Dcera nechce nikam

217
12.9.22 10:20

Dcera nechce nikam

Ahoj ahoj, mám „problém“ s dcerou. Začalo to nástupem do školky ve 3 letech, denně plakala že nechce do školky. To je normální, pak to na chvilku přešlo ale začal covid a dcera byla dlouho doma, neměla kroužky ani školku. Takže si odvykla, že není pořád s mámou. Pak nastoupila jako předškolák do školky a začalo to znovu. Každé ráno plakala že nechce do školky, po školce že nechce na kroužek. Takhle je to pořád, když má být někde bez mámy :?.
Teď nastoupila do školy a a zase každé ráno před školou, začne plakat, že tam nechce. Nikdy neřekne co jí vadí nebo co jí trápí, jenom že prostě nechce. Dneska máme první hodinu sboru a určitě se to bude opakovat znovu :roll:.
Když už školka, škola nebo kroužek skončí nadšeně vypráví co dělali a podobně.
Nevím kde je zakopaný pes a ani jak to odbourat :think:.
Poradíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
12.9.22 10:28

@pamelka20 Dej tomu čas. Některým dětem stačí 14 dní nemoci a už je problém cokoli. Natož teď 2 měsíce prázdnin a předtím dva roky covidu :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
12.9.22 10:39

@unuděná teď je pro ni škola nová, to chápu. Jenže u ní není tenhle problém aktuální. Do školky na konci roku chodila 2m v kuse, nebyla nemocná, a i tak se poslední týden Sekla ve dveřích a že nechce… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.9.22 10:41
@pamelka20 píše:
@unuděná teď je pro ni škola nová, to chápu. Jenže u ní není tenhle problém aktuální. Do školky na konci roku chodila 2m v kuse, nebyla nemocná, a i tak se poslední týden Sekla ve dveřích a že nechce… :?

Nojo, to by chtělo zjistit, co jí vadí. Ale 6 leté dítě už jsem vždycky postavila před hotovou věc - „do školy se musí. Co můžu udělat pro to, aby se ti tam chodilo lépe?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
12.9.22 10:52

Do školy musí, ale proč ji cpeš na kroužky? :think:

• Citovat
  • Upravit
15254
12.9.22 10:52

@pamelka20 Chce být s tebou, je s tebou ráda, vlastně je to normální, že dítě v tomhle věku dává přednost rodičům.. Jasně že po chvíli to překoná a pak je spokojená. Já bych ji dala najevo že to chápu, ale holt do školy se musí a na kroužky proto aby něco uměla, měla zážitky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
12.9.22 10:57

@Pitaya1 Aby něco uměla? Aby neseděla jen doma? Její kroužky ji baví to vím, má jen problém s tím tam dojít…
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
12.9.22 11:05

Tohle je dusledek 4lete materske. 4 roky je dite doma zavrene s matkou, v lepsim pripade jde dvakrat do tydne pohrat si na piskoviste na sidlisti. Matku furt za zadkem, hlidani se nevede, protoze matka uzkostliva, aby nahodou dite nestradalo. Pak ve ctyrech letech dite najednou v soku, ze ma byt hozeno do skolky a pul dne byt bez matky. Jiste ze pak vysiluje.

Nerikam, ze je to nutne i tvuj pripad (zde to navic zhorsil ten covid), ale je to v nasich koncinach pomerne casty jev. V zahranici je naprosto bezne, ze dite treba od roku travi cas s jinymi detmi, hlidaji ho chuvy, au-pair a podobne. Vubec s nim tedy nehne, kdyz ma nastoupit do skolky/skoly. Jen u nas dite ctyri roky drepi doma s matkou. Vysledkem je nesocializovane dite zavisle na matce a matka s obri dirou v CV a zapomenutymi pracovnimi navyky, tudiz velmi neperspektivni jako potenciální zamestnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.9.22 11:08

@HappyPotato :mrgreen: Blbost. Moje druhé dítě bylo odmalička hlídáno všemi možnými babičkami, tetičkami a kamarádkami, byla mnohem otrkanější než její starší sourozenec a přesto dělala ve školce scény snad dva roky. Navíc dva roky covidu, kdy bylo všechno zavřené a člověk fakt nevyhledával sociální kontakty pro své batole, udělají fakt své.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
12.9.22 11:14
@unuděná píše:
@HappyPotato :mrgreen: Blbost. Moje druhé dítě bylo odmalička hlídáno všemi možnými babičkami, tetičkami a kamarádkami, byla mnohem otrkanější než její starší sourozenec a přesto dělala ve školce scény snad dva roky. Navíc dva roky covidu, kdy bylo všechno zavřené a člověk fakt nevyhledával sociální kontakty pro své batole, udělají fakt své.

Samozřejmě, neexistuje univerzalni recept, vzdycky budou vice i mene uzkostlive deti, deti, ktere tropi sceny z ruznych duvodu atd. Presto jsem ale přesvědčena, ze 4 roky doma je pro vetsinu deti spis na skodu (relativne malo matek si da zalezet na tom, aby dite bylo dobre socializovane, melo dostatek ruznorodych podnetu, zazilo ruzne situace umerne veku apod).

Covid je dost nestandardni situace, tam to zamavalo s psychikou skoro vsem, nejen predskolakum. Ale ten dlouhodoby problem (prilis dlouha materska) u nas pretrvava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
12.9.22 11:19
@HappyPotato píše:
Tohle je dusledek 4lete materske. 4 roky je dite doma zavrene s matkou, v lepsim pripade jde dvakrat do tydne pohrat si na piskoviste na sidlisti. Matku furt za zadkem, hlidani se nevede, protoze matka uzkostliva, aby nahodou dite nestradalo. Pak ve ctyrech letech dite najednou v soku, ze ma byt hozeno do skolky a pul dne byt bez matky. Jiste ze pak vysiluje.Nerikam, ze je to nutne i tvuj pripad (zde to navic zhorsil ten covid), ale je to v nasich koncinach pomerne casty jev. V zahranici je naprosto bezne, ze dite treba od roku travi cas s jinymi detmi, hlidaji ho chuvy, au-pair a podobne. Vubec s nim tedy nehne, kdyz ma nastoupit do skolky/skoly. Jen u nas dite ctyri roky drepi doma s matkou. Vysledkem je nesocializovane dite zavisle na matce a matka s obri dirou v CV a zapomenutymi pracovnimi navyky, tudiz velmi neperspektivni jako potenciální zamestnanec.

moje dítě žádnou chůvu nemělo do 3 let bylo poměrně dost izolované protože 2 roky covid a vše zavřené všechny dětské skupiny atd a přesto dítě nemělo ve školce problém a řvalo když jsem pro ni přišla že hcce zůstat ve školce… :nevim: A to nastoupila do státní školky ve 2 letech a 11 měsících, kde je ve třídě pný stav 27 dětí - smíšená třída -

hned začala chodit na kroužek vedený mužem - (sportovní) opět žádný problém a letos v létě kdy ji pořád byly ještě 3 roky zvládla tábor.

Fakt jsem nic zvláštního s ní nedělala a přesto nemá žádný problém s lidma, dětma, socializací naopak děti ji chybí když byly například prázdniny.

žádný abrakadabra se nekonalo

když se mi ztratila v zoo.. v klidu si došla k velké prolézačce a 15 minut si tam lezla než se mi ji podařilo najít. Ani v ten moment se zádnej řev nekonal. :nevim:

Příspěvek upraven 12.09.22 v 11:20

• Citovat
  • Upravit
53190
12.9.22 11:19

@HappyPotato Já myslím, že to není problém ale výhoda. Socializovat batole tím, že ho šoupnu chůvě nebo do jeslí, to prostě podle mě není ta správná cesta. A myslím, že drtivá většina žen na rodičáku děti socializuje, v mé bublině teda většina z nich chodí po návštěvách, po rodině, mají různé kroužky (plavání, cvičení atd.), o hřišťatách a hernách ani nemluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
12.9.22 11:24
@unuděná píše:
@HappyPotato Já myslím, že to není problém ale výhoda. Socializovat batole tím, že ho šoupnu chůvě nebo do jeslí, to prostě podle mě není ta správná cesta. A myslím, že drtivá většina žen na rodičáku děti socializuje, v mé bublině teda většina z nich chodí po návštěvách, po rodině, mají různé kroužky (plavání, cvičení atd.), o hřišťatách a hernách ani nemluvím.

