Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
At si trhne nohou. nenech se vydírat. jestli je to troglodit, kderý si není schopný brát dceru pravidelně ani na víkendy a pak prudí, tak bych fakt strach neměla.
@Lama Lama má si ji brát jednou za 14dni bere si ji 1 měsíčně někdy i po 2 měsících…vždy se ozve zrovna když mi uz mame něco důležitého třeba víkend v Rakousku s přítelem a nebo nějakou oslavu dcera zapas v basketu. Ale láme mi srdce slyšet dite plakat ze tam nechce at reknu ze je nemocná prostě hrozny…bojim se co bude achjo člověk si mysli jak soudem vse konci po tolika letech a ono nic
Ono je to těžký. Kdyby v jejím životě normálně fungoval, taky by s ní plánoval výlety, dělal oslavy, vozil na zápasy..byl přítomen v každodenním životě, tak by to bylo jiné. Když je u něj sem tam a ještě si na ni ani neudělá čas..
Zkusila bych se poradit. On vyhrožuje, ale reálně to stojí na vodě.
@Anonymní píše:
Zdravím, holky chci se poradit…8 let žijeme s bývalým od sebe, soudně máme dané kdy si má Brava dceru. Jenze…nebere si ji jak má, když si ji veze dcera je skoro furt zavřená doma a nebo je sama doma, s jeho přítelkyni. Dcera uz před Vanoci zacla ze nechce k tatínkovi, zacla si vymyslet i ze ji boli břicho dcera 9let, kdyz mu do telefonu rekne ze k němu nechce ze chce být semnou doma tak po ni rve po mě taky a nadávky výhrůžky ze to dá k soudu ze mu, ji nechci dávat… Nevím co dělat… mam si podat návrh na soud zavolat na OSPOD? PŘECE dcera 9 let nemůže plakat a trepat se jen co slysi ze ma jít na víkend k otci…jak to případně soudy pak resi? Ex mi, řekl ze o dceru přijdu ze si ji chce vzít do péče…jsem z toho hotova
On má právo si ji ve svých termínech brát. I kdyby si ji bral třeba každý svůj třetí termín. A Ty jsi povinna dítě připravit. To znamená zajistit a namotivovat ji tak, aby nedocházelo k pláči a třepání atd.
Co se týče závodů dítěte v termínech otce, pokud se na tom nedokážete domluvit, i tady může soud rozhodnout, co je v zájmu dítěte. Jestli závody nebo víkend s otcem v jeho režii. Většinou se bere v potaz, jak dlouho dítě sport dělá a na jaké úrovni. Dále praktické věci, jestli je v možnostech otce tam dítě dopravit apod.
Celou situaci bych probrala na OSPOD. Aby si ji pokud možno bral pravidelně ve svých termínech. Případně soudně dořešit některé věci. Ale nelze utnout kontakt devítiletého dítěte s otcem jen k vůli sportovním závodům nebo proto, že tam z důvodu předpubertálníhp rozmaru nechce. Ty jsi povinná jí situaci přiměřeně vysvětlit a celkově ji na kontakt připravit.
Muj ex si vzpomnel na sve deti po roce, co odešel k milence. Kdyz je potkal ve meste a byl s ni, tak delal, ze je nevidi. Po roce se strasne divil, ze za nim nechteji. Bylo jim v te dobe 12 a 9 let. Dal me k soudu, ze je nenutim, poradne nemotivuji. No, Pears, ono se to krasne rekne, připravit, ale, jak chces druheho donutit, aby ho mely rady. S detma mluvila psycholozka, mediatorka, pracovnice z Ospod, soudkyne a deti si staly za svym. Soudkyne rekla, ze takove deti, ktete si tak tvrde stoji za svym, jeste nevidela. Rekla, ze po ruznych vysetrenich se zjistilo, ze nejsou navedene ani zmanipulovane a ze je nemuze nutit, aby chodily k otci, kdyz to odmitaji. Ze doba, kdy se násilím deti tahaly od jednoho z rodicu, je nastesti pryc. Ze se musi otec sam snazit, aby deti k nemu sly
@1Pears1 píše:
On má právo si ji ve svých termínech brát. I kdyby si ji bral třeba každý svůj třetí termín. A Ty jsi povinna dítě připravit. To znamená zajistit a namotivovat ji tak, aby nedocházelo k pláči a třepání atd.
Co se týče závodů dítěte v termínech otce, pokud se na tom nedokážete domluvit, i tady může soud rozhodnout, co je v zájmu dítěte. Jestli závody nebo víkend s otcem v jeho režii. Většinou se bere v potaz, jak dlouho dítě sport dělá a na jaké úrovni. Dále praktické věci, jestli je v možnostech otce tam dítě dopravit apod.Celou situaci bych probrala na OSPOD. Aby si ji pokud možno bral pravidelně ve svých termínech. Případně soudně dořešit některé věci. Ale nelze utnout kontakt devítiletého dítěte s otcem jen k vůli sportovním závodům nebo proto, že tam z důvodu předpubertálníhp rozmaru nechce. Ty jsi povinná jí situaci přiměřeně vysvětlit a celkově ji na kontakt připravit.
Po právní stránce máš pravdu. Po stránce morálky - proč dítě musí chtít vždy, přitom má jasnou ukázku toho, že otec, když nechce, tak na ní prdí? Jak to dítěti vysvětlit. Já se fakt obecně otců i zastávám. Ale todle prostě není upně něco, co já bych řadila do kategorie otec.
@Lama Lama píše:
Po právní stránce máš pravdu. Po stránce morálky - proč dítě musí chtít vždy, přitom má jasnou ukázku toho, že otec, když nechce, tak na ní prdí? Jak to dítěti vysvětlit. Já se fakt obecně otců i zastávám. Ale todle prostě není upně něco, co já bych řadila do kategorie otec.
Přesně tak. Na mě tyhle kecy taky zkoušeli a odpovídala jsem všude stejně…„když už mám volné chvíle, rozhodně nebudu dětem povídat pohádky, jakého maj prima tátu. Bych se musela propadnout hanbou, že dětem lžu. A proč mám dětem lhát? kvůli otci, co si udělá čas jen někdy? aby měli lepší vztah? když se jim bude věnovat a brát si je jak má, budou mít vztah o. k“
Když musí moje děti k otci, tak jsou připraveni. Vědí, že se to prostě musí a oni to musí vydržet. Víc jim nemám jak pomoci a oni to vědí.
A jestli něco porušuju, nepřipravuju děti správně, tak o. k… at si je otec vezme do péče. Tyhle výhružky na mě taky zkoušel. Plané kecy.
No ja bych hlavne zpucovala otce, ze když si pro mladou najde cas jednou za dva mesice a to ji posadi k televizi nebo ji vrazí nextce místo aby ji vzal na zápas, na ktery tvrde trenuje, tak co by po ní chtěl…
Co se tyce dcery, to je tezky, no…prvne bych se s ní zkusila domluvit, ze není třeba se třepat a nervit, tak si jednou za dva mesice udela vikend u bedny, ať si třeba na flashku hodi oblibene pohádky a prostě ten čas dá voraz, nebo ať tatu poprosi o nějaký výlet třeba. Nikdo ji tam netýrá… Úplně bych to neresila soudy a tim, aby tam dítko nechodilo vůbec ![]()
@Anonymní píše:
@Lama Lama má si ji brát jednou za 14dni bere si ji 1 měsíčně někdy i po 2 měsících…vždy se ozve zrovna když mi uz mame něco důležitého třeba víkend v Rakousku s přítelem a nebo nějakou oslavu dcera zapas v basketu. Ale láme mi srdce slyšet dite plakat ze tam nechce at reknu ze je nemocná prostě hrozny…bojim se co bude achjo člověk si mysli jak soudem vse konci po tolika letech a ono nic
No, upřímně nechapu, proc akce typu vikend v Rakousku ci oslavu planujes na „jeho“ vikendy, zrovna tohle delas dceri ty. Jo, je to otravné, ale holt si ji na tyto vikendy vzit muze, takze to mu muzes tezko vyčítat.
A jinak u 9 lete styk nezruší, jen protože ona nechce, takže je otazkou, co je menší zlo, zda přesvědčit dceru, ze je lepší jednou za mesic az dva prezit nudu u tv ci jine techniky nebo prudot OSPOD, ze si ji nebete pravidelně a nevenuje se ji a proto k nemu nechce, protože nikdo predem netipne, co z toho vzejde ![]()
@Lama Lama píše:
Taky nevíme úplně přesně, jak to je a co za tím je. To, že se dítě nerví a třepe, nedává úplně pěkný obraz jeho matce. Může prudit OSPOD, ať zapůsobí na otce, aby si ji bral pravidelně, že je to pro ni vhodnější. Ať je doporučí na mediaci. OSPOD sice nemá funkci soudu, ale může je směřovat k nějaké dohodě.
Ale každopádně by to dítě mělo být vedeno tak, že víkendy u otce jsou samozřejmost, fakt.
Kdyby si dítě v tomto věku mělo vybrat, kde chce trávit víkend, zvlášť, když rodiče nejsou za jedno, tak za takové dva až tři roky toho začne silně zneužívat ve svůj prospěch a bude se to stupňovat minimálně do konce puberty a rané adolescence.
A matka nemá co dítěti v tyto víkendy plánovat pobyty v Rakousku. Na zápasech se musí domluvit.
Vzpomínám si tady před delším časem na diskuzi, kdy dítě plus mínus v podobném věku hrálo závodně fotbal. Už od předškolního věku. Otec nechtěl svoje víkendy trávit s dítětem na zápasech a turnajích. Ani svůj čas v týdnu na tréninku. Soud mu dal za pravdu. To mě docela překvapilo, protože zrovna u fotbalu jako kolektivního sportu záleží, jestli je dítě ochotné a schopné jezdit na zápasy a turnaje, jak často a kam ho postaví, jestli s ním v soutěžním týmu počítá. Na turnaje se v sezóně jezdí i každý víkend. Toto rozhodnutí udělalo z kluka v podstatě náhradníka v oddíle. Nemohl se ani účastnit každého tréninku.
@1Pears1 ale ja ve svoje termíny tzv víkendy si plánuji víkendy v Rakousku atd kdyz není fotbal…Otec kdyz má mít svůj vikend tak si ji nebere misto toho se vždy ozve 1 za měsíc kdyz mam mít víkend zrovna já a máme prostě uz plány a kdyz se nechce domluvit tak se prostě nechce domluvit já mu cestičku uhlazovat nebudu.Muze si za to sám ze k němu nechce a dcera říkala že to klidně u soudu rekne…
@1Pears1 misto toho aby byl rád, že dcera má kolektivní sport ze ji kluci mezi sebe vzaly a ze to trvalo!! Tak bude dělat peklo ještě hlavně že decka od te svoji kopretiny vozi i do Prahy jen aby mohli dělat svůj sport ale dceri to bude odpírat nepochopím…
@Anonymní píše:
@1Pears1 ale ja ve svoje termíny tzv víkendy si plánuji víkendy v Rakousku atd kdyz není fotbal…Otec kdyz má mít svůj vikend tak si ji nebere misto toho se vždy ozve 1 za měsíc kdyz mam mít víkend zrovna já a máme prostě uz plány a kdyz se nechce domluvit tak se prostě nechce domluvit já mu cestičku uhlazovat nebudu.Muze si za to sám ze k němu nechce a dcera říkala že to klidně u soudu rekne…
Tak ale ty nejsi povinna ji mu dat ve tvem vikendu, ze si on zrovna vzpomene ( daji se delat ustupky, kdyz zrovna nic nemáte). To bych se s nim zrovna nebavila, kdyby sis na SVUJ vikend udelala plany typu zahranicni výlet ![]()
@Anonymní píše:
Hele, todle je všechno strašně složitý, ale je třeba v potaz víc věcí. Uvědomit si, co vlastně chci.
Já osobně bych jako největší problém viděla to, že otec nechce vídat dceru pravidelně a pravidelně si jí brát na víkendy. To vede k narušení vztahu a dcera pak zcela logicky k nechuti tam jít. Takže bych apelovala především v tomto směu. Ideálně poradna i s dítětem. Ale ne ve smyslu bránit, ale pojdme vymyslet, aby byli všichni spokojení a jak zařídit, aby tam dcera chtěla - ty dceru podpoříš, navrhneš řešení, ona řekne, co by chtěla, otec se vyjádří k tomu, proč si jí nebere pravidelně.
K tomu, že dcera u soudu řekne - hele, zcela upřímě, je to malé pivo. Devitileté děti věří často na ježíška, protože mu to tak řekli rodiče. Takže je třeba fakt velmi dobře reflektovat, do jaké míry se v tom odráží tvůj přístup, jak to na ní přenášíš. Jako určitě to základ má v tom, že na ní fotřík fakt prdí. Na druhou strnu, hodně záleží, jaké jsou tvé reakce. Není uplně obvyklé, že by dítě jen kvuli nudě měo takové prožívání. Psala to tu Martanka- zkusit jí trochu podpořit. Ne jí lhát, otce bránit, ale prostě - hele, jasný, votrava, ale pojďme vymyslet, jak to udělat, aby jsi to měla snažší - film, hru, zavoláme si, zahrajem si online deskovku, koupim ti sebou knížku. Ano, je to nespravedlivé, že musíš zábavu vymýšlet na jeho víkend, ale je to tak, je to dan za to, jakého jsi si vybrala otce svého dítěte.
Styk vám fakt nezruší. třeba by se nějak poladili ty zápasy, ale není to jisté. Možná by na otce zatlačili, aby si jí bral pravidelně. Ale to ty evidentně nechceš.
Taky záleží, kolik těch zápasů je. Kdyby to byl jeden dva do roka, tak bych u tohodle typu otce na to prděla. K soudu to nedá a ikdyby jo, tak nic nehrozí.
Zdravím, holky chci se poradit…8 let žijeme s bývalým od sebe, soudně máme dané kdy si má Brava dceru. Jenze…nebere si ji jak má, když si ji veze dcera je skoro furt zavřená doma a nebo je sama doma, s jeho přítelkyni. Dcera uz před Vanoci zacla ze nechce k tatínkovi, zacla si vymyslet i ze ji boli břicho dcera 9let, kdyz mu do telefonu rekne ze k němu nechce ze chce být semnou doma tak po ni rve po mě taky a nadávky výhrůžky ze to dá k soudu ze mu, ji nechci dávat… Nevím co dělat… mam si podat návrh na soud zavolat na OSPOD? PŘECE dcera 9 let nemůže plakat a trepat se jen co slysi ze ma jít na víkend k otci…
jak to případně soudy pak resi? Ex mi, řekl ze o dceru přijdu ze si ji chce vzít do péče…jsem z toho hotova