Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosim o radu. Jsem uz uplne zoufala. Je to cca 3 tydny, co dcera ( za mesic ji bude 5let) zacala extremne casto curat. Vysetreni moci dopadlo negativne a to jsem byla u doktorky uz 2×, bricho na pohmat dobre. Jedine co slysim je, budte rada, ze ji nic neni.
Jenze ono ji neco je, neni normalni chodit na zachod pres den co 10min a vecer, kdyz jde spat, tak chodi co minuta, nekdy to behem minuty stihne i dvakrat. Sedim tu u jeji postele uz pres hodinu a cekam kdy usne. Ona sama je z toho zoufala a rika mi, jak ji to moc trapi, chce spinkat ale nemuze, protoze se ji chce furt curat. Nic v podstate nevycura, ani nemuze - pres den nevypije vic nez litr vody. Nemate nekdo podobne zkusenosti? Poradili byste mi prosim co s ni?
@Kackac12 Může mít dráždivý močový měchýř (prostě hodně citlivý, že opravdu cítí každou kapičku), nebo může mít reflux, tj. rozšířené močovody (=moč se vrací z močového měchýře zpět do ledvin a poté zase klesne, což naplní znovu močový měchýř a musí se jít rychle na wc).
Asi bych si vydupala vyšetření na urologii, nenechala bych se odbýt. Mamka se kdysi nechala odbýt se mnou, takže tato vada se nakonec zjistila až v mých 12i letech, což bylo už moc pozdě a vracející se moč do ledvin jednu ledvinu natolik poškodila, že už se nedá zachránit a její funkce se pohybuje mezi 16-10%. Přitom kdyby se na problém přišlo dřív, ledvina by se dala zachránit.
Krome toho co pise @Sunlight515 kdy bych chtela sono ledvin a moc. mechyre… to muze byt take psychicke… mela jsem problem u mladsi dcery, ale vzdy tam byl i nabeh na zanet trochu nebo byla nastydla… tam bych zlusila nejaky Urinal s manisou a my mame jeste Rowatinex, dat par dni… A tu psychiku…resit, jestli se z nejakeho duvodu neboji treba, ze se pocura nebo se neboji na zachode… mohlo se ji neco nedavno zdat a pak ma strach… Pak chvata a nevycura uplne a musi znova… Nebo bezi od hrani a chcebyt rychle zptatky a podobne…Dcera to take mela horsi vecer a nebo kdyz jsme nekam jeli…Ale preslo to. Jen opravdu ma sklon k nastydnuti, takze jakmile chodi casteji curat, tak ta D manosa, urologicky caj, vic pit.
Příspěvek upraven 04.09.22 v 20:58
Moje skoro šestiletá dcera měla asi před půl rokem období, kdy chodila taky hodně často čurat. Taky jeden večer chodila snad po minutě a samozřejmě většinou nevyšla ani kapka. Byla jsem s ní u Dr. a na nic nepřišla. Myslím, že u dcery to bylo tím, že má citlivější / nevyzrálou nervovou soustavu. Měla tohle čurací období, asi půl roku předtím měla zase období pokašlávání (tik). Přešlo to po pár týdnech samo. Těžko říct, jestli to je i vaší dcery případ, je dobře, že to řešíte s Dr.
Syn taky takhle běhal pořád čůrat. Nakonec jsme s dr. došli k závěru, že to bylo pravděpodobně psychické. Moč byla ok. a na nic jiného se nepřišlo. Zrovna se v té době odplenkovával mladší sourozenec a on se do toho asi nějak moc vžil… časem to odeznělo. Určitě je na místě zvážit i tuto možnost.
Já to měla třeba z psychiky když sem byla menší. Bála jsem se, že se počurám nebo obecně jsem měla problémy usnout, tak sem chodila na záchod. Občas, když spím v jiném prostředí než doma, tak mám tendence taky před usnutím jít tak 4× nejméně.
Takže pokud všechna vyšetření proběhla v pořádku, tak bych byla klidná. ![]()
@Kackac12 píše:
Ahoj, prosim o radu. Jsem uz uplne zoufala. Je to cca 3 tydny, co dcera ( za mesic ji bude 5let) zacala extremne casto curat. Vysetreni moci dopadlo negativne a to jsem byla u doktorky uz 2×, bricho na pohmat dobre. Jedine co slysim je, budte rada, ze ji nic neni.
Jenze ono ji neco je, neni normalni chodit na zachod pres den co 10min a vecer, kdyz jde spat, tak chodi co minuta, nekdy to behem minuty stihne i dvakrat. Sedim tu u jeji postele uz pres hodinu a cekam kdy usne. Ona sama je z toho zoufala a rika mi, jak ji to moc trapi, chce spinkat ale nemuze, protoze se ji chce furt curat. Nic v podstate nevycura, ani nemuze - pres den nevypije vic nez litr vody. Nemate nekdo podobne zkusenosti? Poradili byste mi prosim co s ni?
Hyperaktivní močový měchýř. Někdy vadí studené nohy, někdy jen psychika. Nejde o to koli vypije, ale taky co pije. Po močopudných nápojích se chodit chce a taky se vymočí určitý objem.
Dekuju za tipy. Zkusim vsechny mozne cesty, jen aby se netrapila a brzy ji to preslo
co se psychiky
tyce, tak to take jedna doktorka zminovala, ale ja o tom fakt hodne premyslela a prijde mi to hodne nepravdepodobne. Nic zvlastniho se u nas nestalo a neprijde mi, ze by se necim trapila (az na to curani) Do skolky se taky tesila ![]()
Ikdyz si myslim, ze to psychicke neni, tak jsem ji objednala na ArteTerapii, na kterou jsem dostala vyborne reference. Nicmene si nemyslim, ze to k necemu bude, navic termin mame az za 14dni a predatava, ze dcerku necham jeste minimalne 14dni trpet je hrozna.
Zkusim si zitra vymoct nejake dalsi vysetreni mocaku.
Jinak dcera pije temer vyhradne perlivou vodu samotnou, obcas s citronem. Slazene napoje ma spise vyjimecne.
@Kackac12
Je to psychického rázu.
Moc se na to nezaměřujte, neupozorňujte, netahejte ji po vyšetřeních.
Nemusí tam být spouštěč, tohle je často věk, kdy to začíná. Syn to měl taky, dodneška (14 let) ho to občas chytne a běhá furt. Syn je citlivější, víc si věci zabírá. Čím víc budete běhat po vyšetřeních a upozorňovat na to, tím horší to bude.
@Anonymní píše:
@Kackac12
Je to psychického rázu.
Moc se na to nezaměřujte, neupozorňujte, netahejte ji po vyšetřeních.
Nemusí tam být spouštěč, tohle je často věk, kdy to začíná. Syn to měl taky, dodneška (14 let) ho to občas chytne a běhá furt. Syn je citlivější, víc si věci zabírá. Čím víc budete běhat po vyšetřeních a upozorňovat na to, tím horší to bude.
Jo vysetreni bych nevynechala, ale take bych sla cestou spis odpoutani pozornosti… a spis takove nenapadne sledovani kdy je to horsi
@Kackac12 píše:
Dekuju za tipy. Zkusim vsechny mozne cesty, jen aby se netrapila a brzy ji to presloco se psychiky
tyce, tak to take jedna doktorka zminovala, ale ja o tom fakt hodne premyslela a prijde mi to hodne nepravdepodobne. Nic zvlastniho se u nas nestalo a neprijde mi, ze by se necim trapila (az na to curani) Do skolky se taky tesila
Ikdyz si myslim, ze to psychicke neni, tak jsem ji objednala na ArteTerapii, na kterou jsem dostala vyborne reference. Nicmene si nemyslim, ze to k necemu bude, navic termin mame az za 14dni a predatava, ze dcerku necham jeste minimalne 14dni trpet je hrozna.
Zkusim si zitra vymoct nejake dalsi vysetreni mocaku.
Jinak dcera pije temer vyhradne perlivou vodu samotnou, obcas s citronem. Slazene napoje ma spise vyjimecne.
Zkusila bych i to co jsem psala na mocove cesty, je to volneprodejne neni to nic, co by melo ublizit… je to i prevence a u dcery to vzdy melo i tu cast „nastydnuti“… caj s brusinkama je i dobry, ne jako ten stary urooogicky…
@Aglája75 píše:
Jo vysetreni bych nevynechala, ale take bych sla cestou spis odpoutani pozornosti… a spis takove nenapadne sledovani kdy je to horsi
Na dálku těžko říci, čím to je. Něco ukáže čas, jestli jde o krátkodobou věc, nebo to bude trvaleji. Pak asi vyšetření a co se vyjádří pediatrická doktorka. Tím se pak řídit.
S tím odpoutáním pozornosti to je dobrý tip. My jak jsme tehdy byly s dcerou u dr, tak dr řekla, že to děti mívají a pak je to samo přejde. To dceru tehdy hodně uklidnilo, že v tom není sama a že to přejde.
Nebojí se něčeho? Přijde mi to jako psychické. Snažila bych se také odvádět pozornost jinam.
Nemá dcera nejakou alergii? Cetla jsem, ze histamin muze drazdit k castejsimu moceni. (Syn chodil snad 50 denne na jare, kdyz mel alergii na pyl.)