Toi vše jsem třeba chtěla dělat ale dost mi do toho hodil vidle teda covid.. hodně věcí bylo omezených… ale zavřené doma jsme tedy nebyli nikdy a tedy dítě jezdilo každý týden na 1 den k babičce od cca roka. Beze mě. od roka a půl tam vyjímečně i spala.

Do roka a půl se poměrně dost bála chlapů (i příbuzných) ale to přešlo samo..
Má ted 4 narozeniny v říjnu.. nemá problém s tím, když ji dám 20 kč aby si sama koupila zmrzlinu nebo poprosit cizí paní o něco (například se ji chce na něco zeptat když ji zaujmou např její šperky)
Jen občas nechce zdravit… ale to si myslím že je nějak normální… že přijde prostě sek a to dítě se nějak stydí pozdravit

Příspěvek upraven 12.09.22 v 11:54

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
12.9.22 11:30
@pamelka20 píše:
@Pitaya1 Aby něco uměla? Aby neseděla jen doma? Její kroužky ji baví to vím, má jen problém s tím tam dojít… :think:

Takže ji radši budeš lámat přes koleno? Kdyby tak moc o krouzek stála, tak by nebrecela. Nech ji teď jen školu. Kroužek můžete přidat později, až si zvykne.

• Citovat
  • Upravit
2776
12.9.22 11:31
@HappyPotato píše:
Tohle je dusledek 4lete materske. 4 roky je dite doma zavrene s matkou, v lepsim pripade jde dvakrat do tydne pohrat si na piskoviste na sidlisti. Matku furt za zadkem, hlidani se nevede, protoze matka uzkostliva, aby nahodou dite nestradalo. Pak ve ctyrech letech dite najednou v soku, ze ma byt hozeno do skolky a pul dne byt bez matky. Jiste ze pak vysiluje.Nerikam, ze je to nutne i tvuj pripad (zde to navic zhorsil ten covid), ale je to v nasich koncinach pomerne casty jev. V zahranici je naprosto bezne, ze dite treba od roku travi cas s jinymi detmi, hlidaji ho chuvy, au-pair a podobne. Vubec s nim tedy nehne, kdyz ma nastoupit do skolky/skoly. Jen u nas dite ctyri roky drepi doma s matkou. Vysledkem je nesocializovane dite zavisle na matce a matka s obri dirou v CV a zapomenutymi pracovnimi navyky, tudiz velmi neperspektivni jako potenciální zamestnanec.

To je nesmysl, já od narození dcery pracovala, chodila s ní mezi děti i na různé akce ve školách, byla často s někým jiným (ne zase tolik, že bych jí chyběla, šlo vždy o pár hodin denně) a ze školky měla hrůzu, ze školy má hrůzu, kroužky odmítá (a to dříve nějaké měla a chodila tam 2 roky).
Některé děti jsou prostě úzkostné, jiné to ani nenapadne (jako mou prostření dceru např.) Dcera to má vyloženě jen vůči organizované instituci, jinak chodí všude, s kamarádkama, s babičkou, s tetou…nemusí mít mě za zadkem.
Dceři bude 10 a pořád je to velký problém, někdy jde v pohodě, někdy chytí před školou paniku. Řešíme to už s psychiatrem, protože do školy se musí no. O to horší, že letos hned druhý den školy onemocněla, takže nejen že odklad nepříjemného, ale i promeškání a dohánění látky a učiva ve stavu, kdy si bude zvykat na školu samotnou. Doufala jsem, že to bude v tomto věku už lepší, a na jednu stranu je, na druhou stranu to vypadá, že se u ní rozvíjí panická porucha. :(
Blbé je, že i já jsem pak kvůli tomu psychicky rozhozená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová