ni mluvila a chtela, aby opakovala, tak na me jen koukala. Taky jsme si casto cetly, basnicky, modelina atd atd atd.
Kolecko psychiatrie, foniatrie, logopedie. Ve 3 letech nastoupila do logopedicke tridy ve skolce. Tam se ji venovali a do toho jsme jeste i my navstevovali logopedii zvlast. Cele ji to dost pomohlo, ale nebylo to hned. V prubehu 1 roku se tak nejak rozpovidala, ale ta rec byla pozadu jeste dlouho.
Nejdrive dg opozdeny vyvoj reci, pozdeji vyvojova dysfazie. Ř se naucila ve 2.tride.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2485
29.11.23 19:30
@Anonymní píše:
1. pokroky od malička má

Ale jinak nic…

mě to tak štve!!!

Hlavně to chce klid a nelámat nic přes koleno. Angličtina jí jde, protože je lehčí na výslovnost. Syn, 2,5 roku mluví víceméně víc španělsky než česky. Manžel je Španěl. A je to právě proto, že je daleko lehčí. A klidně tu angličtinu nech, aspoň se sama naučí druhý jazyk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí